‘Ziet die scheids dat nou niet?’ Het is een klassieke opmerking op de sportvelden. Sporters, toeschouwers en coaches maken die allemaal wel eens. En die scheidsrechter? Die heeft vaak meer dan twee ogen nodig om alles te kunnen volgen. De rol van de scheidsrechter is belangrijk om sport mogelijk te maken. Daarom ook vind ik het zo goed dat het deze week de Week van de Scheidsrechter is, georganiseerd door NOC*NSF en de gezamenlijke sportbonden.

Plezier

Naast dat ik directeur ben van de Nederlandse Handboog Bond ben ik ook verenigingsscheidsrechter bij de hockeyclub van mijn dochter en de voetbalvereniging van mijn zoon. Ik vind dat ontzettend leuk om te doen. Een wedstrijd fluiten tussen jeugd of volwassenen, er onderdeel van zijn om jong en oud een leuke fijne middag te bezorgen. Dat is waar het mij om gaat. Natuurlijk, plezier komt vooral vanuit mensen zelf. Plezier laten beleven hangt af van vele factoren, zoals de vereniging waar je lid van bent. De trainer die jou begeleidt. Ouders die je helpen. Vriendjes of medesporters die ook dezelfde sport doen. En daar speelt een scheidsrechter ook een rol in.

Zichtbaar onzichtbaar

Waar bijvoorbeeld een voetbal- of hockeyscheidsrechter zichtbaar over het veld tussen de spelers beweegt en het spel actief kan stilleggen, is dat in de handboogwereld net iets anders. De handboogscheidsrechter is vooral beschikbaar als het echt moet, want sporters regelen het vaak zelf wel. Maar zonder die scheids gaat het niet. De handboogscheidsrechter moet bepalen of de pijl de lijn net wel of niet heeft geraakt, maar pas als de sporters er samen niet uit komen. De scheidsrechter let op de wijze van instappen, het opzetten van de boog en andere voorkomende fouten aan de schietlijn. Het materiaal moet goed worden bevonden door de scheidsrechter. En de scheidsrechter is er voor om te zorgen dat de regels goed worden gehanteerd als er een shoot-off komt, er een pijl te veel is geschoten of wanneer materiaal kapot gaat. Dat is veel meer dan we soms wel eens beseffen. Zonder de vrouw of man in het rood gaat het er in de handboogsport echt anders aan toe. Kennis van de regels is dan ook een groot goed voor scheidsrechters.

Tekort

Het scheidsrechtervak is helaas niet zo populair. Terwijl in de huidige tijd restaurants (eerder) dicht gaan wegens aan personeel is er ook een chronisch gebrek aan vrijwilligers. Ook aan scheidsrechters. Mijn collega Jan-Dirk van der Zee van de KNVB luidde deze week nog de noodklok vanwege een gebrek aan 1000 scheidsrechter in de voetballerij. De aantallen in de handboogsport zijn kleiner, maar ook wij zitten dringend verlegen om scheidsrechters in de handboogsport. Mensen die op het niveau van de vereniging een wedstrijd willen leiden/begeleiden, maar ook mensen die dit op nationaal of internationaal niveau doen. Heb je interesse? Laat het weten via scheidsrechters@handboogsport.nl. Dan kunnen we snel weer een opleiding starten met geïnteresseerden om onze sport verder te brengen. Scheidsrechter zijn is leuk, ik weet het uit ervaring.

Arnoud Strijbis | Algemeen Directeur
Handboogsport Nederland | +31 6 46133286 | arnoudstrijbis@handboogsport.nl | @Strijbis op Twitter | Facebook | Instagram | LinkedIn

FOTO: World Archery Europe. Op de foto, genomen bij de EK Veld 2021 in Porec staan de Nederlandse internationale hoofdscheidsrechter Robert Erica (links) en de continentale scheidsrechter Niels Buitenhuis (rechts).