Deelnemers doorstonden zonneschijn, regen en wind tijdens een prachtig nationaal kampioenschap in Ulvenhout, waar aan het einde van de dag vijf kampioenen zijn gekroond tot Nederlands Kampioen Outdoor.

HBSV Alliance d’Amitie was voor de vierde maal gastheer van het Nederlands Kampioenschap en dat was te zien in de opzet van het veld. Een strak en verzorgd veld was wat de deelnemers aantroffen toen zij zaterdag rond 08.00 uur aankwamen op locatie. De dag die voor ruim 120 deelnemers begon met twee kwalificatie sessies van 36 pijlen waarin al duidelijk werd dat het weer een bepalende factor zou worden. Die uitdaging kwam er, want bij aanvang van de gouden finales halverwege de middag wapperden de banners van Nederlandse Loterij en TeamNL langs het veld.

Barebow
Aan Sjan Huijbregts en Daan Saft was het de eer om als eerste de finale baan te betreden met Barebow. De eerste set werd gewonnen door Sjan, waar beide schutters zoekend waren met de wind. Vanaf de tweede set liet Daan er geen gras over groeien want hij noteerde 28, 26 en 28 punten waarmee hij de winst en nationale titel naar zich toe trok.
1. Daan Saft
2. Sjan Huijbregts
3. Jaap Bolt

Compound
Gevestigde namen en jonge talenten zagen wij terug bij de compound dames. Martine Stas-Couwenberg won de halve finale van Giselle DeSousa, waar Sanne de Laat een punt te kort kwam tegen Jessie van den Munckhof. Martine ging voortvarend van start in de gouden finale met een rondje 30 maar de wind was verraderlijk en beide dames schoten 26 punten in de tweede set. De derde set toonde aan dat het spannend zou gaan worden want Jessie pakte drie punten terug waarmee de dames, met nog twee ronden te gaan, op een gelijke stand uitkwamen. Martine toont de ervaring en schiet in de vierde ronde twee punten meer dan de RTC schutter en wint daarmee het goud en de nationale titel bij de dames.
1. Martine Stas-Couwenberg
2. Jessie van den Munckhof
3. Sanne de Laat

Ook bij de compound heren een mix tussen gevestigde namen en jonge talenten. Waar Robert van de Kamp en Rik Snelder elkaar in de halve finale troffen deden beide TeamNL Handboog sporters Sil Pater en JP Everaers dat ook. De gouden finale tussen Sil Pater en Robert van de Kamp begon opvallend met een misser voor Sil. Waar beiden sporters zochten naar de rustige momenten tussen de windvlagen was het Sil die zich tot op 1 punt terug vocht maar Robert hield het hoofd koel en won de gouden finale met 126-125.
1. Robert van de Kamp
2. Sil Pater
3. Rik Snelder

Recurve
Tegen de tijd dat de sporters met recurve het finale veld betreden klaarde het nog niet op, integendeel want de eerste druppels vielen uit de hemel op het moment dat Laura van der Winkel en Ilona Hollander het veld betraden. Ilona schoot zich na een spannende halve finale tegen Fleur van de Ven met een shoot-off naar de gouden finale. Laura won de halve finale van Quinty Roeffen. De dames die elkaar goed kennen vanuit de nationale selectie staan door weer en wind voor elkaar klaar want Quinty nam tegen de gouden finale plaats achter Laura als coach. Ilona ging sterk van start met de winst in de eerste set. Die 2-0 voorsprong verdween op het moment dat de meer ervaren Laura constant bleef scoren onder uitdagende omstandigheden. Laura won de nationale titel met een 6-2 overwinning.
1. Laura van der Winkel
2. Ilona Hollander
3. Quinty Roeffen

Bij de recurve heren ging de strijd tussen de gevestigde nationale top. Steve Wijler won de halve finale van Willem Bakker met 6-0, en Senna Roos won de spannende halve finale van Rick van der Ven met 6-4. Voor Steve en Senna geen zonneschijn want die zou pas bij de prijsuitreiking weer te zien zijn. Regen en wind teisterden de gouden finale waarin Steve de eerste en tweede set won met een punt verschil. De derde set was voor Senna, die 29 punten noteerde tegenover de 28 van Steve. Met een stand van 4-2 was het mogelijk voor Steve om de winst naar zich toe te trekken en dat deed hij met een 28 tegen 26 punten winst in de set. Het goud en de nationale titel was voor Steve.