Van 3 tot en met 8 april is in het Engelse Lilleshall het eerste internationale outdoortoernooi van 2023. Het is een belangrijk toernooi, omdat er ook de laatste tickets voor de European Games te verdienen zijn. Daarnaast gaat het ook om de eer en de prijzen. Maar er is meer.

Alleen focus op de eer en de prijzen is echter niet aan de orde, vertelt hoofdcoach Jacqueline van Rozendaal. “Omdat in Engeland aan de andere kant van de weg wordt gereden, kwamen we in de voorbereidende coachoverleggen tot de conclusie dat deze Grand Prix ook een uitstekende gelegenheid is om onze sporters op een andere manier te prikkelen. Handboogschieten gaat natuurlijk om ritme, regelmaat en vastheid. Om die te stimuleren is het soms juist goed om verrassende elementen toe te voegen. Daarom hebben we besloten dat alle sporters in Lilleshall met hun andere arm gaan schieten. Wij verwachten dan nog steeds goede resultaten, maar vooral een zeer bijzondere ontwikkeling omdat nieuwe kwaliteiten worden gestimuleerd.”

De keuze van de bondscoach is bij de atleten in goede aarde gevallen. Gijs Broeksma: “Ik stond tijdens het trainingskamp in Zuid-Afrika wel wat raar te kijken toen onze staf vertelde dat ik met een linkshandige boog de Grand Prix moet gaan schieten. Ik moet alleen wel zeggen dat het me tot nu toe nogal meevalt. Ik had veel lagere scores verwacht, maar dat blijkt niet het geval. Sterker, het is misschien wel een blijvertje,” aldus de Drent die graag met het recurve herenteam een ticket voor de European Games in Polen wil pakken.

Ook Laura van der Winkel is enthousiast: “Ik kan normaal eigenlijk niets met rechts, dacht ik. Het is alleen een bijzondere nieuwe ervaring. Ik zie ineens een heleboel andere dingen op het veld en ondertussen gaan de pijlen gewoon goed richting het doel. Ik heb er alle vertrouwen in dat Gaby, Quinty en ik het teamticket voor de European Games gaan pakken!”

De Grand Prix in Lilleshall start op maandag 3 april. Op donderdag 6 en vrijdag 7 april zijn de Final Quota Tournaments voor de European Games. De finales van de Grand Prix zijn op zaterdag 8 april. Namens TeamNL Handboog komen in actie de recurve heren Gijs Broeksma, Kay van Laarhoven, Senna Roos, Yael Smeets, Steve Wijler en Jonah Wilthagen, de recurve dames Quinty Roeffen, Gaby Schloesser en Laura van der Winkel, en de compound dames Martine Stas-Couwenberg Aurora Janssen en Sanne de Laat. De aanwezige coaches zijn Marcel van Apeldoorn, Peter Elzinga en Jacqueline van Rozendaal. Verder zijn op het toernooi Robert Erica als hoofdscheidsrechter en Arnoud Strijbis als technical delegate namens World Archery Europe aanwezig.