Bij de vergadering van rayon 2 is Tony de Jong onderscheiden met de Gouden Bondsspeld voor zijn enorme verdiensten voor de handboogsport. De inmiddels 81-jarige Tony de Jong is een niet weg te denken persoon bij Koninklijke HandboogSport Nederland. De speld is dan ook meer dan verdiend.

Sinds 7 januari 1967 is Tony de Jong lid van KHSN, die toen nog Nederlandse Handboog Bond heette. In de ruim 56 jaar van zijn lidmaatschap heeft hij zich op allerlei manieren ingezet voor de sport. Dat doet Tony nog steeds, want hij is nog altijd bestuurder van rayon 2 voor de disciplines 25m1pijl, indoor en outdoor. Hij gaat na de bondscompetities alleen echt stoppen met de functies die daaraan verbonden zijn. Verder is Tony gediplomeerd wedstrijdleider en heeft hij als regiocompetitieleider – RCL voor de ingewijden – al jarenlang actief. Hij wordt dan ook door velen gebruikt als bron kennis van het reilen en zeilen in de handboogsport. Om die reden werd zijn inbreng in de klankbordgroep voor de ontwikkeling van Mijn Handboogsport ook zeer gewaardeerd. Verder zat Tony in de Bondsraad, was hij rayonvoorzitter en lid van de Commissie Organisatieontwikkeling.

Ook bij zijn vereniging Concordia Florebith was en is Tony actief. Hij is nog altijd voorzitter van de vereniging, wat hij neerlegt als de nieuwbouw van de accommodatie gereed is. Ook dat is weer een typisch iets waar Tony zich in heeft vastgebeten. Het moest en zou lukken; en het gaat dus ook lukken.

Het applaus was lang en hard, toen Tony uit handen van bondsdirecteur Arnoud Strijbis de Gouden Bondsspeld en de bijbehorende oorkonde kreeg. De geƫmotioneerde Tony wist eigenlijk niets meer te zeggen. De dankbaarheid van zijn zijde was groot, van onze zijde ook. Het is fantastisch hoe veel Tony in al die jaren doet en heeft gedaan voor het handboogschieten.