De seizoensopener van het wereldbeker circuit bracht voor de afvaardiging compounders maar liefst 1 medaille en 2 records.

Het succes begon tijdens de kwalificaties op woensdag toen de 22-jarige Mike Schloesser, die sinds zijn wereldrecord indoor de passende bijnaam “Mr Perfect” draagt, ook outdoor de perfectie benaderde. Mike kwam op de 50m ronde tot een score van 717 uit de mogelijke 720 punten. In de eerste doorgang verloor hij slechts 1 punt, de tweede doorgang miste hij tweemaal de 10. “Ik kan zeker meer schieten, want ik maakte een paar stomme foutjes. Echter dit was goed en ik ben er heel blij mee! Een mooie manier om Koningsdag te vieren.” zo vertelde Mike tegen World Archery.

Een leuk detail is dat Mike tijdens zijn eerste 36pijlen iedere series van boog wisselde, omdat hij niet kon kiezen welke het beste functioneerde. Na de eerste doorgang mocht de boog waarmee hij 180 punten noteerde het werk afmaken.

Maar er werd nóg een record neergezet tijdens de kwalicaties. In de kwalificatie van de teamwedstrijd op compound was Schloesser samen met Peter Elzinga en Thomas van Eil goed voor een Europees record met 2.130 punten (717+707+706). Het team stond na de kwalificatieronde op de 2e plaats, op slechts 3 punten van de koploper, het team van de Verenigde Staten. Peter Elzinga plaatste zich als 10e met 707pt en Thomas van Eil als 14e met 706pt.

In het eveneens sterk bezette damesveld kwamen Inge van Caspel (688), Irina Markovic (686) en Martine Couwenberg (686) tot de respectievelijk 22, 25 en 30e plaats in het klassement.

Het damesteam, in 2015 tijdens het WK in Denemarken nog zilveren finalist, kon in Shanghai niet voor weer een verrassing zorgen. Het als 7e geplaatste team won de ⅛ finale nog tegen Groot-Brittannië maar verloor in de ¼ tegen het team uit Denemarken (225-233)

In de individuele eliminaties wist Van Caspel door te dringen tot de ¼ finale waar ze uiteindelijk verloor tegen Sonnichsen (DEN). Irina Markovic vond in de ⅛ finale haar eindstation en Martine Couwenberg verloor al haar eerste partij.

Schloesser wint het niet-olympische onderdeel compound

‘Mister Perfect’ won in een wisselend duel van de Turk Demir Elmaagli: 139-135. Schloesser stormde met ogenschijnlijk gemak door het deelnemersveld naar de Gouden finale. De lage score in het duel verbaasd ook het toegestroomde publiek.

Mike had de laatste tijd wat problemen in de medaille finales. Om die reden was hij als experiment gewisseld van druk- naar backtension release. Een dappere zet op het hoogste podium, maar een die bijna verkeerd uitpakte. Mike wist niet zijn voorgaande niveau te benaderen, maar de problemen waren groter bij zijn tegenstander. De Turk kreeg in een van zijn ronden 1 pijl niet op tijd afgevuurd, een misser! Hiermee had Mike voldoende ademruimte om zijn rust te bewaren en de wedstrijd naar zich te te trekken.

Peter Elzinga greep 1 finaleronde eerder naast het brons. In de strijd om de derde plaats verloor hij met 145-141 van de Australiër Michael Brosnan. Thomas van Eil verloor in de ⅛ finale tegen de uiteindelijke zilveren medaillewinnaar.

In de landenstrijd verloor het herenteam in de ¼ finale na shoot-off tegen Iran (232-232)