Handboogvereniging Oefening Baart Kunst uit Hapert kent een lange geschiedenis van schieten achter het café tot een eigen gebouw met uitgebreide horecamogelijkheden. Ook onderdeel van de recente geschiedenis: de unieke samenwerking met omringende verenigingen.

O.B.K. Hapert werd opgericht in 1906 en kende door de jaren heen meerdere locaties. Lange tijd gevestigd achter een café tot de desastreuze dag dat een brand in datzelfde café alle herinneringen in rook liet opgaan. De verhuizing naar sportpark De Lemelvelden was een mijlpaal. Sindsdien is de vereniging stappen gaan zetten. Op de gepachte grond werd met inspanningen van de leden, en met medewerking van de gemeente, een eigen gebouw met 10 binnenbanen (18m/25m), 90 meter buitenbanen en een opslag neergezet.

Met eigen leden, die fanatiek binnen het veldschieten actief zijn, besloot de vereniging zelf een wedstrijd te organiseren in Hapert. Een 2D/3D wedstrijd, dichtbij het verenigingsterrein. Echter mocht hier geen tweede editie van komen met het oog op flora en fauna. Daaruit ontstond het idee voor een veldwedstrijd op eigen terrein, maar er was meer ruimte nodig. Niet alleen voor de wedstrijd, maar ook voor de materialen en dienstverlening. Er werd uitgebreid: de keuken werd verbouwd, een extra opslag en een eigen werkplaats werden toegevoegd.

Daarnaast was er ook meer ruimte nodig voor de wedstrijd zelf, want het buitenterrein van de vereniging was zeker niet voldoende voor een veldwedstrijd. Direct aangrenzend aan het buitenterrein zit TWC Het Snelle Wiel, een wielervereniging met eigen heuvelachtig parcours. Met gesloten beurzen boden beide verenigingen elkaar de helpende hand, zodat O.B.K. Hapert in overleg de veldwedstrijd kon organiseren. En TWC Het Snelle Wiel kon het mountainbikeparcours uitbreiden over het schietveld. De veiligheidswal was daar uitermate geschikt voor, zeker voor het NK Mountainbike voor de jeugd. Maar niet alleen met de wielervereniging werd samengewerkt. Ook met het Gilde, Jong Nederland, de Rottweiler Werkgroep ‘Hoogeloon’ en andere verenigingen lopen de contacten voor uitbreiding van het parcours. Niet alleen voor de geoefende schutter zijn er mogelijkheden; de vereniging biedt clinics aan, al dan niet in combinatie met een hapje en drankje voor groepen. O.B.K. Hapert is hiermee een inspiratie voor andere verenigingen als het gaat om het zoeken en vinden van lokale samenwerkingen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Koninklijke HandboogSport Nederland en ontvang iedere derde woensdag van de maand het laatste nieuws.