Recentelijk stond voormalig bondscoach Ron van der Hoff op de Survivalrundag 2022. Daar gaf hij een clinic handboogschieten voor leden die in de dagelijkse wedstrijden al handboogschieten tegenkomen, maar niet actief beoefenen.

Bijna 100 Survivalrun Bond Nederland leden kwamen langs bij Ron voor een diepere kennismaking met het boogschieten. “Tot voor kort wist ik niet eens dat boogschieten een onderdeel was van hun sportdiscipline. Nu weet ik dat ze in een survivalrun bij een schietpost uit komen waar ze 1 schot moeten doen. Vol in de adrenaline, een hoge hartslag van hun inspanningen tot dan toe, en moeten raken. Want het doel missen betekent een straf ronde en een potentieel tijdverlies van wel 2 minuten.” Bij het onderdeel boogschieten tijdens een survivalrun schieten de deelnemers met ‘standaard’ materiaal, richten zij over de pijl en hebben zij geen mogelijkheid om in te schieten zoals wij in onze sport gewend zijn. “Ik heb veel respect gekregen voor deze sport en denk zeker dat de deelnemers aan de clinic met de opgedane kennis meer kans hebben op het treffen van hun eerstvolgende schot met de boog.” aldus Ron van der Hoff.

Voormalig judoka en olympisch kampioen judo Mark Huizinga is directeur van Survivalrun Bond Nederland (SBN) en kijkt tevreden terug op een eerste Survivalrundag. “De eerste Survivalrundag was een succes, vooral door alle specialisten binnen en buiten onze sport die hun kennis deelden. De boogschietlessen van Ron werden druk bezocht, ik kreeg er veel positieve reacties op; het was een geslaagde mix van onze sporten.

Survivalrun als sport is een mooi voorbeeld van de kruisbestuiving tussen verschillende sporten. Denk hierbij ook aan wedstrijdvormen zoals Run Archery en mogelijk meer in de toekomst.