Mijn naam is Joshua en ik ben 17 jaar. Ik kom uit Den Haag, zit al sinds mijn 4e op judo en loop nu stage bij Handboogsport Nederland.

Tot mijn 8e deed ik nog aan veel verschillende sporten, bijvoorbeeld voetbal, kickboxen en zwemmen naast judo. Op gegeven moment moest ik wel kiezen voor één sport want vier sporten tegelijk is natuurlijk erg veel, en zo kun je nooit echt goed worden in een sport. Een paar jaar later heb ik voor judo gekozen.

Niet zo heel lang daarna is judo ook een serieuze sport voor mij geworden omdat ik, en mijn ouders, erachter kwamen dat ik best goed begon te worden in judo. Toen hebben mijn ouders mij ingeschreven voor een loot school in Den Haag genaamd het Segbroek College. Deze school gaf mij vooral de kans om onder de (normale schooltijden) mijn sport te kunnen beoefenen zodat ik nog meer tijd had om er beter in te worden.
Nadat ik mijn VMBO-T diploma had gehaald ben ik doorgegaan op het Johan Cruyff College in Amsterdam. Deze school is gecreëerd voor topsporters met een nationale status. Met dit flexibele schoolrooster heb je genoeg de tijd om te trainen en voor internationale wedstrijden. Tijdens mijn eerste jaar op het Johan Cruyff College begon het extreem goed te gaan met judo. Dit jaar heb ik mezelf gekwalificeerd voor alle toernooien op de wereld in mijn leeftijdscategorie.

In februari dit jaar begon in Italië mijn beste seizoen tot nu toe, op mijn eerste European cup van dat seizoen werd ik kampioen. Vervolgens had ik twee maanden later een European Cup in Tsjechië, hier werd ik ook kampioen. En een maand hierna was mijn laatste European cup van dit seizoen in Portugal, hier werd ik ook kampioen. Na deze drie toernooien stond ik nummer 1 op de World Ranking met als resultaat dat ik werd uitgenodigd om uit te komen voor TeamNL. In juni dit jaar was het Europees kampioenschap waar ik vijfde werd, en een maand later werd ik kampioen op de Europese Jeugd Olympische spelen.
Eind augustus was het wereld kampioenschap en hierbij sloot ik dit seizoen af met een 5e plek. Dit was een enorme teleurstelling voor mij omdat ik wist dat ik een grote kans had om wereldkampioen te worden. Als ik nu zo terugkijk op dit seizoen dan ben ik achteraf wel trots op wat ik neer heb kunnen zetten, dit was namelijk mijn beste seizoen tot nu toe en ik had een jaar geleden ook zeker niet verwacht dat dit allemaal zo zou lopen.

Op dit moment woon ik inmiddels op Papendal en probeer elke dag mezelf te verbeteren om uiteindelijk mijn droom te bereiken en Olympisch kampioen te worden. Tegelijkertijd doe ik de opleiding Marketing en Communicatie op het Young Talent Academy. School gaf ons de opdracht om stage te gaan lopen. Ik loop momenteel stage bij een organisatie genaamd Handboogsport Nederland. Hier krijg ik de mogelijkheid om onder schooltijd te werken aan mijn schoolopdrachten en om nog meer verschillende soorten faciliteiten buiten judo te hebben. Dit is erg fijn en ik ben blij dat het hier ook erg flexibel is zodat ik aan alle trainingen kan deelnemen. Ik leer hier bijvoorbeeld hoe je verschillende soorten evenementen kan gaan promoten. Ik ga dan het NK indoor en het Lowlands Archery Series indoor promoten. Dit is een goede opdracht omdat dit te maken heeft met marketing en communicatie.