Sjaak Eijsbouts heeft uit handen van bondsdirecteur Arnoud Strijbis de gouden bondsspeld ontvangen voor zijn bijdrage en verdiensten voor de handboogsport in Nederland. In zijn rol als ‘bondsarchivaris’ heeft Sjaak jarenlang allerhande documenten, bekers, foto’s en andere voor de handboogsport van waarde zijnde documenten verzameld. Voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk was Sjaaks bijdrage onmisbaar.

De bijna 80-jarige Sjaak Eijsbouts is al sinds 1969 lid van de Rozenjacht in Vlierden. Daarvoor was zijn interesse voor de handboogsport al gewekt achter het dorpscafé van zijn ouders, waar ook intensief werd geschoten. Bij De Rozenjacht is Sjaak Eijsbouts buitengewoon actief geweest. Zo stroopte hij de mouwen op met allerhande bouwactiviteiten bij de verhuizing van de vereniging. Daarnaast is hij jarenlang bestuurslid van de vereniging geweest en leidde hij als wedstrijdleider menig wedstrijd in goede banen.

Zijn grote waarde voor de handboogsport komt in het bijzonder door zijn enorme interesse in en kennis van de geschiedenis van de sport. Sjaak Eijsbouts is fervent schutter met oude bogen en heeft ook als jeugdlid meegedaan met de jaarlijks interland 25m1pijl tussen Nederland en België. Deze historische wedstrijd heeft bij Sjaak op jonge leeftijd al de interesse wakker gemaakt om zich te nadrukkelijk te verdiepen in de interland tussen de twee buurlanden. Dit heeft geleid tot een zeer uitgebreid archief dat hij altijd thuis bewaarde. Sjaak heeft zich nog veel meer verdiept in de handboogsport. Dit heeft geleid tot een enorm archief van boekjes, uitslagen, affiches, bekers, medailles en alles wat met de handboogsport te maken heeft. Sjaak Eijsbouts bewaarde dit niet alleen, maar hij ordende dit ook zeer zorgvuldig. Ook heeft hij veel belangrijk documenten gedigitaliseerd. Uren, dagen, maanden, zelfs jaren heeft hij hier aan besteed. Daarom schreef Lex Roolvink namens de Nederlandse Handboog Bond in 2020 in de ondersteuningsbrief voor de aanvraag van een Koninklijke Onderscheiding voor Sjaak Eijsbouts met reden: “Met trots durf ik te stellen dat de heer Sjaak Eijsbouts is uitgegroeid tot hét historisch geweten van de Nederlandse handboogsport, dé archivaris van de handboogsport in ons land.”

Een gouden bondsspeld had Sjaak Eijsbouts nog niet. Met alles wat hij jarenlang heeft gedaan en rond het honderdjarig jubileum in het bijzonder is deze bondsonderscheiding hem meer dan gegund. Nu Sjaak gaat verhuizen naar een kleinere woning zal een deel van zijn verzameling verhuizen naar het bondsbureau op Papendal. Daar wordt meer en meer het koesteren van de historie met materialen, foto’s en andere documenten gekoesterd.