[30-07-2022 16:35]

Op de laatste dag van de European Youth Cup in Boekarest stonden er drie gouden finales voor de sporters van TeamNL Handboog op het programma. Stef Willems, Quinty Roeffen en Yael Smeets hebben zich alle drie eerder deze week door de kwalificatie en eliminaties naar de gouden finales geschoten.

Als eerste was het aan Stef Willems, met al twee medailles op zak uit de compound mixed onder 21 finale en de compound onder 21 teamfinale, ging hij sterk van start met een rondje 30. Stef bleef in de daarop volgende rondes foutloos en shoot uiteindelijk een perfecte 150! Daarmee wint hij niet alleen het goud in Roemenië, maar verbeterd hij ook het nationaal record.

Quinty Roeffen zette tijdens de kwalificaties al een nieuw nationaal record neer en werd gisteren nog vierde met het team bij de recurve onder 18 meisjes. In de gouden finale tegen de française Amélie Cordeau kreeg zij 4 setpunten tegen. De daarop volgende ronde wist Quinty gelijk te schieten en de vierde ook te winnen. Met 3-5 ging de meisjes de laatste set in die werd gewonnen door de française. Quinty wint na een sterke week het zilver.

Het was Yael Smeets die de laatste wedstrijd voor TeamNL Handboog in Boekarest zou schieten. Net als Quinty kreeg Yael een Franse tegenstander en hij ging sterk van start met 2 setpunten voorsprong. 0-2 werd 1-3, werd 1-5 waarna winst of een gelijke stand het goud zou betekenen. Beide heren schoten 28 punten met 9-9-10 en de winst ging naar Yael Smeets.

Met drie medailles op de laatste dag van het toernooi sluit TeamNL Handboog de European Youth Cup in Boekarest af met drie gouden medailles (mixed team compound O21, Stef Willems en Yael Smeets), een zilveren medaille (Quinty Roeffen) en twee bronzen medailles (compound O21 jongens team en compound O21 meisjes team)

 


 

Bronzen dag voor TeamNL Handboog op Youth Cup in Boekarest

[29-07-2022 18:27]

De voorlaatste dag van de European Youth Cup in het Roemeense Boekarest stond in het teken van de team finales. Waar het gisteren drie individuele sporters waren die doorgaan naar de gouden finale van zaterdag waren het vandaag drie Nederlandse teams die voor het brons hebben geschoten.

In de ochtend kwamen de teams in actie tijdens de eliminatie matches. Het compound onder 21 meisjes team bestaande uit Aurora Janssen, Laura Schuit en Veerle Sparreboom verloor de halve finale van Italië met 220-227. Thuisland Roemenië was de tegenstander in de bronzen finale. Een finale die de Nederlandse meisjes sterk begonnen en ook wonnen.

De compound onder 21 jongens wonnen de kwartfinale van thuisland Roemenië met 228-222. Maar in de halve finale legden Jay Tjin-A-Djie, Robert van de Kamp en Stef Willems het af tegen de Fransen. In de bronzen finale tegen Slovenië starten de jongens goed en schieten ze in ronde drie een perfecte 60. Jay, Robert en Stef winnen het brons met 233 tegen 230.

Quinty Roeffen, Fleur van de Ven en Marit van Grinsven maakten het in de kwartfinale al spannend door op een gelijke stand te komen met hun Tsjechische tegenstander. De shoot-off was in het voordeel van de Nederlandse meisjes. De halve finale tegen het Italiaanse trio verloren zij met 2-6. In de finale om het brons was net als bij de compound onder 21 mannen Slovenië de tegenstander. De eerste ronde hadden de meisjes een tegenvaller twee pijlen in de vier, en ook de daaropvolgende ronde vielen de pijlen niet zoals gewenst. In ronde drie kwamen Quinty, Marit en Fleur nog even terug door een set te winnen maar de Sloveense meisjes bewezen te sterk. Toch boeken de meisjes vooruitgang vanaf een zesde plaats kwalificatie, en zijn er nog stappen te maken voor het EK Jeugd in Lilleshall

Morgen staan Stef Willems (12:20), Quinty Roeffen (14:15) en Yael Smeets (15:50) in de gouden finales.

 


 

Jong TeamNL Handboog gaat voor goud in Boekarest

[28-07-2022 19:46]

Op de derde dag van de European Youth Cup in het Roemeense Boekarest hebben drie sporters zich geplaatst voor de gouden finale.

Quinty Roeffen was de eerste Nederlandse sporter die zich vandaag naar de gouden finale schoot bij de recurve onder 18 meisjes na een sterke eliminatieronde. In de middag was het Stef Willems die bij de compound onder 21 jongens door wist te dringen tot de gouden finale. Stef die constant hoog bleef scoren kwam in de halve finale op gelijkspel tijdens zijn Sloveense tegenstander. Maar de shoot-off wist hij met een x te winnen. Ook Yaël Smeets kreeg het in de 1/16 finale bij de recurve onder 21 jongens nog even moeilijk, maar schoot zich sterk door de 1/8 en kwartfinale. In de halve finale kwam hij met 0-4 achter te staan, maar wist het tij te keren en won met 6-4.

“Stef heeft dit jaar al hele mooie dingen laten zien bij de volwassen en laat hier zien dat hij bij de jeugd om de medailles mee kan doen. Met een X in de shoot-off die echt heel goed in het midden zat dwingt hij vandaag die finaleplek af.” – Peter Elzinga

Weer was niet altijd even makkelijk. De kwalificaties in Boekarest vinden plaats in een stadion waarbij valwind voor uitdaging zorgt. Ook de zon en schaduw valt anders per baan wat flexibiliteit van de jonge sporters vraagt. Toch stijgen de sporters boven zichzelf uit en gaan zij ook goed met elkaar om. Zo kwam Aurora tot de kwartfinale en schoot zij een nieuw persoonlijk record.

Vandaag sloot ook hoofdcoach Jacqueline van Rozendaal aan bij de ploeg. Jacqueline was vorige week nog met de TeamNL Handboog selectie op de World Cup in Colombia waarna zij op doorreis is gegaan om de jonge sporters te begeleiden. “ik ben super blij dat ik hier ben” aldus Hoofdcoach Jacqueline van Rozendaal.

De teamwedstrijden gaan morgen verder met recurve onder 21 jongens, recurve onder 18 meisjes, compound onder 21 jongens en compound onder 21 meisjes in de kwartfinale.

 


 

Goud voor Veerle en Stef op de European Youth Cup

[27-07-2022 20:59]

De eerste dag met matches en finales leverde TeamNL Handboog direct goud op. Veerle Sparreboom en Stef Willems schoten zich in Boekarest naar de gouden mixed team finale voor compound O21.

Het was opnieuw “ongelooflijk warm” zoals coach Peter Elzinga het beschrijft. Een gevoelstemperatuur van 40+ graden zorgt voor uitdagingen maar de jonge groep sporters weet hier goed mee om te gaan.

De dag begon met de individuele matches voor recurve Onder 18 en compound Onder 18 meisjes. Met zo’n grote groep aan sporters komt het helaas ook voor dat je landgenoten treft in de eliminatiefase. Zo troffen Jay Tjin-A-Djie en Robert van de Kamp elkaar bij de compound O21 jongens in de 1/16 finale. Jay wist deze na een 145-145 gelijke stand te winnen met een betere 10 in de shoot-off. Fleur van de Ven en Marit van Grinsven troffen elkaar al in de 1/24 finale bij de recurve 018 meisjes. De winst ging naar Fleur met een 6-0 overwinning. Alle andere Nederlandse sporters zijn pre-seeded, hebben een bye of wonnen vandaag hun match waardoor zij morgen verder gaan met het toernooi.

“Het zijn uitstekende prestaties van de hele groep, hoog op het gebied van scores, goed geschoten en echt geknokt. Helaas dat het in twee shoot-offs dan net niet lukt.” – Peter Elzinga.

Naast de individuele matches stonden de compound en recurve finales voor mixed teams op het programma in Boekarest. Het recurve O21 mixed team bestaande uit Mary-Ann Tempelman en Kay van Laarhoven kwam in de kwartfinale het Duitse duo tegen. De eerste set was voor de Nederlanders maar de stand kwam op 4-4, de shoot-off was in het voordeel van de Duitsers. Het recurve O18 mixed team bestaande uit Quinty Roeffen en Jelte Steer trof het Franse duo in de kwartfinale. Ook daar gingen de eerste punten naar het Nederlandse duo en kwam de stand op 4-4. Het was close, maar de shoot-off viel in het voordeel van de Fransen.

Morgen gaat het toernooi verder met de individuele matches tot aan de halve finale.

 


 

Grote jonge groep TeamNL Handboog begonnen aan kwalificaties in Boekarest

[26-07-2022 20:08]

Vandaag is de European Youth Cup begonnen in het Roemeense Boekarest. Maarliefst 18 sporters vertegenwoordigen TeamNL Handboog op dit toernooi, waarvan een deel later ook nog zal deelnemen aan het EK Jeugd. Gisteren was de officiële training, vandaag de kwalificaties.

Het was ontzettend warm vandaag met temperaturen tegen de 38 graden. Morgen zijn de voorspellingen nog veel warmer maar de sporters hebben zich goed gehouden in deze uitdagende omstandigheden. De recurve pezen zijn gevoelig voor de oplopende temperaturen, maar ook de grip op de boog en release benodigde extra aandacht van de sporters. De coaches zijn tevreden over de prestatie van de Nederlandse jeugd.

Over de breedte van het team zijn wij tevreden over de prestaties, zelfs met enkele uitschieters.” aldus coach Peter Elzinga. Met uitschieters doelt hij op een onder andere Quinty Roeffen die een nieuw Nederlands record schiet en zich daarmee als eerste gekwalificeerd heeft bij de recurve meisjes O18. Aurora Janssen schoot, bij de compound meisjes O21, vandaag een nieuw persoonlijk record. En ook Stef Willems schoot een nieuwe PR bij de compound jongens O21.

Morgen gaat het programma verder met individuele matches, en finales voor de mixed teams.