Vier Nederlandse handboog sporters doen over drie weken mee aan de Olympische Spelen in Tokyo. Dit zijn Gabriella Schloesser, Sjef van den Berg, Gijs Broeksma en Steve Wijler. Zij zullen Nederland op de uitgestelde Olympische Spelen vertegenwoordigen in vier disciplines.

Met de 27-jarige Gabriela Schloesser heeft Nederland voor het eerst in 25 jaar weer een dame op de Olympische Spelen. Schloesser, die door de liefde naar Nederland is gekomen, pakte de individuele quotumplaats tijdens de European Games in Minsk (2019). Zij doet tijdens de Spelen mee met het individuele vrouwentoernooi en de nieuwe mixed discipline.

Bij de heren wordt Nederland vertegenwoordigd door Sjef van den Berg (26), Gijs Broeksma (21) en Steve Wijler (24). Van den Berg behaalde op de vorige Olympische Spelen een vierde plaats in het individuele toernooi. Broeksma is een talent die afgelopen jaren veel progressie heeft gemaakt. Steve Wijler vestigde zijn naam op het internationale podium in 2017, toen hij zijn eerste World Cup Wedstrijd direct won. De heren schieten het individuele toernooi, de teamwedstrijden voor heren en een van de heren komt met Gabriela Schloesser uit in de mixed.

Meest kansrijke team
De keuze voor deze sporters is gemaakt door de technische staf, waarna het bestuur de formele voordracht aan NOC*NSF heeft bekrachtigd. Bij de individuele quotumplaats voor de dames is gekeken naar de dame met de beste resultaten in de afgelopen periode: Gabriela Schloesser. Laura van der Winkel is de reserve. 

Bij de invulling van de team quotumplaats van de heren heeft de technische staf gekeken naar de meest kansrijke teamsamenstelling, zoals dat ook in de selectieprocedure was bepaald. De afweging is gemaakt op basis van in de selectieprocedure benoemde criteria, te weten prestaties, chemie in het team, inzet, constantheid en prestatiegedrag. Sjef van den Berg en Steve Wijler zijn duidelijk de nummers één en twee van Nederland, de derde teampositie is naar Gijs Broeksma gegaan vanwege zijn goede scores en stijgende prestatielijn in 2021. Volgens de technische staf is met Gijs als derde man daarmee de kans op Olympisch succes groter dan met Rick van der Ven of Jonah Wilthagen, die beiden ook deel uitmaken van de Olympische selectie.

Programma Olympische Spelen
Al voor de openingsceremonie komen de Nederlandse sporters in actie. Op vrijdag 23 juli schieten alle 128 deelnemers (64 mannen en 64 vrouwen) 72 pijlen om de ranking te bepalen voor zowel de mixed teams, dames teams, heren teams en individuele wedstrijden.

Op zaterdag 24 juli wordt de knockoutfase geschoten voor het mixed team. Daarbij zal naast Gabriela Schloesser één heer in actie komen. Dat zal in Tokyo bepaald worden. Maandag 26 juli is de dag van de heren teams. De gehele knockoutfase zal daar worden gehouden tot en met de finales voor de medailles. De drie heren komen daar gezamenlijk in actie. Vanaf dinsdag 27 juli is het individuele toernooi met uiteindelijk de dames finale op vrijdag 30 juli en de heren finale op zaterdag 31 juli.