Het NK Indoor Jeugd stond op zaterdag 14 januari 2023 bol van de spanning in de strijd om de medailles. Uiteindelijk gingen de gouden medailles naar Cas Heijthuisen, Fleur van de Ven, Frédérique Meijerse, Veerle Sparreboom en Yaël Smeets. Een impressie van een prachtige dag, waarin werd aangetoond dat Nederland ook de komende jaren niet om talent verlegen hoeft te zitten bij het handboogschieten.

Compound onder 21 jaar
Bij de compound onder 21 jaar ging de titel naar Veerle Sparreboom (ARC Rotterdam), die in de finale Damian Tempelman (HBS Almere) met 143-132 versloeg. Damian stond na de kwalificatie op plek 1, maar moest – net als de nummer 2 van de kwalificatie Stef Willems (OBK Hapert) in de halve finale – zijn meerdere erkennen in Veerle. Het brons ging verrassend naar Martijn Schiphorst van HKS Zoetermeer.

Recurve onder 18 dames
Een shoot-off was nodig om te bepalen wie Nederlands Kampioen bij de jongste recurve dames ging worden. Het was een zinderende gouden finale, waarbij de 15-jarige Nele Bakker (Alliance d’Amitié Ulvenhout) de eerste twee sets pakte en de 13-jarige Frédérique Meijerse (Sint Jozef Doelen Geldrop) set 3 en 4 won. In de vijfde set werd het gelijk, waarna een shoot-off volgde: Frédérique schoot een 10, Nele een 9. Frédérique pakte het goud, Nele het zilver. Het brons ging naar Lisa de Regt van HKS Zoetermeer.

Recurve onder 18 heren
De strijd om de nationale titel in deze categorie kreeg een heel bijzondere finale. Namelijk eentje tussen twee broers: Cas en Rik Heijthuisen. De 15-jarige Cas versloeg zijn jongere broertje Rik (12) met 6-0. Daarmee stonden de beide schutters van HBS De Ster 2.0 uit Echt samen op het podium. De nummer 3 was Jasper Koenis van Frederik Hendrik Delft.

Recurve onder 21 dames
De gedroomde finale zou er eentje zijn tussen Quinty Roeffen (De Schutroe Horst) en Fleur van de Ven (Recht door Zee Helmond) en dat werd ook de finale. Een heel spannende. De eerste set ging naar Fleur, waarna de tweede gelijk eindigde met 29-29. De derde set ging naar Quinty: 30-28. Ook set 4 en 5 werden verdeeld: 28-29 en 30-28. Shoot-off dus. Quinty schoot de eerste pijl: in de 10. Daarna Fleur; ook een 10, maar die zat nóg dichterbij het midden. Dus is Fleur Nederlands Kampioen en neemt Quinty genoegen met het zilver. Het brons ging naar Yentl Meijer van HBS Almere.

Recurve onder 21 heren
Yaël Smeets (HBS De Ster 2.0) kroonde zich tot Nederlands Kampioen. Overtuigend versloeg hij in de finale Nigel Timmermans (EMM Waalwijk) met 6-2. De bronzen medaille ging naar Joeri de Boer van de Eemschutters WHV door na een shoot-off Stan Willemsen te verslaan.

Veel dank is er voor het Event Team van de NHB, bestaande uit vele vrijwilligers, die het evenement mogelijk maken. Ook dank aan de scheidsrechters, EHBO en de medewerkers van de Maaspoort.

Alle uitslagen zijn te vinden op Ianseo.
Foto’s – gemaakt door Kristian Krijgsman – zijn te vinden in de Beeldbank op deze website in de map NK Indoor 2023.

Zondag 15 januari: NK Indoor Senioren voor recurve, compound én barebow.