Deze week staat Rotterdam in het teken van de World Police & Fire Games 2022. Een multisport evenement voor personeel van politie, brandweer, douane en Dienst Justitiële Inrichtingen van over de hele wereld.

Onderdeel van de World Police & Fire Games is ook het boogschieten, in een vergelijkbare vorm als het sportklimmen op de Olympische Spelen van Tokyo. De deelnemers aan het handboogtoernooi schoten op drie achtereenvolgende dagen drie verschillende wedstrijden. Op de eerste dag een 900-ronde, de tweede dag een veldronde, en op de derde en laatste dag een 3D-ronde.

De locatie? Het veld, de accommodatie en het park rond Handboogschietvereniging HKS Zoetermeer. Hans de Jong, Bernard Visse, Inge de Jong en hun team van vrijwilligers hebben gezorgd dat de wedstrijdvelden en de parcoursen er klaar voor waren en dat de wedstrijden goed verliepen.

Maandag I De voorbereidingen
Om 7 uur in de ochtend, de dag voor de eerste wedstrijd stonden de eerste bokken al op het veld voor de oefendag, en vervolgens ging het snel. Tafels, stoelen, parasols, afstandsborden, banners en beachflags, afzetlint langs het wandelpad, afvalbakken en meer werden geplaatst zodat de aanwezige sporters zich konden voorbereiden op de 900-ronde. Ook de schiethal van de vereniging werd ingericht, met een afgeschermde ehbo-ruimte achter de verrijdbare schietwand, Johan van Dongen die met zijn winkel technische ondersteuning bood en onze eigen NHB-scheidsrechters die de eerste boogcontroles uitvoerden. Op de achtergrond was het vrijwilligersteam al bezig met de volgende wedstrijden. De velddoelen en 3D-doelen werden klaargezet zodat deze vlekkeloos geplaatst konden worden.

Dinsdag I De 900-ronde
Dinsdagochtend, de eerste wedstrijddag van de WPFG voor het handboogschieten gaat van start met een 900-ronde. Drie keer 30 pijlen op 60, 50 en 40 meter. Van de 51 deelnemers kwamen er een paar te laat met de pendelbus, wat resulteerde in extra proefpijlen voor de aanwezige schutters. Onder hen ook Peter van der Linden, actief NHB-lid, die de schakel vormde tussen de WPFG-organisatie en het handboogschieten. Tijdens de eerste tellende pijlen werd al snel duidelijk dat er een groot niveauverschil zat tussen de deelnemers, wat resulteerde in een groep vrijwilligers van HKS die uiterst zorgzaam op zoek gingen naar de verloren pijlen. Tijdens de wedstrijd werd het parcours voor de veldronde van woensdag gebouwd: ploks, bokken, route-aanwijzingen en alles wat nodig is voor een goede veldronde werd neergezet. Ondertussen dreigde de kantine ‘nee’ te moeten verkopen. Meerdere deelnemers hadden al kenbaar gemaakt dat de prijzen zo laag lagen in vergelijking met Ahoy wat het kloppend hart van de WPFG was. Maar dankzij de flexibiliteit van de vrijwilligers werd dit met een snelle actie opgelost en vlogen de cola en broodjes hamburgers en tosti’s de deur uit.

Woensdag I De Veldronde
“Het bouwteam mag uitslapen, we hoeven pas om 06:30 te beginnen” grapt Hans de Jong. En dat bouwteam had pech, want zij moesten de dag beginnen met regen. Terwijl de tafels, stoelen, parasols, afvalbakken, scoreverwerking, beachflags en oefenveld bij de vereniging werden opgetuigd ging een 11-koppig team het veld in om doelen te plaatsen, schietposities te markeren, de looproute aan te geven en de binnen- en buitenafzettingen aan te brengen. Onderdeel van de WPFG-wedstrijdvormen is dat er met iedere groep een begeleider meeloopt die verantwoordelijk is voor de elektronische scoreverwerking, het naleven van de reglementen en ter ondersteuning zodat de schutters zich volledig konden concentreren op de wedstrijd. Het weer, weinig wind en niet te veel zon, werkte ook goed mee. Een Britse deelnemer was zelfs zo enthousiast dat hij zich meteen wilde inschrijven voor de Lakota veldronde van volgend jaar. “You are welcome!” Terwijl de eerste teams binnenkwamen, en daarmee de eerste doelen niet meer in gebruik waren, kwam het team van HKS Zoetermeer in actie om de veldblazoenen te verruilen voor de 3D-doelen die donderdag gebruikt worden. Even na 15:00 waren de laatste schutters binnen en was het Johan van Dongen, voormalig coach van de Nationale veldploeg, die de dag-medailles heeft uitgereikt.

Donderdag I De 3D-ronde
De laatste dag van het handboogschieten tijdens de World Police & Fire Games 2022 breekt aan. Nog vroeger dan de dag hiervoor is om 06:00 het organisatie team alweer in de weer. Het belooft een mooie dag te worden. De jeugdige vrijwilligers laten zich weer van hun beste kant zien: eigen initiatief, probleempjes zelf aanpakken en vragen als ze het echt niet weten. “Dat zijn onze toekomstige wedstrijdleiders!” vertelt Hans de Jong tegen iedereen die hij tegenkomt. Het moment waarop de schutters naar hun startpositie worden gebracht, is altijd wat druk. Veel vrijwilligers zijn dan ingezet als ‘wegbrenger’ en moeten controleren of ze iedereen mee hebben. Maar de zon schijnt bij een lichte bries. Van schutters niets minder dan positieve verhalen over de wedstrijden, de locatie en de zorg van de HKS-vrijwilligers. Na drie dagen op locatie slaat de vermoeidheid toe binnen het organisatieteam. Maar na de prijsuitreiking, en de eerste inspanningen om alle materialen op te ruimen is het tijd voor rust. Een van de jeugdleden moet zelfs nog met de portofoon worden verteld dat het echt tijd is om te stoppen met de nacontrole in het park. Dat komt later wel.

Het is uitzonderlijk wat HKS Zoetermeer heeft neergezet. Jaren aan voorbereiding, ontelbare uren, de bereidwilligheid en flexibiliteit van vrijwilligers hebben er voor gezorgd dat de deelnemers drie onvergetelijke dagen hebben gehad. Hulde voor iedereen die zich heeft ingezet. Niet voor niks proostte NHB-directeur Arnoud Strijbis nog op de vrijwilligers na afloop. Geweldig gedaan met elkaar!