In het weekend van 10 en 11 september vond de climax van twee Lowlands Archery Series plaats. Op zaterdag werd de laatste wedstrijd om de Lowlands Archery Series Jeugd (voorheen: JeugdFITA Cup) gehouden bij Sint Sebastiaan Goirle. Op zondag was het de beurt aan de finalisten van de Lowlands Archery Series 50/70 ronde. Zij verzamelden zich bij HBS De Rozenjagers in Stein voor hun seizoensafsluiting.

Een terugblik.

Zaterdag 10 september – Lowlands Archery Series Jeugd stage 6 – Goirle
Onze jongste leden lieten zich deze dag van hun beste kan zien. Onder natte – en daardoor lastige – omstandigheden werd de zesde en laatste wedstrijd van het seizoen gehouden. Dat weerhield de deelnemers er niet van om er een leuke dag van te maken, met ook nog eens veel mooie scores. Het is mooi om de ontwikkeling van de sporters te zien die aan – bijna – de gehele wedstrijdserie hebben deelgenomen. Oefening baart kunst, bleek maar weer eens. Ook dit jaar was de jeugdserie voor vele jonge handboogsporters weer een mooie kennismaking met het wedstrijdcircuit en een stimulans om zich door te ontwikkelen binnen onze sport.
We hopen de deelnemerslijst van dit jaar dan ook volgend jaar weer terug te zien bij deze wedstrijden. Hopelijk met dan nog meer deelnemers!

Klik hier voor de uitslagen van de wedstrijd in Goirle.
Klik hier voor het fotoverslag van de wedstrijd in Goirle.
Klik hier voor de eindstand van de Lowlands Archery Series Jeugd 2022.
De geel gearceerde sporters komen in aanmerking voor de Lowlands Archery Series Jeugd beker omdat zij de beste waren in hun klasse en aan ten minste vijf van de zes wedstrijden hebben deelgenomen. Deze prijsuitreiking vindt plaats tijdens stage 1 van het Lowlands Archery Series Jeugd-seizoen in 2023. De betreffende sporters ontvangen hierover nader bericht.

Zondag 11 september – finale Lowlands Archery Series 50/70 ronde – Stein
Achter de wolken schijnt de zon. Na de buien van zaterdag was het zondag heerlijk toeven in de Limburgse zon. De finales van de 50/70-ronde zorgden zoals ieder jaar weer voor spanning en sensatie. In iedere categorie hadden de beste 8 sporters van het seizoen zich geplaatst voor deze seizoensafsluiter. Na een poule ronde met aansluitend de halve finales, werd bekend wie het tegen elkaar zouden gaan opnemen in de grote finales.

Sindy Hondema (HBSV Assumburg) wist verrassend beslag te leggen op de eindoverwinning in de barebow divisie. De favoriet geachte Daan Saft (Haaksbergsche Schutterij) – onlangs nog goed voor een nieuw Nederlands record in deze discipline – leek ook nu hard op weg naar de winst. In de finale nam hij een 4-0 voorsprong. Met geweldige scores in de laatste 3 sets (27-28-26) wist Sindy echter het tij te keren en met 6-4 te winnen.

In de divisie compound dames ging de winst naar Sanne de Laat (OGIO Eindhoven). In een gelijkopgaande finale rekende zij af met het 17-jarige aanstormende talent Veerle Sparreboom (ARC Rotterdam). In de derde serie maakte Sanne het verschil door een perfecte 30 score neer te zetten.

In de poulefase wist alleen Max Verwoerdt een match punt af te snoepen van Jay Tjin a Djie (HBS Almere). De rest van de dag stond er geen maat op deze jonge compoundschutter. Via overwinningen op Jelle Reule, Stef Willems, en Damian Tempelman wist Jay zich te plaatsen voor de finale. Daarin nam hij het op tegen de ervaren Sil Pater (MBSOV/Noordkop). Ook in de finale nam Jay snel een voorsprong om die vervolgens niet meer af te staan. Hij won de wedstrijd met 145-139.

Een verrassing in de recurve dames divisie. Hier was het Wendy van der Zanden (Doele Willem III) die in een zinderende finale Laura van der Winkel (OGIO Eindhoven) wist te verslaan. Wendy schoot uit de startblokken en nam een 5-1 voorsprong. Laura vocht zich echter terug in de wedstrijd via hoge scores in set 4 en 5, met respectievelijk 29 en 28 punten. Dit resulteerde in een shoot-off. Hierin bleek Wendy nipt over de staalste zenuwen te beschikken. Haar 9 was net iets meer close the center dan die van Laura.

De laatste wedstrijd van het seizoen ging tussen Rick van der Ven (De Vriendenkring 1897) en Senna Roos (De Vrolijke Schutters). Waar de dag voor Rick weinig succesvol begon met een nederlaag tegen Kay van Laarhoven, rechtte hij daarna de rug en bekroonde een ijzersterk Lowlands-seizoen met de eindoverwinning. Na een spannende halve finale tegen Jarno de Smedt (6-4 winst), liet Rick er in de finale geen twijfel over bestaan wie dit seizoen de sterkste was in de Lowlands Archery Series. Hij won de finale met 6-0.

Klik hier voor alle uitslagen van de finale.
Klik hier voor het fotoverslag

Zo kwam er een einde aan een maandenlange periode van Lowlands Archery Series in tal van disciplines. 
Klik hier voor een totaaloverzicht van alle wedstrijden, uitslagen en eindstanden.


Einde oktober gaan we weer van start met de Lowlands Archery Series Indoor. Daarover volgt binnenkort verdere informatie.