Op de slotdag van het EK in het Duitse Essen pakte TeamNL Handboog een zilveren en bronzen medaille. De dames recurve, die eerder deze week drie quotaplaatsen voor de Olympische Spelen veiligstelden, pakten een zilveren medaille. Het mixed recurve duo pakte brons. Naast de gouden (Mike en Sanne bij compound mixed) en bronzen medaille (Mike) op finaledag 1 kwam TeamNL tot vier medailles op de EK. Daarnaast werden er deze week vier quotaplaatsen voor de Olympische Spelen en één voor de World Games gepakt. Een mooie oranje handboogweek dus in Essen.

De zondagse recurvefinales
Met drie finales kleurden ook de recurvefinales behoorlijk oranje in het zonnige Essen. Allereerst kwamen in de finale van de dames recurve Quinty Roeffen, Gaby Schloesser en Laura van der Winkel in actie. Mede door de vreemde wind op het prachtige finaleveld werd het een memorabele finale. In de eerste set hielden beide ploegen elkaar in evenwicht: 55-55. De tweede set ging dankzij een prachtige laatste pijl in de 10 van Quinty naar TeamNL: 51-50. In set drie leek de overwinning voor Nederland voor het grijpen, maar waar de eerste drie Nederlandse pijlen sterk waren, was de tweede serie onvoldoende om de derde set te winnen: 51-52 voor de Franse dames. De vierde set gingen de kansen ook weer over en weer. Uiteindelijk trokken de Francaises aan het langste eind: 50-52. Het goud en de Europese titel gingen daarmee naar Frankrijk, het gevoel dat Nederland een land is om rekening mee te houden was er ook.

Direct daarna kwam Gijs Broeksma, Senna Roos en Steve Wijler in actie in de strijd om de bronzen medaille bij de recurve heren. De Nederlandse heren starten als een wervelwind met twee rondes van 57 en een perfecte 60. De Turken stelden daar scores van 50 en 52 tegenover. In set 3 rechtten de Turken hun rug, terwijl TeamNL nog steeds goed schoot, maar net niet goed genoeg: 57-55. Ook in set 4 zou een gelijke stand genoeg zijn, maar het werk 57-56 voor de Turken. Shoot-off. En ook daarin scoorden de Turken één punt meer: 29-28. Geen brons, maar wel het gevoel dat een Olympisch ticket toch echt moet kunnen voor de recurvemannen! Europees Kampioen werd Frankrijk.

Na de lunch stond de bronzen finale op het programma van de recurve mixed. Steve en Laura stonden daar tegenover het Turkse duo. Set 1 eindigde gelijk: 37-37. Set 2 ging door drie tienen en een acht van TeamNL naar Nederland, waardoor in set 3 de beslissing kon vallen. En die beslissing viel, omdat Steve en Laura één punt meer pakte dat het Turkse tweetal: 35-34. Een prachtige bronzen plak dus voor Nederland op de slotdag. De mixedtitel ging naar Duitsland.

Bij de dames pakte Katherina Bauer in haar thuisland de Europese titel. Bij de heren zorgde Mette Gazoz – die eerder in het toernooi Steve en Gijs versloeg – voor een unieke trilogie: naast de Olympische titel heeft hij op dit moment ook de wereld- en Europese titel.


Europese medailles en startplaats World Games voor sports met compound

[11-05-2024 17:15]

Vandaag schoten de sporters van TeamNL Handboog met compound de finales. Voor Nederland won het Compound Mixed Team het goud en de Europese titel, en won Mike Schloesser individueel brons en een startplaats op de World Games.

Na een evenaring van het wereldrecord in de achtste finale eerder deze stond het Compound Mixed Team bestaande uit Sanne de Laat en Mike Schloesser vandaag in de gouden finale tegen het Kroatische duo. Sanne en Mike begonnen met twee perfecte rondjes 40 en namen gelijk afstand van de tegenstander. Die vier punten voorsprong behielden ze en lieten maar een puntje liggen. Daarmee winnen zij het goud en de Europese titel in Essen.

Later op de dag kwam Mike Schloesser individueel uit in de bronzen finale bij de Compound Heren. Een spannende match waarbij Mike en zijn Turkse tegenstander drie ronden lang op gelijke punten bleven. In de vierde set wist Mike een punt voorsprong te pakken en dat was aan het einde van de match ook het verschil, een punt met slechts twee negens. Daarmee won Mike het brons op het Europees Kampioenschap, maar stelde hij ook een startplaats voor de World Games veilig.

 


Olympisch teamticket voor TeamNL Handboog!

[10-05-2024 17:00]

Op de laatste dag van de eliminatiefase tijdens het Europees Kampioenschap Outdoor heeft het recurve vrouwen team een Olympisch teamticket voor de Olympische Spelen in Parijs veiliggesteld. Eerder op de dag schoot Mike Schloesser zich naar de bronzen finale op zaterdag.

De Nederlandse teams kwamen s’middags in actie na de kwalificaties en eerste eliminaties eerder deze week. Het compound heren team werd in de achtste finale uitgeschakeld maar beide recurve teams schoten zich sterk door de achtste finale en kwartfinale. Het recurve heren team bestaande uit Gijs Broeksma, Senna Roos en Steve Wijler kwam in de halve finale uit tegen het Italiaanse trio maar kwamen net te kort en verloren met 3-5. Daarmee schieten de heren zondag om het brons op het Europees Kampioenschap.
Het recurve vrouwen team bestaande uit Quinty Roeffen, Laura van der Winkel en Gaby Schloesser won zeer sterk de halve finale tegen Duitsland met 6-0 en staat daardoor zondag in de gouden finale tegen Frankrijk. Frankrijk dat ook gastland is voor de Olympische Spelen van Parijs dit jaar en daarmee is TeamNL handboog verzekerd van een teamticket voor de recurve vrouwen!

De ochtend ging van start met de individuele eliminaties voor de sporters van TeamNL Handboog met recurve. Met enige pech kwamen Quinty Roeffen en Laura van der Winkel elkaar tegen tijdens de 1/16e finale. Die match werd gewonnen door Quinty en zo ging zij als enige Nederlandse recurve dame door naar de achtste finale. Daar won zij de eerste set, maar dat was niet genoeg om te winnen van haar Franse tegenstander. Bij de recurve heren wonnen Steve Wijler, Gijs Broeksma en Senna Roos alle drie de 1/16e finale maar ook bij de heren was de plaatsing in de achtste finale ongelukkig. Gijs en Senna kwamen tegen elkaar uit. Gijs kwam als winnaar uit de onderlinge match en Steve Wijler verloor de achtste finale van de als tweede geplaatste Turk Mete Gazoz. Diezelfde Gazoz zou later de tegenstander van Gijs worden in kwartfinale. Helaas verloor Gijs deze match met 0-6.
Bij de sporters met compound waren het Mike Schloesser en Sanne de Laat die de 1/16e finale wisten te winnen, Sil Pater kwam twee punten te kort tegen de als zesde geplaatste Oostenrijker. Sanne verloor daarna haar achtste finale en Mike schoot zich vervolgens met twee perfecte matches door de achtste finale en kwartfinale, maar liet een puntje liggen in de halve finale. Mike schiet net als met het mixed team zaterdag de finale, ditmaal individueel om het brons.

 


TeamNL Handboog door naar volgende eliminatiefase EK Outdoor

[09-05-2024 17:00]

Tijdens de tweede dag van het Europees Kampioenschap Outdoor in het Duitse Essen zijn de pijlen gericht op de eerste eliminatiefase. Na een sterke kwalificatie staat een aantal sporters automatisch in de 1/16e finale, anderen kwamen vandaag in actie in de 1/24e finale.

De recurve heren gaan alle drie door naar de 1/16e finales op vrijdag 10 mei. Nadat zowel Senna Roos (pre-seeded 1/16e finale), Gijs Broeksma (-bye- 1/48e finale) en Steve Wijler (-bye- 1/48e finale) automatisch door gingen naar de 1/24e finale wonnen Gijs en Steve hun matches zonder veel tegenstand. Bij de recurve dames eenzelfde begin met Quinty Roeffen (pre-seeded 1/16e finale), Laura van der Winkel (-bye- 1/48e finale) en Gaby Schloesser (-bye- 1/48e finale) maar Gaby verloor de 1/24e finale van de Israelische Mikaella Moshe. De match ging gelijk op en eindigde in een shoot-off waar de negen van de Israelische dichterbij het midden zat dan die van Gaby. Laura van der Winkel won naar match sterk met 7-3 maar komt spijtig genoeg morgen in de 1/16e finale uit tegen Quinty. Waar Sanne de Laat en Mike Schloesser automatisch doorgaan naar de 1/16e finale, en dus morgen pas weer individueel in actie komen, schoten Jay Tjin-A-Djie en Sil Pater de 1/24e finale. Sil won zijn match met 145 tegen 142 van de hoger gekwalificeerde Rasmus Bramsen maar Jay kwam te kort om Gergo Elekes uit Hongarije te verslaan.

In de middag schoten de mixed teams de eliminatiefase tot en met de halve finales. Het compound mixed team bestaande uit Mike Schloesser en Sanne de Laat begon de eliminatiefase met een evenaring van het wereldrecord met 160 punten en 9 X’en. Daarna wonnen zij zowel de kwartfinale als de halve finale. Zij staan zaterdag in de gouden finale! Ook het recurve mixed team kwam in actie met een 5-3 winst in de achtste finale, een 5-1 winst in de kwartfinale maar de het Duitse duo was te sterk voor Laura van der Winkel en Steve Wijler want nu verloren zij met 1-5. Daarmee staat het recurve mixed team in de bronzen finale zondag.

 


Sterke kwalificatie voor TeamNL Handboog op EK Outdoor

[08-05-2024 17:00]

Na het Olympisch Kwalificatietoernooi schoten de sporters van TeamNL Handboog vandaag de kwalificaties op het Europees Kampioenschap in Essen, met meerdere top tien noteringen als resultaat. Mike Schloesser staat bovenaan bij de compound heren, Quinty Roeffen zeer knap als vijfde bij de recurve dames, Sanne de Laat als zesde bij de compound dames en Senna Roos op de zevende plaats bij de recurve heren.

De sporters met recurve schoten de eerste tellende pijlen tijdens dit EK in Duitsland waarbij Quinty Roeffen een zeer sterke kwalificatie schoot bij de recurve dames. Quinty plaatst zich met 667 punten op een vijfde plaats, gevolgd door Gaby Schloesser op de 23ste plaats. Gaby leek lang op weg naar een hoge notering maar verloor punten in de laatste ronde. Laura van der Winkel kwalificeerde zich als 28ste voor de eliminatiefase. Bij de mannen is het Senna Roos die als beste Nederlander de eliminatiefase in gaat. Senna plaatste zich als zevende met 680 punten, gevolgd door Gijs Broeksma op de tiende plaats en Steve Wijler op de 15e plaats.

In de middag stonden de sporters met compound aan de lijn waar, na twee kwalificatie sessies, Mike Schloesser bovenaan de ranking staat. Mike kwalificeerde zich als beste met 714 punten, gevolgd door Jay Tjin-A-Djie op de 20ste plaats en Sil Pater op de 38ste plaats. Sanne de Laat is de enige Nederlandse bij de compound dames en kwalificeert zich heel sterk als zesde voor de eliminatiefase.

De team kwalificatie is op basis van de individuele scores waarbij het recurve heren team zich als tweede heeft gekwalificeerd achter Frankrijk, en het recurve dames team als vierde. Dit is waar het mede om gaat dit EK want bij de teams zijn er nog team quota plaatsen te behalen voor de Olympische Spelen in Parijs. Het recurve mixed team op basis van de score van Quinty en Senna gaat als zesde beginnen aan de eliminatiefase. Het compound heren team heeft alleen het Turkse team voor zich en kwalificeert zich als tweede. Het compound mixed team met de scores van Mike en Sanne staat bovenaan en gaat als beste mixed team beginnen aan de eliminatiefase.