Zaterdag 24 september vond in Lichtenvoorde de Lowlands Archery Series Run Archery plaats. Door het beperkte deelnemersaantal vond het eerder geplande NK geen doorgang, maar dat weerhield het organiserende Switbertus Handboogsport er niet van om met een 15 koppig organisatieteam een mooi evenement neer te zetten. Er was een compact middagprogramma opgezet, volledig op het eigen Switbertus buitenterrein.

De deelnemers moesten per run 3 rondjes van 250 meter hardlopen. In de kwalificatie waren er 3 runs van 750 meter en 2 schietbeurten van 4 pijlen op een klapdoel met targets van 20 centimeter op 18 meter. In de finales 4 runs (totaal 3 kilometer) met 3 schietbeurten, elke gemiste pijl kost een strafrondje van 110 meter (15% van de run).

Kwalificatie
In de kwalificatie kwam de Duitse Run-Archery specialiste Sandra Szulc sterk voor de dag met 12:06. Later dook alleen oud Nederlands kampioen Mark van Tiel van Concordia Zeeland 15 seconden onder deze tijd. Vlak daarachter de troeven Jorik Klein Nijenhuis en Joost Immink van het organiserende Switbertus.
Voorafgaand aan de wedstrijd konden de deelnemers en supporters een poule invullen om de 6 beste deelnemers van de dag te voorspellen. Alleen Ruud ten Have had de volledige A-finale goed voorspeld, zelf mistte Ruud in de kwalificatie op 2 seconden een plekje in deze grote finale.

C-Finale
Sterke deelname, de favorieten waren Wim Mulder van Avalon Sports Apeldoorn en de snelle debutant Evert Neef van Switbertus. Pien te Paske (KNHS Concordia) bleek haar hardlopen het afgelopen jaar goed verbetert te hebben en pakte direct de leiding. Door goed schieten pakte Tonny van Kuringen-Huijbregts (runarchery team Oirschot) het initiatief, maar toen locomotief Wim Mulder (Avalon Apeldoorn) eenmaal op gang kwam leek hij de winst te pakken. Net als bij Pien en Evert haperde bij Wim het schieten onder hoge druk en met een (te) hoge hartslag. Jan Wassink van Switbertus hield zijn schieten wel onder controle en pakte zo de winst in de C-finale voor Wim, Evert, Pien, Tonny en de master Eduard Sipman (Avalon) die onverstoorbaar zijn rondjes draaide.

B-Finale
De favorieten vanuit de kwalificatie waren in deze finale Ruud ten Have en Bram Polman van Switbertus. Hier een internationaal deelnemersveld met uit Duitsland de snelle junior Sophie Grauf en de specialiste Cornelia Borchers. Bram is duidelijk de snelste loper en pakt gelijk een stevige voorsprong. Cornelia was de beste schutter (10 van de 12 hits) en pakte zo de leiding steeds over. De strijd bleef spannend tot de laatste run toen Bram als eerste naar de finish denderde op 8 seconden gevolgd door Cornelia. Ruim daarachter pakte Ruud de 3e plek voor teamgenoot Marc Konings (chef BBQ) en Kees Wesselink uit Groningen. Kees pakte na 10 jaar de Run-Archery sport opnieuw op, hij liep sterk, maar het schieten ging minder soepel als in de trainingshal; dat vergt nog wat oefenen op de combinatie.

A-Finale
De beste 6 atleten uit de kwalificatie maakten er een spannende strijd van. Het was gelijk Mark van Tiel die resoluut de leiding nam in de eerste run. Bij de 1e schietbeurt had Mark een zelden vertoonde misser (schampschot op het klapdoel), waarna een foutloze Joost Immink de leiding over nam. Bij de laatste schietbeurt was Mark opnieuw foutloos en daarmee brak hij bij Joost de focus, wat leidde tot 2 missers. Mark wist hierdoor met ruime voorsprong de winst te pakken. Joost bleef specialiste Sandra net 8 seconden voor, met op plek 4 Mathijs Barkel (Avalon). Jorik Klein Nijenhuis schoot foutloos in de kwalificatie, maar nu noteerde hij 5 missers en moest genoegen nemen met plek 5. Slechts 12 seconden daarachter pakte Annemarie der Kinderen (Sint Sebastiaan Goirle) plek 6. Hiermee was Annemarie de 2e dame in de wedstrijd en snelste Nederlandse. Verder is vermeldenswaard dat Annemarie de enige deelnemer is die deze dag alle 20 wedstrijdpijlen raak heeft geschoten!

Nadat het parkoers in recordtijd met veel hulp was opgeruimd had Marc Konings zijn befaamde BBQ op temperatuur en de drankjes in de Swite stonden heerlijk koud. Goede omstandigheden om te brainstormen over impulsen voor Run Archery in 2023; dit leverde veel idee├źn op. Alle deelnemers en vrijwilligers verdienden een uniek T-shirt. De poule kende 3 winnaars: kenner Wim Mulder, Bram Polman en Cornelia Borchers kregen als beloning originele Achterhoekse sokken mee naar huis. Bekijk hier de volledige uitslag.