In het weekend van 14 en 15 oktober heeft een delegatie van 5 leden van handboogafdeling schutterij Switbertus deelgenomen aan de Europa Cup finale Run-Archery in het Tsjechische Nove Mesto nad Metuji. Er was een sterk deelnemersveld met 8 nationaliteiten waaronder Duitsers, Tsjechen en Fransen. Het Lichtenvoordse team heeft zich uitstekend gemanifesteerd. Er zijn strenge eisen aan Europese wedstrijden, zoals kleinere targets van 16 centimeter in plaats van de gebruikelijke 20 cm, waardoor er meer missers zijn en dus meer strafrondjes.

Zaterdag stond in het teken van de sprint; per heat 3 rondes op de atletiekbaan van 400 meter met daartussen 2 schietbeurten op 4 targets met 6 pijlen. Jorik Klein Nijenhuis, Ruud ten Have en Jan Wassink wisten de 1e kwalificatieronde te overleven, maar strandden in de 2e kwalificatie. Joost Immink en Bram Polman wisten de grote A- en B-finale te bereiken. Bram ging aanvankelijk aan de leiding in de B-finale, maar viel met missers terug en pakte een keurige 7e plek. Joost ging uitstekend in de A-finale en lag na de laatste schietbeurt op een prachtige 2e plek. Maar hij werd in de slotronde ingehaald en miste het brons op 2 seconden. Met zijn 4e plek bleef hij Jaanus Gross uit Estland voor; de winnaar van het Open NL kampioenschap in Lichtenvoorde.

Zondagmorgen stond de wedstrijd over 4 kilometer op het programma. De vermoeidheid van de zaterdag zat in de benen maar alle Lichtenvoordenaren wisten zich goed te klasseren zonder echte uitschieters. In de uitslag vinden we de Oranje-hemden terug als 11e Joost, Jorik 15e, Bram 17e, Jan 23e en Ruud 25e van de 34 deelnemers bij de heren.

Traditioneel wordt een wedstrijd afgesloten met een team estafette. Ruud, Jorik en Joost vormden het Team NL. Nederland kwam uitstekend uit de startblokken en na de 1e wissel lag het NL team uit Lichtenvoorde op kop! Ook na de 2e schietbeurt lag Switbertus bij de kop van de wedstrijd samen met Duitsland en winnaar Frankrijk. Alle druk lag op de slotloper om de podiumplek te verzilveren. Die druk was dit keer helaas te groot en door veel missers viel het oranje team terug naar plaats 5.

Team Switbertus kan terugkijken op een mooi weekend met goede prestaties; we hebben Nederland in de internationale Run-Archery wereld goed op de kaart gezet. Dit weekend motiveert om voor het seizoen 2024 er nog een schepje bovenop te doen tijdens de wekelijkse donderdagavond training vanuit clubgebouw De Swite.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Koninklijke HandboogSport Nederland en ontvang iedere derde woensdag van de maand het laatste nieuws.