De eerste wedstrijddag stond in het teken van de weg naar de halve finales van zondag. Onder ideale weersomstandigheden, streden 112 handboogsporters voor hun plek in de halve finales. Via de kwalificatieronde van 72 pijlen werden de eliminatie rondes bepaald. Vandaag werd er geschoten tot aan de halve finale. Die zullen morgen geschoten worden, evenals de medaille-finales.

Aangepast sporten

Vanwege het beperkte aantal aanmeldingen kon er voor deze categorie geen finales georganiseerd worden. Hierom is er voor een andere aanpak gekozen. De deelnemers schoten mee in de 72 pijlen kwalificatie van het reguliere NK Outdoor en degene met de beste score wint. Dus van deze categorie is er al een Nederlands Kampioen! Na 72 pijlen heeft Mark de Hoon de eerste plek bemachtigd met een score van 646. Ton Jacobs pakt de 2e plek met 600 en Thomas Monaghan pakt brons met 562.

Recurve

Heren
Met een kwalificatiescore van 678 wist Steve Wijler de leiding te pakken bij de recurve heren. Rick van der Ven kwalificeerde zich als tweede met 674 en Gijs Broeksma pakte de derde plek met 673. Hiermee zet de top de 3 de toon met Jonah Wilthagen op de vierde plek met 660.

Bij de eliminatieronders waren er geen verrassingen. Steve Wijler heeft al zijn matches gewonnen met overtuigende scores (6-0 en 7-1). De kwartfinale tegen Erik Rowbotham won Steve ook met 7-1 en komt in de halve finale tegenover Jonah Wilthagen. Aan de andere kant van de bracket hebben Rick van der Ven en Gijs Broeksma ook alles gewonnen en zullen het tegen elkaar opnemen op zondag.

Dames
Gabriela Schloesser kwalificeerde zich als eerste met een score van 652. Laura van der Winkel pakte de tweede plaats met 649 en Sarah Kwaks kwalicifeerde zich als derde met een score van 625.

Bij de ⅛ finale kreeg Gabriela meteen een beetje druk van Ester Zandberg. Het kwam tot een shootoff die Gabriela kon beslissen met een 10. De kwartfinale won Gabriela met 6-0. Gabriela komt in de halve finale Mary-Ann Tempelman tegen die de kwartfinale won van Claire van Dijck met 7-3. Aan de andere kant van de Bracket heeft Laura van der Winkel alles gewonnen en zal in de halve finale Quinty Roeffen tegenkomen, die de kwartfinale won van Sara Kwaks met 6-2.

Compound

Heren
Bij de kwalificaties zijn er 2 records geschoten. Bij de heren compound is door Mike Schloesser een Europees record geschoten in de kwalificaties. Met een score van 718 verbeterd hij zijn eigen Europees + Nederlands record en evenaart hij het wereldrecord van de 50 meter 72 pijlen categorie. Om het nog indrukwekkender te maken heeft Mike 46 keer de X geraakt. Mike staat daarom ook niet voor niets 1e na de kwalificaties. Sil Pater kwalificeerde zich als tweede met 705 en Max verwoerdt pakte de derde plek met 703. Met Enzo Ackx die met 702 net de top 3 mist.

In de eliminatieronde waren er hier geen verassingen. Mike, Sil en Max hebben al hun matches gewonnen. Samen met Jay Tjin-A-Djie die zich als 5e had gekwalificeerd. De halve finale ziet er als volgt uit: Mike vs Jay en Sil vs Max.

Dames
Bij de compound dames is er ook een Nederlands record geschoten. Namelijke door Inge Enthoven in de dames masters categorie. Ze verbreekt haar eigen record van 636 met een score van 662 (26 punten!).

Sanne de Laat kwalificeerde zich als eerste met een score van 695. Inge van der Ven heeft met een score van 689 de tweede plek geschoten en Giselle Desousa heeft de derde plek met een score van 680.

In de eliminaties had Sanne een bye voor de ⅛ finale en won de kwartfinale van Inge Enthoven met 148 tegen 135. Martine Couwenberg win haar ⅛ finale van Marit Daatzelaar met 145-125. De kwartfinale tegen Naomi Jones won Martine met 142 tegen 140 en komt morgen Sanne tegen in de halve finale. Aan de andere kant van de bracket had Inge van der Ven haar kwartfinale gewonnen van Aurora Janssen met 140-138. Inge komt in de halve finale Laura Schuit tegen die de kwartfinale won van Giselle met 143-136.

Barebow

Bij de Barebow categorie heeft Baiba Gaile zich als eerste gekwalificeerd met een score van 598. Hans van Hout heeft met 570 de tweede plek bemachtigd en Sjan Huijbregts scoort een 564 voor de derde plek.

Hiermee kregen Baiba en Hans allebei een bye voor de kwartfinale. In de kwartfinale won Gail Bertrand van Marco van Eijk met 7-3 en Won Sjan Huibregts van Jos van den Berg met 6-2. Hiermee ziet de halve finale er als volgt uit: Baiba vs Gail en Sjan tegen Hans.

De sfeer zat er goed in dankzij alle vrijwilligers, de medewerking van Landmans Unie, scheidsrechters en schutters.

Bekijk hier de foto’s op de de beeldbank.
Bekijk Ianseo voor alle scores van de dag.