Afgelopen weekend vond de Berlin Open plaats. Een jaarlijks terugkerende wedstrijd met ruim 800 schutters en 50 doelen. Op vrijdag en zaterdag schoten de deelnemers hun kwalificaties en voor sommigen was er op zondagochtend nog een ‘Second Chance’.

Met 800 deelnemers en achttien deelnemers vanuit Nederland is de Berlin Open stonden er veel nationale en internationale namen aan de lijn. Bij de compound dames bereikten Margaux Rowbotham (KNHS Concordia) en Annette Koster (ARC Rotterdam) de top 32 echter verloren zij beiden tijdens de 1/16e finales.
Ook bij de compound heren was de vereniging uit Rotterdam goed vertegenwoordigd met twee schutters in de top 32 en Jay Tjin-A-Djie die uitkwam voor TeamNL Handboog. Zowel Lukas Nollen (ARC Rotterdam), Casper van der Kamp (ARC Rotterdam) en Dorus Elsgeest (NHB Artemis) verloren hun match in de 1/16e finale. Jay Tjin-A-Djie won zijn zowel de 1/16e als 1/8e finales met 148 punten. In de kwartfinale won Jay met een punt verschil van de Kroaat Domagoj Buden echter verloor hij de halve finale van Mario Vavro. In de strijd om het brons was het Jay die met 146-145 won van de Slowaak Jozef Bosanský.

Bij de recurve dames stonden er maar liefst zes nederlandse aan de lijn. Izidora Bozic (ACE-Xclusive), Chiara Massaro (Handboogschutterij Hilversum), Natascha van Assema (NHB Artemis), Wendy van der Zanden (Doele Willem III Boekel) en Ilona Hollander (Handboogschutterij Hilversum) haalden de top 32 niet. Wendy kwam drie punten te kort voor de shoot-off en Ilona die wel deelnam aan de shoot-off trok aan het korte eind voor de laatste twee plekken in de top 32. Quinty Roeffen (De Schutroe) en Fleur van de Ven (Recht door Zee) kwalificeerden zich bij de top 15. Quinty won de 1/16e finale met 6-2 van de Duits Elke Heins maar in de 1/8e finale kwam het in de match tegen de Poolse Jeongmin Lim uit op een shoot-off die zij verloor. Fleur van de Ven won haar 1/16e finale met overtuiging van de Kroatische Luna Padan met 6-0. In de 1/8e finale tegen de Duitse Louisa Piper was het spannend met telkens een punt verschil maar ging de winst naar de Duitse.

Zeven Nederlanders stonden aan de lijn bij de recurve heren. James Stephens (HBS Almere), Nick Timmermans (Constantia Drunen), Mark van der Zwet (SV Alphen) en Vikash Ajodhia (ARC Rotterdam) haalden de top 32 niet. Kay van Laarhoven (St. Bernardus) Willem Bakker (De Vriendschap Waalre) en Steve Wijler (HBV Ons Genoegen) kwalificeerden zich binnen de top 15. Tijdens de 1/16e finale van Kay kwam het direct al uit op een shoot-off in het voordeel van de Deense tegenstander. Willem Bakker won zijn 1/16e finale sterk met een 6-0 overwinning en ook van de Pool Miłosz Chojecki win Willem met 6-2 in de 1/8e finale. In de kwartfinale kwam Willem enkele punten te kort en verloor met 0-6. Steve Wijler won de 1/16e finale met 7-1 maar maakte het in de 1/8e finale even spannend met een gelijkspel tegen de Britse Erik Rowbotham. Beiden schutters schoten een 10 in de shoot-off maar met voordeel voor Steve. In de kwartfinale was de overtuiging terug en won Steve met 6-0, de halve finale won hij met 7-1 en ook de gouden finale tegen de Kroaat Alen Remar won hij met 7-1. Daarmee wint Steve Wijler de Berlin Open 2022.

Bekijk hier alle uitslagen