Op dinsdag 25 oktober was het team dat dit jaar Jong Oranje vormt te gast bij De van Ghentkazerne, het opleidingscentrum voor Mariniers in Rotterdam. Het zou een dag worden met uitdagingen, zodat iedereen ging leren buiten zijn comfortzone, onder leiding van een sportinstructeur van Defensie. Een dag met een klimtoren, survivalbaan, hindernisbaan, schieten en groepsopdrachten. Een impressie.

Zoals het hoort bij de mariniers was de dag strak gepland. Direct werd de groep in tweeën gesplitst voor het wisselprogramma. Voor de klimtoren werden de sporters stevig ingesnoerd, omdat ze eerst de vaardigheden van het zekeren aan de veiligheidslijn onder de knie moesten krijgen. De toren is 28 meter hoog, dus een behoorlijke klim. Vanaf het bovenste platvorm werd er met archery attack bogen naar beneden geschoten om de pijl als resultaat gericht in de banden te laten landen. Zoals verwacht was het schieten niet de uitdaging maar wel het over het randje stappen om in de lucht te staan, op een zwevend plateau en alleen vastzittend aan een touwtje. Dat is toch wel een mentale stap. Voor sommigen een echte uitdaging. Iedereen deed het op zijn eigen tempo. Chapeau!

Ondertussen kreeg de andere groep uitleg op de survivalbaan, waar het klimmen, klauteren en zwieren werd uitgelegd. En ja, als de instructeur dat voordoet, ziet het er net als bij boogschieten simpel uit. Maar doe het dan maar eens na. Iedereen liep daar weer tegen zijn eigen mogelijkheden en onmogelijkheden aan, maar met hulp van elkaar is het wel allemaal gelukt. En onder het oefenen van al de klim-, klauter- en zwiervaardigheden hadden de sporters al wel een sloot met allerlei klimtouwen banden en netten zien hangen. Na de uitleg en het oefenen van de vaardigheden moest dat parcours bedwongen gaan worden. Helaas is niet iedereen droog aan de overkant gekomen. Belangrijkste, het was vooral leuk om dat te zien en er onderdeel van te zijn, elkaar aan te moedigen en te steunen om zo als team de grenzen te verleggen. Voor sommigen met een nat pak, maar met rode hoofden en brede glimlachen op de gezichten was het mooi gelukt.

Na de lunch moest iedereen stipt om 12 uur weer paraat staan op de afgesproken plaats. Voor het volgende onderdeel de hindernisbaan werd de groep opnieuw in tweeën gesplitst. In elke groep werd een teamleider aangewezen door de instructeur. Ze kregen opdracht om de volgende onderdelen mee naar de hindernisbaan te nemen: (1) autoband, (2) munitiekist, en (3) paal van zes meter.
Als eerste moesten de groepen door het zesde gat van een touwladder klimmen, maar de paal mocht niet de touwladder aanraken. Elke groep moest dus met een plan komen, en net als bij sport komt er dan toch een winnaar uit. De winnende groep mocht een opdracht voor de andere groep verzinnen: 10 squats als team met de 6 meter lange balk in de nek.
Zo hebben ze de hindernisbaan afgelegd met elke keer een andere opdracht en een andere aangewezen leider in het team. Centraal stond samenwerken met elkaar en luisteren naar elkaar , maar ook het aanmoedigen van elkaar om zo samen de klus te klaren. Uiteindelijk zijn ook weer alle sporters over, onder, en door deze opdracht heen gekomen. En als je spullen mee naar de hindernisbaan neemt moeten ze ook weer terug, daarna door naar de laatste onderdeel van de dag, de schietbioscoop. Daar kreeg de groep uitleg over de wapens die daar gebruikt werden, hoe we ze moesten laden ontgrendelen en schietklaar maken, en natuurlijk mochten we daar ook nog mee schieten.

Het was een super Teamdag voor de leden van Jong Oranje 2022. Er is veel geleerd over samenwerken, elkaar steunen ook als het even tegenzit. Doorgaan, Ademhalen en Focussen op wat je taak is.

Grote dank aan de sportinstructeurs van de van Ghentkazerne bedanken voor de geweldige ervaring. En dank voor de sporters en ouders, die er voor zorgden dat iedereen er om 9 uur was en zo meedeed. Het was een onvergetelijke dag, ook voor de staf!

Geschreven door Jacqueline van Rozendaal, Hoofdcoach