Binnen onze sport kennen wij veel verschillende mensen met allemaal weer een andere achtergrond en interesses, maar vaak zijn er ook weer verbindingen te leggen op andere vlakken dan handboogschieten. Zo ook Mick de Bakker en Tim Buitenhuis, beiden zeer actief (geweest) binnen de handboogsport maar kwamen recent samen in actie op het WK Airsoft CQB in Taiwan.

Even voorstellen
Wie zijn Mick de Bakker en Tim Buitenhuis? Mick begon zijn handboogsport carrière in 2003 als lid van het Haagsch Handboogschuttersgilde van Sint Sebastiaen en ontplooide zijn sport tot onderdeel van de nationale selectie op Papendal in 2013. In 2019 beëindigde hij zijn topsportcarrière en is tegenwoordig werkzaam als politieagent. Tim kwam in 2005 in aanraking met de handboogsport bij ACE-Xclusive in Ede maar zijn werk als fotograaf nam de overhand. Ook in de handboogsport waar hij sinds 2013, nog altijd, de fotografie verzorgd voor de bond. Beide heren leerden elkaar kennen tijdens handboogwedstrijden waar een vriendschap uit ontstond.

Airsoft en het WK CQB
Airsoft is een schietsport waarbij men met replica wapens schiet. Dit noemt men replica’s, want de wapens zijn soms niet van echt te onderscheiden, maar schieten geen kogels, maar biologisch afbreekbare plastic balletjes. Dit kan, net als bij boogschieten, op vele manieren. Van statisch kaartschieten tot op elkaar schieten, vergelijkbaar als bij paintball. Voor ieder wat wils. Mick en Tim beoefenen deze sport vanuit een sociaal oogpunt op een manier om even te ontspannen van de dagelijkse werkzaamheden.

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan want bij de aankondiging voor het NK CQB, een dynamische vorm van schieten, ging het kriebelen. Gezamenlijke trainingsuren waar mogelijk tussen onregelmatig werk door, een derde plaats op het NK en daarna de kwalificatie voor het WK resulteerde in een serieuze aanpak. Met de ondersteuning vanuit de nationale bond, de NABV, trainden zij op het Nationaal Airsoft Centrum in Geldermalsen en reisden eind oktober af naar Taiwan.

Dat deden zij niet alleen, want Nederland zond twee duo’s uit naar de G&G World Cup CQB Shooting Competition 2023 zoals het voluit heet. Na een reis van ruim 14 uur stond de volgende dag de kennismaking met de verschillende parcoursen (stages) op het programma. Een nodige kennismaking want middels tekeningen was het al even bekend maar op de Taiwanezen na had nog geen enkel land alle parcoursen al eens gezien. De kwalificatie verliep boven verwachting, waar Mick en Tim zich als vierde plaatsten voor de twee finale stages. Toch ging die eerste finale stage niet zoals gepland, waar Tim tijdens de eerste stage een incident had met een fotograaf die hem blokkeerde. Daarmee zakte het duo naar een tiende plaats en bracht de laatste en meest uitdagende stage van het toernooi geen verschil meer in de uitslag voor de 34 teams.

De kracht van sport
Er zit kracht in sport, in welke sport dan ook en in welke vorm van kracht dan ook. De kracht van het verbinden van mensen, de kracht van het brengen van plezier en de kracht van excelleren. Binnen de handboogsport zijn er ruim 10.000 personen aangesloten bij Koninklijke HandboogSport Nederland en nog meer mensen hebben op enige manier verbinding met de sport. Al deze mensen hebben verschillende achtergronden, verschillende interesses maar vinden elkaar en zichzelf in de handboogsport.

“Boogschieten heeft ons vrienden gemaakt. En die vriendschappelijke band is door airsoft alleen maar sterker geworden. We hadden nooit verwacht dat die band ons naar Taiwan zou brengen en wat ons betreft was dit ook niet de laatste keer.”

Benieuwd naar het avontuur van Mick en Tim? Bekijk hieronder een van de video’s die zij hebben gemaakt tijdens het WK, en op Instagram zijn er meer te vinden.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Double Tap Solutions (@doubletapsolutions)