Terwijl de meeste Nederlandse paraschutters er voor kozen om op de Nederlandse Kampioenschappen Outdoor / Para aan de meet te verschijnen, vertrok Roy Klaassen samen met zijn coach Pier Elzinga naar het Tsjechische Nove Mesto. Daar wordt al jarenlang een van de wedstrijden om de Para Archery European Cup geschoten. Roy werd daar uiteindelijk negende, een goede prestatie die hoop geeft richting de toekomst.

Nove Mesto nad Metuji, een idyllisch stadje in Noord-Tsjechië, bijna op de grens met Polen. Daar is een sportcomplex voor onder meer atletiek en voetbal. Daar worden al jarenlang wedstrijden gehouden voor paraschutters en run archery. Begin juli was het de beurt aan paraschutters vanuit heel Europa, maar ook net daarbuiten.

Roy Klaassen, die Nederland zo prachtig vertegenwoordigde tijdens de WK 2019 in ons eigen land, schiet in de Compound Open klasse. In de kwalificatie kwam hij na 72 pijlen tot een totaalscore van 655. Zoals we Roy kennen, was hij niet helemaal tevreden, maar het bood perspectief voor de eliminatierondes.

In de 1/16e finales moest Roy het opnemen tegen de Brit Jamie Harris, die met 680 punten tot de zevende plaats was gekomen in de kwalificatie. Een zware dobber voor Roy, maar Roy kwam goed voor de dag en wist met één punt verschil te winnen: 135-134. En dat was een goede overwinning voor de rolstoeler uit Almere, die hiermee liet zien dat er meer in het vat zit. Bij de laatste zestien kwam Roy in actie tegen de Fransman Thierry Joussame, de nummer 10 van de ranking. Die bleek met 142-135 te sterk voor Roy, wat hem uiteindelijk een negende plaats opleverde.