Afgelopen weekend vond de 10e editie van de Kings of Archery Series plaats in Eindhoven. De wedstrijd die in 2011 kleinschalig begon als Kings of Archery is door de jaren heen uitgegroeid tot een van europa’s grootste en ‘s werelds meest gewaardeerde toernooien.

JVD Archery is sinds 2018 partner en naamgever waarmee het toernooi een evenement werd met niet alleen de wedstrijd maar ook seminars en beursstands door handboog merken van over de hele wereld. Traditiegetrouw vindt de JVD Open plaats in het tweede weekend van november, echter moesten het toernooi twee jaar langer wachten op de tiende editie vanwege de corona pandemie.

Kwalificatie
Terwijl het organisatieteam en de vrijwilligers in de ochtend begonnen met de opbouw van de venue in Eindhoven konden de bijna 900 deelnemers die avond hun accreditatie ophalen en een eerste indruk krijgen van het wedstrijdveld.
Zaterdagochtend om 08:00 vlogen de eerste pijlen richting de 76 doelpakketten die aan weerszijden van de sporthal waren geplaatst. Geheel in kasteelmuur stijl met vaandels van de verschillende sponsoren. Deelnemers schoten op zaterdag verdeeld over drie sessie twee keer 30 pijlen aan kwalificatie in Vegas stijl blazoenen en puntentelling waarbij het maximale aantal van 300 punten het doel is.

De derde en laatste kwalificatie sessies vonden plaats op zondagmorgen. Al vroeg was de spanning in Eindhoven te voelen want aan het einde van de derde kwalificatie sessie is duidelijk wie er tot de selecte club van 900 scores behoort. Deze editie waren dat er maarliefst 28 waaronder een Nederlandse primeur. Nooit eerder was er en sporter bij de dames recurve die 900 punten schoot tijdens een van de eerdere edities. Dit jaar waren het Laura van der Winkel en de Britse Penny Healey die naast elkaar op de baan ook hun laatste pijl in de 10 schoten.

Nerves op Steel
In de late uurtjes van de zaterdag, na afloop van de kwalificatie sessies, is het wedstrijdveld niet verlaten. Sterker nog, deze is deels omgebouwd voor het side event Nerves of Steel. Bij Nerves of Steel schieten de deelnemers op een metalen plaat met in het midden een gat ter grootte van de 8. Iedere deelnemer die zijn pijl in het gat schiet en zijn pijl dus weer heel terug krijgt gaat door naar de volgende ronde met als ultieme doel om de X te raken. Mis je? Dan sneuvelt die pijl zonder twijfel.

De finales
De Kings of Archery Series JVD Open is een toernooi waarbij sfeer een belangrijke factor is. Dat is tijdens de kwalificaties al te merken met de intro tune en muziek, maar tijdens de finale is dat nog veel duidelijker merkbaar met muziek, presentator en lichtshow. De finale, gehouden in zes categorieën (barebow, recurve en compound voor zowel mannen als vrouwen) geschoten in een ‘last-man-standing’ vorm sluit het toernooi op zondag middag af.

Bekijk hier alle uitslagen, bekijk op Facebook alle foto’s en video’s