Twee belangrijke toernooien direct achter elkaar voor TeamNL Handboog. Plaatsing voor de Olympische Spelen tijdens het Europees Quota Toernooi, Europese titels (outdoor) en World Games tickets staan op het spel tijdens de Europese Kampioenschappen. Dit alles net over de grens in het Duitse Essen.

Olympische tickets
Het zogeheten European Qualifier Tournament (EQT) zal op zaterdag 4 mei beginnen met de officiële training, gevolgd door kwalificaties en eerste ronden eliminaties op zondag, en de beslissende wedstrijden van kwartfinales tot en met medaillefinales op maandag 6 mei. Bij dit EQT gaat het om drie tickets voor de top drie van dit toernooi bij zowel de dames als de heren. De drie Nederlandse dames zijn Quinty Roeffen, Gaby Schloesser en Laura van der Winkel. Bij de heren komen Gijs Broeksma, Senna Roos en Steve Wijler in actie. Bij het EQT zijn er individuele quotaplaatsen te verdienen voor de sporters die in de top drie eindigen. Maximaal een per land per categorie.

Ook bij de Europese Kampioenschappen zijn er Olympische tickets te verdienen, maar dan alleen voor de recurveteams bij de heren en dames die Europees Kampioen worden. Is de Europees Kampioen al gekwalificeerd voor Parijs, dan schuiven de quotaplaatsen door. Pak je deze tickets, dan ga je direct met drie sporters in de betreffende categorie naar de Spelen in Parijs. Bij de EK komen in de recurveklasse dezelfde sporters in actie als bij het EQT.

“Je zou kunnen zeggen dat de strijd om de Olympische quotaplaatsen in dit seizoen nu van start gaat en dat de sporters volop mee willen doen om die plaatsen hier, of bij het Final Quota Tournament in Antalya in juni, te behalen” – Teammanager Willem van de Worp

Europese Kampioenschappen
Vanaf dinsdag 7 mei staat alles in het teken van de Europese Kampioenschappen. Na de officiële training op dinsag, is de kwalificatie op woensdag 8 mei. Dan komen de sporters van TeamNL Handboog allemaal in actie, zowel in de recurve- als de compoundklasse. Bij de compoundheren schieten Mike Schloesser, Sil Pater en Jay Tjin-A-Djie; bij de compounddames alleen Sanne de Laat.

“Don’t practice until you get it right, practice until you can’t get it wrong.” Dat gaat door de hoofden van de leden van de nationale selectie en de technische staf. “In de training schieten de sporters de sterren van de hemel, maar dat wil er op de wedstrijden nog niet helemaal uit komen. Geen bijzondere fouten, maar nog niet scherp genoeg. De verwachtingen waren misschien te hoog, want er zit zoveel kracht in de ploeg. Ik ben een trotse coach met hele mooie sporters. Er is een kans en die moeten we pakken, het is gewoon goed wat doen”, aldus hoofdcoach Jacqueline van Rozendaal. “Wat de mindset is voor Essen? We moeten het nu gewoon gaan doen”

Voor de schutters met compound staan er tijdens de Europese Kampioenschappen quotaplaatsen voor de World Games 2025 op het spel. De top drie hoogst geplaatste individuele sporters binnen hun categorie op het EK kunnen een plaats bemachtigen. De andere mogelijkheid om een quotaplaats te behalen voor de World Games is een positie in de top tien van de World Ranking per 7 april 2025.

EK-programma
Woensdag: kwalificaties compound en recurve
Donderdag: eliminaties (zowel individueel als teams)
Vrijdag: eliminaties individueel en mixed teams tot de finalisten voor het weekend bekend zijn.
Zaterdag: compoundfinales
Zondag: recurvefinales

Technische staf
De technische staf vanuit TeamNL Handboog bestaat uit hoofdcoach Jacqueline van Rozendaal, coaches Peter Elzinga en Marcel van Apeldoorn, en fysiotherapeut Cas Karsenberg.

Zowel het European Continental Qualifier Tournament als het Europees Kampioenschap zullen bij ons op Handboogsport.nl en op sociale media te volgen zijn. Ook worden wedstrijden uitgezonden via de kanalen van World Archery.