De TeamNL Handboog recurve selectie is anderhalve week op trainingskamp in Zuid Afrika geweest. Het trainingskamp is bedoeld om maximaal voor te bereiden op het outdoor seizoen. Naast schiettraining, conditietraining en de rek- en streksessies is er ook veel ruimte voor activiteiten met het team samen. Zo leert de selectie en technische staf elkaar beter kennen en door veel tijd samen door te brengen en is er ruimte voor gesprekken die zij in een normale trainingssessie meestal niet hebben.

Buiten de vele score momenten die de sporters hebben gedaan zowel individueel, als team en als mix team was er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling als individu en als team. Elke sporter had een persoonlijk uitgekozen boek waar ze op een bijzondere wijze tot nadenken gezet werden over hoe ze met de mens achter de topsport kunnen omgaan. ”Daar zijn mooie gesprekken uit ontstaan” blikt hoofdcoach Jacqueline terug. We hebben daar ook behoorlijk wat buiten de comfortzone gedaan, waaronder schieten onder de sterren met een hoofdlampje en een verlicht doelpak, de weg naar het schietveld moest alleen afgelegd worden in het donker, waar de natuurgeluiden natuurlijk ook voor gedachten hebben gezorgd als mindset trigger. Ook heeft de selectie een nachtwandeling gedaan naar de top van een berg ongeveer 5 km omhoog. Vroeg opstaan en een snel vertrekken zorgde voor een mentaal en fysiek trainingsmoment met een ontbijtje en met de zonsopkomst op de top. Daarna liep de selectie terug en schoten zij een score moment, omgaan met het onverwachtse.
De sporters hadden voor vertrek naar Zuid Afrika een diner moeten samenstellen wat zij voor de groep zouden koken. “Voor 15 personen koken is ook een uitdaging, de verantwoording van gezond eten met elkaar en voor elkaar te maken, de groepscohesie en het samenspel was geweldig goed.” aldus Jacqueline. Samen brood bakken van simpel meel iets lekkers maken stond een beetje als synoniem voor van losse componenten iets bijzonders maken (van individuele sporters een team maken). “Ik denk dat we een mooie voorbereiding op weer een lang en hopelijk succesvol seizoen achter de rug hebben.

“We zijn anderhalve week in Zuid Afrika geweest. Daar waren vooral bezig met de persoonlijke ontwikkeling. Ook zijn we veel bezig geweest met team building. Door de vele score momenten en de harde wind kunnen we ons goed voorbereiden op het outdoor seizoen. Naast het vele schieten hebben we ook vrije tijd, waarin we andere dingen kunnen doen om ook weer tot rust te komen.” – Fleur van de Ven

“Het is super fijn om terug op de farm in ZA te zijn. Dit trainingskamp is belangrijk in onze voorbereiding richting komend seizoen omdat het ons de kans geeft om weer wat gevoel te krijgen met de wind (waar hier genoeg van is) en de hoge temperatuur die we ook tegen zullen komen op world cups in bijvoorbeeld Colombia of Turkije. We leven met de zon mee op het programma van de staff. We werken samen als team op de baan en daarbuiten met dingen als koken en rondjes hardlopen. De avonden rond het kampvuur zijn ook een geliefd moment binnen de ploeg.” – Gijs Broeksma