Zaterdag 30 september was het Swite terrein van schutterij St Switbertus het decor van het Open Nederlands Kampioenschap Run-Archery 2023. Mede door de voortreffelijke weersomstandigheden en de inzet van vele vrijwilligers was het voor deelnemers en publiek aangenaam vertoeven bij Switbertus.

De wedstrijd begon met een kwalificatie, waarbij alle deelnemers om de 30 seconden starten over drie ronden hardlopen van 760 meter en twee schietbeurten van 4 pijlen op een target van 20 cm op 18 meter. Elke misser kost een strafrondje van 100 meter. De snelste zeven atleten kwalificeerden zich voor de A-finale, de volgende zeven voor de B-finale en verder. Mark van Tiel van Concordia Zeeland was het snelste in de kwalificatie met een tijd van 11:27 op slechts 1 seconde gevolgd door Jaanus Gross uit Estland. Daarmee was het al wel duidelijk dat het een spannende finale zou worden. Topschutter Wirdmer Griemelink van Switbertus wist een 15e plaats te realiseren ondanks een misser, maar hij had zich zo uitgeput dat hij de finale moest laten schieten.

C-Finale
De finales gaan over vier loopronden en drie schietbeurten van vier pijlen. Het belang van goed schieten was gelijk duidelijk, aanvankelijk ging Don Westerheijden (Sagitta et Arcus) aan de leiding, maar door goed schieten (slechts een misser op twaalf pijlen) wist Annemarie der Kinderen (Sint Sebastiaan Goirle) deze finale te winnen en daarmee Nederlands Kampioen bij de dames te worden. Don pakte de tweede plek bij de masters heren met Henri Polman (Switbertus) op de derde plaats bij de masters. Tonny van Kuringen-Huijbregts (HBV Aurora Oirschot) wordt Nationaal Kampioen bij de Masters Dames. Organisator Marc Konings (Switbertus) pakte ondanks werkdruk als master BBQ chef de drede plek in 22:06.

B-Finale
Het was een verrassing dat uittredend Nederlands kampioen Joost Immink (Switbertus) geen plekje in de A-Finale wist te bemachtigen door drie missers in de kwalificatie. Maar dit heeft hij recht gezet met een puike overwinning in uiteindelijk de vierde tijd van de dag. Joost moest een grote achterstand goedmaken op debutant Joost te Paske uit Aalten die veel indruk maakte als snelste en meest stijlvolle loper van de dag. Joost had in de finale drie hits en wanneer hij zijn schieten verder kan verbeteren is hij een groot talent. Ruud ten Have (Switbertus) pakt in de B-finale de tweede plek, net voor Bert van Asselt (Avalonsports Apeldoorn) die daarmee Nederlands kampioen Masters Heren is geworden.

A-Finale
De snelste atleten uit de kwalificatie streden om de overwinning. Grzegorz Chwastek (Dresdner Bogenschützen) neemt resoluut de leiding in de eerste run en wanneer zijn eerste schietbeurt ook nog eens foutloos is ligt hij ver voor. Daarachter een sterke groep met goede lopers en schutters die de achterstand beperkt proberen te houden met Mathijs Barkel (Avalonsports Apeldoorn), Jaanus Gross (Estland) en Mark van Tiel (Concordia). Jorik Klein Nijenhuis (Switbertus) en Tom Florian Borrack (TSG Lubbenau) hebben te veel missers om zich voorin te mengen. Jorik pakt wel de derde plek bij de Heren op het Nederlands Kampioenschap. Sandra Szulc (Werderaner Bogenschützen) ligt aanvankelijk laatste, het was al erg knap dat ze zich voor de A-finale plaatste, maar doordat ze goed schoot pakte ze uiteindelijk een mooie vijfde plek overall en uiteraard eerste dame. Vooraan gaat Grezgorz in de tweede knielende schietbeurt in de fout en Mathijs Barkel weet in een spannende laatste loopronde de derde podiumplek te veroveren. Vooraan ging de strijd tussen Mark van Tiel en Jaanus Gross. Beiden zijn goede schutters en hadden geen enkele misser in de finale. Jaanus en Mark zijn beiden ook sterke lopers, op het eind had Jaanus net meer energie over om met een kleine voorsprong het Open Dutch te winnen. Mark van Tiel werd tweede overall en pakte overtuigend de Nederlandse titel Run-Archery 2023.

Team-relay
Traditioneel wordt deze Run-Archery dag afgesloten met een recreatieve estafette. Zoals verwacht is dit spectaculaire onderdeel leuk voor deelnemers en publiek. The Golden Oldies (Stephan Schulze, Don Westerheijden en Tonny van Kuringen) worden zesde. Switbertus-2 (Joost Immink, Evert Neef en Marc Konings) vijfde. The Fast Guys (met eindwinnaar Jaanus, snelste loper Joost te Paske en Wirdmer Griemelink) lijken favoriet maar moeten genoegen nemen met de vierde plek. Switbertus-1 (Jorik Klein Nijenhuis, Bram Polman, Ruud ten Have) pakte de derde podiumplek, het thuisteam ligt aanvankelijk op kop maar moet na een felle strijd uiteindelijk de overwinning laten aan Duitsland-1 (Grzegorz Chwastek, Tom Bollack en Sandra Szulc). Door uitstekend te schieten, met slechts een strafrondje, pakt het team ‘We gaan het Maken’ (Mark van Tiel, Mathijs Barkel en Bert van Asselt) een mooie tweede plek.

Bekijk alle foto’s van het NK Run-Archery op de KHSN Beeldbank

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Koninklijke HandboogSport Nederland en ontvang iedere derde woensdag van de maand het laatste nieuws.