[Persbericht]

Op vrijdag 27 januari 2023 heeft de Nederlandse Handboog Bond (NHB) het predicaat Koninklijk ontvangen uit handen van loco-Commissaris van de Koning van Gelderland Jan Markink en burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Dit vond plaats in de handboogaccommodatie op TeamNL centrum Papendal, waar de nationale handboogselecties trainen.

Op 5 maart 2022 bestond de NHB exact 100 jaar, nadat op 5 maart 1922 de Algemene Nederlandse Bond van Handboogschutterijen werd opgericht. Sinds 1973 is de naam Nederlandse Handboog Bond in gebruik genomen voor de Bond die zich ten doel stelt de handboogsport te laten beoefenen en bevorderen in al haar verschijningsvormen in Nederland. Dit betekent dat de Bond actief is in het doelschieten, de velddiscipline, het 3D-schieten, Run Archery, 25m1pijl, indoor en outdoor. Ook voor andere vormen van handboogschieten staat de Bond open.

In het honderdjarig bestaan zijn er vele hoogtepunten te noemen voor de Nederlandse handboogsport. Zo zijn daar de Olympische medailles voor Wietse van Alten op de Spelen in Sydney (2000) en de zilveren medaille voor het duo Gabriela Schloesser en Steve Wijler op de Spelen in Tokyo (2021). Ook heeft de Nederlandse handboogsport meerdere wereld- en Europese kampioenen afgeleverd in verschillende disciplines. Verder heeft Nederland op dit moment met Mike Schloesser de leider op de wereldranglijst voor de compounddiscipline, waar Nederland in het verleden ook meerdere malen aan de top van de wereldranglijst stond. In de geschiedenis zijn er meerdere kampioenschappen in Nederland georganiseerd, zoals de WK in Amersfoort (1967) en ‘s-Hertogenbosch (2019), de EFAC in Doorwerth (2019) en de EK in Amsterdam (2012). In 2023 zijn de EK parahandboogschieten in Rotterdam als onderdeel van de European Para Championships. In 2024 is er een Europese Grand Prix, hoogste niveau op Europees niveau, op Papendal.

Aan de verlening van het predicaat Koninklijk is een intensief aanvraagproces voorafgegaan, waarbij de Bond alle gevraagde informatie heeft verstrekt. De NHB is trots dat het Koninklijk Huis heeft besloten het predicaat Koninklijk aan de Bond toe te kennen. Voorzitter Lex Roolvink zegt hierover:
De handboogsport kent vele verschijningsvormen en is aantrekkelijk voor jong en oud. Bij de handboogsport draait het om de focus op het doel, waarbij de spanning en ontspanning een grote rol speelt. Koning Willem III was een fervent handboogschutter, wat er ook toe heeft geleid dat er in de tweede helft van de 19e eeuw vele verenigingen zijn opgericht. Dat de Nederlandse Bond, die het handboogschieten centraal stelt, Koninklijk is geworden, is een erkenning voor wat er in de afgelopen 100 jaar is opgebouwd en voor de bloeiende toekomst die voor ons ligt.

Aan de Bondsraad zal worden voorgesteld om vanaf heden de naam Koninklijke Handboog Sport Nederland (KHSN) te gaan voeren. Om verwarring met de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond te voorkomen is deze keuze gemaakt, die tevens goed aansluit bij de ontwikkeling die de handboogsport heeft doorgemaakt. Bij de internationale federaties World Archery en de International Field Archery Association IFAA zal de naam Royal Dutch Archery gebruikt worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met algemeen directeur Arnoud Strijbis: (06)46133286 of arnoudstrijbis@handboogsport.nl.