Mike Schloesser en Sanne de Laat hebben vandaag de bronzen medaille gewonnen op de World Cup in Parijs. De World Cup die tegelijk dienstdoet als testevent voor de Olympische Spelen van 2024 kwam vandaag ten einde voor TeamNL Handboog.

Mike en Sanne kwalificeerden zich eerder deze week als negende bij de compound mixed teams en wonnen alle matches tot aan de halve finale. Daar troffen de Nederlanders het Amerikaanse duo dat won van TeamNL Handboog. Daardoor mochten Mike en Sanne vandaag voor het brons schieten tegen het Deense duo bestaande uit Tanja Gellenthien en Mathias Fullerton. Die match begon in het voordeel van de Denen maar in de derde set wisten de Nederlanders het tij te keren. Na vier sets stonden beide duo’s op 157 punten en kwam het aan op een shoot-off. Die shoot-off was in het voordeel van de Nederlanders waarmee Mike en Sanne het brons wonnen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Koninklijke HandboogSport Nederland en ontvang iedere derde woensdag van de maand het laatste nieuws.

 


TeamNL Handboog strandt vandaag in kwartfinales

[18-08-2023 20:30]

Mike Schloesser en Sanne de Laat hebben vandaag de bronzen finale bereikt die zaterdag zal worden verschoten in Parijs. Het recurve mixed team, eveneens alle sporters met recurve, werden vandaag uitgeschakeld in de eliminatiefase.

De ochtend stond in het teken van de eliminatiefase voor mixed teams, zowel compound als recurve. Het recurve mixed team bestaande uit Senna Roos en Laura van der Winkel won met een mindere tweede set met 6-2 van het duo uit Kazachstan. In de achtste finale kwamen zij het als eerste geplaatste Koreaanse duo tegen. De Nederlanders begonnen met een setwinst, maar de Koreanen wonnen de match.
Het compound mixed team ging voortvarend van start in de eliminatiefase. Na een 155-143 winst op Zwitserland in de 1/12e finale, en een 158-157 winst op Maleisië in de achtste finale was het in de kwartfinale even spannend tegen India. Beide teams kwamen op 158 punten en ook de shoot-off was op punten gelijk. Toch zaten de pijlen van Nederland dichterbij de X waardoor zij tegen Amerika uit kwamen in de halve finale. De Amerikanen maakten weinig fouten, waar het Nederlandse duo in de tweede set punten liet liggen. Amerika wint de match en Nederland schiet zaterdag voor het brons.

Ook individueel vandaag de laatste matches voor de finales dit weekend. De Nederlandse dames met recurve doorstonden allemaal de 1/64 finale, waar Laura het nog even spannend maakte met een shoot-off. De 1/32e finale verliep minder waar Gaby haar shoot-off verloor, Laura punten te kort kwam en verloor, Quinty haar 4-0 voorsprong niet kon omzetten in winst maar Fleur sterk met 6-2 won van haar Indiase tegenstandster. Fleur trof in de 1/16e finale de Chinese Mengyao Zhang, die zich als twaalfde had gekwalificeerd. Fleur wist een setpunt te scoren, maar de 18-jarige was niet opgewassen tegen de Chinese en verloor met 1-7.
Bij de heren hield het voor Jonah in de 1/64e op na een 1-7 verlies van zijn Turkse tegenstander. Senna, Steve en Gijs wisten hun matches sterk te winnen en gingen door naar de 1/32e finale. Daar kwam het voor Gijs op een shoot-off aan, die hij verloor. Senna kwam twee sets op een gelijke stand maar wist niet te winnen van zijn Chinese tegenstander. Steve won zijn match met 6-2 en ook de 1/16e finale won hij met 6-4. In de achtste finale trof Steve een oudgediende in de persoon van Mauro Nespoli. Dat zou een spannende match worden want beide heren wonnen twee sets, en deelden de laatste. 5-5, oftewel, shoot-off. Die wist Steve helaas niet te winnen en daarmee komt de World Cup in Parijs ten einde voor de TeamNL Handboog sporters met recurve.

 


TeamNL Handboog strandt vandaag in kwartfinales

[17-08-2023 21:30]

In Parijs schoten vandaag de sporters van TeamNL Handboog de eliminatiefase voor recurve teams en compound individueel. Daarbij zijn alle teams en individuele sporters gestrand in de eliminatiefase.

Het recurve heren team bestaande uit Senna Roos, Steve Wijler en Gijs Broeksma strandde al vroegtijdig in het toernooi na een 0-6 nederlaag tegen het team uit Turkije. Waar de heren eindigden wonnen de dames de achtste finale tegen China met 5-3. In de kwartfinale tegen Chinese Taipei gingen Quinty, Gaby en Laura sterk van start met een setwinst. Na drie sets was de stand gelijk maar de dames uit Chinese Taipei wonnen de laatste set. Daarmee eindigen de dames het toernooi voor de teams in de kwartfinales.

Individueel waren het de sporters met compound die in actie kwamen voor TeamNL Handboog. Sanne de Laat ging als enige Nederlandse door naar de 1/16e finale. Martine Stas-Couwenberg verloor haar match met 143-147 van haar tegenstander uit Puerto Rico. Aurora Janssen verloor haar match met 133-144 van haar tegenstander uit India. In de 1/16e finale schoot Sanne haar match tegen Alexis Ruiz uit Amerika. Daar kwam zij te kort om het de Amerikaanse moeilijk te maken en verloor met 143-147.
Bij de heren verloor Stef Willems zijn match in de 1/32e finale met 140-145 van Mohammadsaleh Palizban uit Iran. Sil Pater verloor zijn match met 136-143 van Jongho Kim uit Korea, en Jay Tjin-A-Djie kwam millimeters te kort na een shoot-off tegen zijn tegenstander uit India. Beide heren schoten een 10 maar die Jay was niet goed genoeg voor de winst. Mike Schloesser won zijn match met 145-143 en ook de match in de 1/16e finale met 147-146. In de achtste finale trof Mike de eerdere tegenstander van Sil uit Korea, Jongho Kim. De match ging gelijk op waar Mike zich na de tweede set moest terugvechten met een punt achterstand. Die punt heeft uiteindelijk het verschil gemaakt want Mike verloor met 148-149 van de Koreaan.


Drukke dag voor TeamNL Handboog in Parijs

[17-08-2023 08:30]

De Hyundai Archery World Cup in Parijs gaat verder met de eliminatiefase voor compound teams, de kwalificatie voor recurve en de eerste individuele eliminaties voor recurve. Een lange dag op de locatie waar het volgend jaar om de Olympische medailles zal gaan voor de sporters met recurve.

De eerste tellende pijlen waren voor de compound teams waar het damesteam bestaande uit Sanne de Laat, Aurora Janssen en Martine Stas-Couwenberg in actie kwam tegen het als zesde geplaatste team van Chinese Taipei. Een mooie match waar onze dames een achterstand van een punt ombogen naar drie punten voorsprong en dat ook niet meer weggaven. Het Mexicaanse trio was de tegenstander in de kwartfinale ook daar begonnen Sanne, Aurora en Martine met een punt achterstand maar kwamen zij iedere ronde te kort om het de Mexicaanse dames lastig te maken. Het herenteam begon vergelijkbaar met het damesteam in hun match tegen het team van Colombia. Een punt achterstand na de eerste set maar al snel de gelijkmaker want onze heren lieten bijna geen punten liggen, iets wat de tegenstanders wel deden en daar ontstond een punt voorsprong voor Mike Schloesser, Jay Tjin-A-Djie en Stef Willems. De heren wonnen de achtste finale met 235-234. De kwartfinale tegen Korea was in de eerste ronde al zo goed als bepaald. 53 punten kostte de heren vier punten op de tegenstander en dat konden zij dan ook niet meer goedmaken. TeamNL Handboog verliest deze compound heren team match met 230 – 235.

Veel oranje op het kwalificatie veld bij recurve want acht sporters zijn afgereisd naar Frankrijk voor de World Cup, en tevens Olympisch test event. Zij schoten vandaag de kwalificaties voor de World Cup waar Senna Roos de hoogst genoteerde Nederlander is. Senna kwalificeerde zich als 17e met 677 punten. Daarna vinden we Steve Wijler op de 26e plaats met 673 punten, Gijs Broeksma op de 55e plaats met 664 punten en Jonah Wilthagen op de 63e plaats met 660 punten. Bij de dames is Laura van der Winkel de hoogst geplaatste Nederlandse. Zij kwalificeerde zich als 39e met 646 punten en met een puntje minder Gaby Schloesser als 42e. Quinty Roeffen gaat als 58e de eliminatiefase in met een score van 635 en Fleur van der Ven als 85e met 614 punten.
De sporters met recurve schoten ook direct al de eerste matches uit de eliminatiefase in de 1/64 finales. De dames zijn alle vier door naar de 1/32 die vrijdag plaats zal vinden, bij de heren verloor Jonah helaas van zijn Turkse tegenstander. Senna, Steve en Gijs komen vrijdag weer in actie in de 1/32e finales.

 


TeamNL Handboog kwalificeert met compound in Parijs

[15-08-2023 17:30]

De voorlaatste World Cup van het seizoen is vandaag officieel begonnen met de kwalificatie voor compound. Waar morgen het toernooi voor de sporters met recurve begint, schoten vandaag de sporters met compound de eerste tellende pijlen.

Sanne de Laat is de hoogst genoteerde dame met een 20e plaats en 698 punten. Martine Stas-Couwenberg en Aurora Jansen vinden we verder op een 55e plaats voor Martine met 669 punten en een 60e plaats voor Aurora met 654 punten.
Bij de heren staat Mike Schloesser bovenaan bij de Nederlanders. 710 punten waren goed voor een elfde plaats in de kwalificatie maar drie punten te kort voor de nummer een positie. Jay Tjin-A-Djie en Stef Willems kwalificeerden zich beiden met 697 punten maar Jay noteerde drie negens meer dan Stef waardoor Jay op de 49e plaats staat, en Stef op de 50e. Sil Pater staat nog net binnen de top 60 met een 59e plaats en 691 punten.

Bij de teams gaat het compound heren team als negende de eliminatiefase in, de compound vrouwen als elfde, en het mixed team op basis van de scores van Mike en Sanne als negende.

 


World Cup Parijs voor de deur

[10-08-2023 10:30]

Nog maar kort na het wereldkampioenschap in Berlijn staat TeamNL Handboog klaar voor de Hyundai Archery World Cup in Parijs. Een groot team, bestaande uit 18 personen, reist af naar Frankrijk voor de voorlaatste World Cup van het seizoen.

Vorige week schoten de sporters nog het wereldkampioenschap in Berlijn, maar nu zijn de pijlen gericht op Frankrijk. Parijs, dat ook de host stad gaat zijn voor de Olympische Spelen en Paralympische Spelen, test met deze World Cup de locatie van de finale op een van de meest iconische plekken van de Franse hoofdstad, de Esplanade des Invalides.

Programma

Dinsdag 15 augustus: Kwalificaties
Woensdag 16 augustus: Compound team eliminaties en Recurve eliminaties
Donderdag 17 augustus: Recurve team eliminaties en Compound individueel eliminaties
Vrijdag 18 augustus: Mixed team eliminaties en Recurve individueel eliminaties
Zaterdag 19 augustus: Compound finales
Zondag 20 augustus: Recurve finales

Selectie

Recurve heren

 • Steve Wijler
 • Gijs Broeksma
 • Senna Roos
 • Jonah Wilthagen

Recurve dames

 • Gaby Schloesser
 • Laura van der Winkel
 • Quinty Roeffen
 • Fleur van de Ven

Compound heren

 • Mike Schloesser
 • Sil Pater
 • Jay Tjin-A-Djie
 • Stef Willems

Compound dames

 • Sanne de Laat
 • Martine Stas-Couwenberg
 • Aurora Janssen

Technische staf

 • Jacqueline van Rozendaal (hoofdcoach)
 • Peter Elzinga (coach)
 • Marcel van Apeldoorn (coach)