Om te komen tot een TeamNL Handboog voor de eerste twee World Cupwedstrijden en de Europese Kampioenschappen zijn er selectieprocedures opgesteld. Deze procedures zijn afgerond en dat heeft geleid tot de onderstaande selecties.

Procedure
Na een open inschrijving waren het totaal 38 sporters die zich op Papendal hebben gemeld voor het eerste selectiemoment. Na dit eerste selectiemoment waren het acht mannen en acht vrouwen, bij zowel recurve als compound, die deel mochten nemen aan de volgende selectiemomenten. Sporters konden zich op basis van limieten, punten en scorend vermogen kwalificeren voor de eerste twee World Cups en het EK outdoor.

Compound

De selectieprocedure voor de compound bestond uit een tweetal selectiemomenten; round-robin eliminatie rondes en een 720 ronde met finales. Beide momenten begonnen met acht sporters.

Op basis van hun Wereld- en World Cup top-16 ranking waren Mike Schloesser, Sanne de Laat en Jody Beckers al zeker van deelname aan de WC Antalya. Zij lieten dit tijdens de selectiemomenten ook zien met de hoogste scores. Verrassende winnaar bij de heren was Jay Tjin A Djie en bij de dames Jody Beckers.

Vanwege financiële beperkingen bij de compound sporters kan niet elke sporter deelnemen aan elke World Cup waarvoor hij of zij conform de procedure in aanmerking komt. De technische staf heeft daarom op grond van de resultaten van de selectieprocedure en de beschikbaarheid van de sporters gekeken of een representatief en competitief team uitgezonden kan worden. Vervolgens is tot de volgende selectie gekomen:

Uitzending WC Antalya (TUR) 18-24 april
Heren

 • Mike Schloesser
 • Jay Tjin-A-Djie
 • Sil Pater
 • Stef Willems

Dames

 • Sanne de Laat
 • Martine Stas-Couwenberg
 • Laura Schuit

Tijdens de World Cup Antalya kunnen sporters zich verzekeren van een startplek voor de EK in München. Deze gaan naar de hoogste en op een na hoogste in de eindranking. De derde beschikbare plek voor het EK is een aanwijsplek door de technische staf.

Uitzending (onder voorbehoud) WC Gwangju (KOR) 16-22 mei
Heren

 • Mike Schloesser
 • Jay Tjin-A-Djie
 • Stef Willems

Dames

 • Martine Stas-Couwenberg

Recurve

In de recurveselectieprocedure waren er drie selectiemomenten. Op de eerste dag deden er twaalf heren en tien dames mee. Bij de heren zijn Steve Wijler en Gijs Broeksma als eerste en tweede geëindigd. Bovendien hebben zij voldaan hebben aan de score-eis en daardoor – conform de procedure – rechtstreeks geplaatst voor de World Cups en de EK. Rick van der Ven eindigde als derde, behaalde ook de score-eisen en heeft een aanwijsplek toegewezen gekregen voor zowel de World Cups als voor de EK.
Bij de dames was het Gabriela Schloesser de enige die voldeed aan de score-eis. De overige plekken voor de World Cups en de EK zijn daarmee als aanwijsplekken toegewezen. Net als bij compound is er door de technische staf gekeken of er een representatief en competitief team uitgezonden zou kunnen worden. Met de aanwijsplekken voor Laura van der Winkel op grond van haar recente prestaties (positie nationale ranglijst 2022 en prestaties uit 2021, met onder andere het verbeteren van het Nederlands record) en Quinty Roeffen (tweede in de selectieprocedure) is de technische staf tot de conclusie gekomen dat daar mogelijkheden voor zijn.

Uitzending WC Antalya (TUR) 18-24 april
Heren

 • Steve Wijler
 • Gijs Broeksma
 • Rick van der Ven
 • Jonah Wilthagen
 • reserve: Willem Bakker (indien twee van bovenstaande sporters zouden uitvallen en daardoor geen team deelname meer mogelijk zou zijn)

Dames

 • Gaby Schloesser
 • Laura van der Winkel
 • Quinty Roeffen
 • reserve: Mary-Ann Tempelman

Uitzending WC Gwangju (KOR) 16-22 mei
Heren

 • Steve Wijler
 • Gijs Broeksma
 • Rick van der Ven
 • reserve: Jonah Wilthagen

Dames

 • Gaby Schloesser
 • Laura van der Winkel
 • Quinty Roeffen
 • reserve: Mary-Ann Tempelman

EK outdoor Munchen (GER) 6-12 juni
Mannen

 • Steve Wijler
 • Gijs Broeksma
 • Rick van der Ven
 • reserve: Jonah Wilthagen

Dames

 • Gaby Schloesser
 • Laura van der Winkel
 • Quinty Roeffen
 • reserve: Mary-Ann Tempelman

Grand Prix in Plovdiv (BUL) 3-8 mei

Naar aanleiding van de selectieprocedure recurve zijn er aanvullend sporters aangewezen om internationale (team)prestaties te leveren en/of ervaring op te doen tijdens de Europese Grand Prix in Plovdiv (BUL) 3-8 mei.

Heren

 • Jonah Wilthagen
 • Willem Bakker
 • Kay van Laarhoven
 • Yael Smeets
 • reserve: James Stephens (indien twee van bovenstaande sporters zouden uitvallen en daardoor geen teamdeelname meer mogelijk zou zijn)

Dames

 • Gaby Schloesser
 • Laura van der Winkel
 • Quinty Roeffen
 • reserve: Mary-Ann Tempelman