Afgelopen maandag bereikte ons het trieste bericht dat Ad Fioole plotseling is overleden. Ad was onder meer lid van de bondsraad, voorzitter van rayon 2, lid van de commissie aangepast sporten en voorzitter van Alliance d’Amitié in Ulvenhout.
Hij werd slechts 55 jaar.

“Always look on the bright side of life” staat bovenaan de rouwkaart. Zo stond Ad ook bekend binnen de handboogsport. Altijd een lach op z’n gezicht. Ook wist hij met voor hem kenmerkende uitspraken problemen te relativeren. Met een vrijwilligersshirt of een hesje stond hij bij menig evenement in Ulvenhout op het veld. Ad stuurde zijn vrijwilligers, waaronder zijn eigen niet schietende dochter, aan en stak daarbij zelf ook altijd de handen uit de mouwen. Hekken werden gesjouwd, doelpakken verzet en er was voor iedereen een natje en een droogje. Hij opereerde het liefst op de achtergrond, op weinig foto’s is hij te vinden.

Ik weet ook nog goed dat ik in de zomer van 2020 met Ad in een pizzeria in Vlissingen zat, omdat we bij de lokale vereniging “D’Eendracht” op bezoek gingen om te praten over enkele problemen en uitdagingen aldaar. In dat gesprek liet Ad zich opnieuw ontvallen dat hij niet goed snapte dat handboogschutters zelf zo weinig voor hun sport doen. “Je wilt je sport toch vooruit helpen en zorgen dat er meer aandacht en geld voor komt?” Zelf was Ad geen schutter. Hij wilde mooie evenementen en goede faciliteiten voor zijn leden. Hij wilde een goede accommodatie en zocht contact met de gemeente Breda. Ad kreeg het voor elkaar dat het clubgebouw van Alliance d’Amitié werd aangepast voor rolstoelgebruikers en dat er matten kwamen, zodat rolstoelschutters ook buiten goed konden schieten. Ook waren de verschillende wethouders altijd van de partij bij de Nederlandse Kampioenschappen in Ulvenhout. Ad wist verder de verbinding met de gemeente te leggen voor nieuw te bouwen topsportaccommodatie, want daar zou de handboogsport toch ook zeker een rol moeten krijgen?!

Als lid van de bondsraad en voorzitter van rayon 2 trok hij er hard aan om verenigingen actiever te krijgen en het samenspel tussen bondsraad, rayon en bondsbestuur transparanter te maken. Ad wilde begrotingen en jaarverslagen snappen en kunnen uitleggen. Daar paste hij altijd de ‘Wet van Haas’ op toe: Houd Het Simpel! En gewoon in het Nederlands, want aan overbodige Engelse taal had hij een hekel. Constructief-kritisch was de kenmerkende houding van Ad.

In 2020 stopte Ad met zijn werkzaamheden voor de bondsraad, de vereniging en de commissie aangepast sporten. Hij vond het tijd dat andere mensen het stokje over zouden nemen. Hij had naar eigen zeggen zijn vrouw ook beloofd om weer meer tijd in thuis te steken. Die tijd heeft hij helaas maar beperkt gekregen. Op 13 november overleed Ad. Pas 55 jaar oud.

Wij wensen zijn vrouw, familie en vrienden alle sterkte en kracht in deze moeilijke tijd.

Namens bestuur, bondsraad en medewerkers,
Arnoud Strijbis, Bondsdirecteur