Deze week staat Rotterdam in het teken van de World Police & Fire Games 2022. Een multisport evenement voor personeel van politie, brandweer, douane en Dienst Justitiële Inrichtingen van over de hele wereld.

Onderdeel van de World Police & Fire Games is ook het boogschieten, in een vergelijkbare vorm als het sportklimmen op de Olympische Spelen van Tokyo. De deelnemers aan het handboogtoernooi schoten op drie achtereenvolgende dagen drie verschillende wedstrijden. Op de eerste dag een 900-ronde, de tweede dag een veldronde, en op de derde en laatste dag een 3D-ronde.

De locatie? Het veld, de accommodatie en het park rond Handboogschietvereniging HKS Zoetermeer. Al waren de deelnemers eerder al welkom bij de accommodatie van ARC Rotterdam waar trainingsmogelijkheden waren. Beide verenigingen stonden klaar met vrijwilligers om alles in goede banen te leiden.

Maandag I De voorbereidingen
Om 7 uur in de ochtend, de dag voor de eerste wedstrijd stonden de eerste bokken al op het veld voor de oefendag, en vervolgens ging het snel. Tafels, stoelen, parasols, afstandsborden, banners en beachflags, afzetlint langs het wandelpad, afvalbakken en meer werden geplaatst zodat de aanwezige sporters zich konden voorbereiden op de 900-ronde. Ook de schiethal van de vereniging werd ingericht, met een afgeschermde ehbo-ruimte achter de verrijdbare schietwand, Johan van Dongen die met zijn winkel technische ondersteuning bood en onze eigen NHB-scheidsrechters die de eerste boogcontroles uitvoerden. Op de achtergrond was het vrijwilligersteam al bezig met de volgende wedstrijden. De velddoelen en 3D-doelen werden klaargezet zodat deze vlekkeloos geplaatst konden worden later gedurende het toernooi.

Dinsdag I De 900-ronde
Dinsdagochtend, de eerste wedstrijddag van de WPFG voor het handboogschieten gaat van start met een 900-ronde. Drie keer 30 pijlen op 60, 50 en 40 meter. Van de 51 deelnemers kwamen er een paar later aan met de pendelbus, wat resulteerde in extra proefpijlen voor de aanwezige schutters. Onder hen ook Peter van der Linden, actief NHB-lid en de sportcoördinator die de schakel vormde tussen de WPFG-organisatie en het handboogschieten. Tijdens de eerste tellende pijlen werd al snel duidelijk dat er een groot niveauverschil zat tussen de deelnemers, wat resulteerde in een groep vrijwilligers die uiterst zorgzaam op zoek gingen naar de verloren pijlen. De tellende pijlen werden netjes genoteerd met dank aan de inzet van het Ianseo systeem door onze eigen vrijwilligers. Ondertussen werd tijdens de wedstrijd het parcours voor de veldronde van woensdag gebouwd: ploks, bokken, route-aanwijzingen en alles wat nodig is voor een goede veldronde werd neergezet. Deelnemer nog vrijwilliger kwam eten en drinken te kort. De kantine liep zo vlot dat er gedurende de dag een beroep werd gedaan op de flexibiliteit voor nieuwe inkopen. De dag kwam ten einde met een prijsuitreiking voor de 900-ronde uit handen van WPFG Federatielid Carl Tamm.

Woensdag I De Veldronde
Het bouwteam mag uitslapen, we hoeven pas om 06:30 te beginnen” grapte Hans de Jong nog de avond van te voren bij de briefing voor de vrijwilligers. En dat bouwteam had pech, want zij moesten de dag beginnen met regen. Terwijl de tafels, stoelen, parasols, afvalbakken, scoreverwerking, beachflags en oefenveld bij de vereniging werden opgetuigd ging een 11-koppig team het veld in om doelen te plaatsen, schietposities te markeren, de looproute aan te geven en de binnen- en buitenafzettingen aan te brengen. Onderdeel van de WPFG-wedstrijdvormen is dat er met iedere groep een begeleider meeloopt die verantwoordelijk is voor de elektronische scoreverwerking, het naleven van de reglementen en ter ondersteuning zodat de schutters zich volledig konden concentreren op de wedstrijd. Het weer, weinig wind en niet te veel zon, werkte ook goed mee. Een Britse deelnemer was zelfs zo enthousiast dat hij zich meteen wilde inschrijven voor de Lakota veldronde van volgend jaar. Terwijl de eerste teams binnenkwamen, en daarmee de eerste doelen niet meer in gebruik waren, kwam het vrijwilligersteam in actie om de veldblazoenen te verruilen voor de 3D-doelen die de volgende dag gebruikt zouden worden. Even na 15:00 waren de laatste schutters binnen en was het Johan van Dongen, voormalig coach van de Nationale veldploeg, die de dag-medailles heeft uitgereikt.

Donderdag I De 3D-ronde
De laatste dag van het handboogschieten tijdens de World Police & Fire Games 2022 breekt aan. Nog vroeger dan de dag hiervoor was om 06:00 het organisatie team alweer in de weer. Het belooft een mooie dag te worden. De jeugdige vrijwilligers laten zich weer van hun beste kant zien: eigen initiatief, probleempjes zelf aanpakken en vragen als ze het echt niet weten. “Dat zijn onze toekomstige wedstrijdleiders!”. Het moment waarop de schutters naar hun startpositie worden gebracht, is altijd wat druk. Veel vrijwilligers zijn dan ingezet als ‘wegbrenger’ en moeten controleren of ze iedereen mee hebben. Maar de zon schijnt bij een lichte bries. Van schutters niets minder dan positieve verhalen over de wedstrijden, de locatie en de zorg van de organisatie en de vrijwilligers. Na drie dagen op locatie, en nog meer uren en dagen in de voorbereiden slaat de vermoeidheid toe binnen het organisatieteam. Maar na de prijsuitreiking uit handen van WPFG Federatielid Carl Tamm en Algemeen Directeur Arnoud Strijbis, en de eerste inspanningen om alle materialen op te ruimen is het tijd voor rust.

Het is uitzonderlijk wat de organisatie van de World Police & Fire Games, HKS Zoetermeer en ARC Rotterdam gezamenlijk hebben neergezet, jaren aan voorbereiding, de ontelbare uren, de bereidwilligheid en flexibiliteit van vrijwilligers heeft er voor gezorgd dat de deelnemers drie onvergetelijke dagen hebben gehad. Hulde voor iedereen die zich heeft ingezet. Niet voor niks proostte NHB-directeur Arnoud Strijbis nog op de vrijwilligers na afloop. Geweldig gedaan met elkaar!