Afgelopen zaterdag 25 mei vond het NK Run-Archery Sprint plaats bij Handboogvereniging De Meierijers in het Brabantse Berkel-Enschot.

Het sprint format houdt in dat deelnemers drie ronden van 400 meter afleggen en op het schietpunt twee keer op vier klapdoelen schieten. Voor die vier doelen kunnen zes pijlen worden gebruikt, per gemist doel moet een strafronde worden gelopen van 60 meter. In de morgen vonden de kwalificatierondes plaats en in de middag de finales.

Bij de heren was er in de A-finale een spannende strijd met alle deelnemers kort bij elkaar en gewaagd aan elkaar. Tijdens de eerste run ging Bram Polman van Switbertus aan de leiding maar na de eerste schietbeurt nam Jef Bogers van de Meierijers de leiding over. Na de tweede schietbeurt was het Joost Immink van Switbertus die aan de leiding ging. Mathijs Barkel van Avalon Sports had zijn race goed opgebouwd en pakte na foutloos schieten en een sterke eindsprint in de derde run overtuigend de overwinning voor Joost Immink. Mark van Tiel van Concordia pakte de bronzen medaille. Voor Mark finishte nog de snelste master in de persoon van Jef Bogers.

Indrukwekkend voor de aanwezigen was het optreden van Yael Smeets van HBS de Ster die in de wedstrijd de vierde plek pakte en daarmee de snelste Onder 21 was. In de afsluitende estafette was Yael helemaal op dreef met een zeer snelle en foutloze ronde. Ook zonder strafrondjes bleef Tristan Dieleman van de Meierijers, die een keurige vijfde plek pakte in de wedstrijd en daarmee de Nederlands Kampioen bij de heren Onder 18. De snelste dame was ondanks materiaalproblemen de Duitse Sandra Szulc. Sandra bleef mede-organisator Tonny van Kuringen van Aurora voor, die met sterk lopen en foutloos schieten Nederlands Kampioen Dames Masters 2024 is geworden. Bij de jongens is Jesse Koolhof van Switbertus kampioen en bij de meisjes Maja Dieleman van de Meierijers.

Volgens traditie wordt een Run-Archery wedstrijd afgesloten met een recreatieve team-relay. Team Switbertus 2 nam ruimschoots de leiding dankzij gastloper Yael, maar moest uiteindelijk toch de overwinning laten aan Team de Brabo’s. Titelverdediger Switbertus 1 nam het genoegen met de derde plek.

Klik hier voor de uitslagen.

Meer Run-Archery dit jaar
Voor de deelnemers smaakt het na het NK Run-Archery Sprint naar meer, en als jij mee wilt doen dan kan dit nog twee keer op: