Select Page

handboogschieten

everyone deserves to be a hero.

Handboogschieten. Dat is sporten, pijlen en een boog. Dat is van heel ver terug. Maar ook zeker helemaal van nu. Het is de kracht van concentreren, focussen, richten en aanspannen. En dan: loslaten. Je doet het binnen, buiten, alleen of samen. In de basis een sport van helden, ongekend talent en ultieme prestaties. Raak. Maar ook gewoon leuk om te doen.
Als beginner. Als buitenbeentje. Als stoere krijger of als pure detaillist. Maar altijd haarscherp gericht op dat ene doel. Voor de spanning én de ontspanning. Altijd samen in clubverband met alle ruimte voor jou alleen. Want handboogschieten? Dat is sporten, pijlen en een boog. Dat is jouw ruimte, jouw vrijheid en jouw geest.

breek los.

Wat is handboogschieten?

Van vroeger en van nu

De pijl en boog zijn in bijna alle culturen bekend. Al in het stenen tijdperk werd de handboog gebruikt om mee te jagen. Het was effectiever dan knuppel of speer, en veiliger omdat je verder van je prooi kon blijven. In de honderden jaren daarna veranderde de functie van de boog van jachtwapen naar oorlogswapen. De boogschutter werd zó belangrijk gevonden voor de strijd dat hij op de strijdwagen een soldaat mee kreeg met schild om hem te beschermen. Met de opkomst van vuurwapens verdween de handboog als wapen geleidelijk naar de achtergrond. Maar naast de functie als wapen heeft de handboog een meer onschuldige functie, namelijk als vrij vrijetijdsbesteding. Vanaf de ridderspelen in de middeleeuwen en de talrijke spelen in het oude Griekenland tot aan de dag van vandaag is de Handboogschieten een sport die er altijd is geweest. Op de dag van vandaag beoefenen 33 miljoen mensen wereldwijd, en meer dan 10.000 mensen in Nederland deze mooie sport.

Pijl en boog, en…

Handboogschieten is de sport van de pijl en de boog. Dit is de sport waarbij technologie en zowel fysieke en mentale controle de sleutel naar succes zijn. Handboogschieten is meer dan de vasthouden, richten en loslaten. Handboogschieten is een sport waarin je zelfstandig of samen kunt excelleren. Het is geheel aan jou of je dit nu binnen of buiten doet, voor ontspanning of als topsport en alles daar tussen in.

 

Voor een ieder wat wils

De Handboogsport biedt voor een ieder wat wils. Je kunt individueel schieten of in een team, je kunt binnen en buiten schieten, en zelfs dichtbij en ver weg. Jij als schutter kunt zelf bepalen wat je leuk vind om te beoefenen.

Hoe kan ik handboogschieten?

1

Op zoek naar jouw vereniging

Handboogschieten in Nederland is het beste mogelijk via een van de 220 aangesloten verenigingen. Deze verenigingen hebben de faciliteiten en kennis om jou te helpen groeien in de handboogsport. Heb je een vereniging gevonden? Dan helpen wij je graag om in contact te komen met de vereniging.

2

Jouw eerste les

Zodra je contact hebt met een vereniging zullen zij jou begeleiden naar een kennismaking en/of een cursus om jou alle basiskennis bij te brengen. Hierbij leer je de correcte bewegingen, houdingen, puntentelling, materiaalkennis en veel meer.

3

Van cursist naar zelfstandig lid

Na het afronden van de cursus ben je in staat om zelfstandig te gaan schieten. Veel verenigingen hebben verschillende trainingsmomenten wanneer jij kunt gaan schieten.

4

Bepaal jouw eigen doel

Er is meer, want binnen de Handboogsport is er voor een ieder wat wils. Je kunt je verder ontwikkelen als schutter met aangesloten trainers, je kunt wedstrijden gaan schieten of het lekker voor jezelf houden. Maar je kunt jezelf ook door ontwikkelen tot trainer, scheidsrechter of wedstrijdleider. The sky is the limit.


Met welke soorten bogen kan ik schieten?

TRADITIONEEL

De boog zoals we hem van vroeger kennen in zijn traditionele vorm. Gebaseerd op de Longbow spreekt deze boog te de verbeelding van het boogschieten.

BAREBOW

Voor wie het gevoel met de traditionele kant wil, maar de moderne techniek. De barebow heeft vele variaties hoe deze kan worden opgebouwd.

RECURVE

De olympische discipline, de recurve boog is de meest geschoten boog. Vaak al de soort waarmee een beginner kennis maakt, en velen ook topsport bedrijven.

COMPOUND

De technologische hoogstand uit de handboogsport. De compound boog zit voor technische onderdelen en is misschien wel de meest precieze boog die er is.


Welke soort wedstrijden kan ik schieten?

INDOOR

Je schiet binnen met drie pijlen op een afstand van 18 meter. Voor de verschillende categorieën zijn er blazoenen tussen de 20 en 60 cm.  

OUTDOOR

Buiten worden de afstanden groter. Je schiet met drie pijlen over een afstand tussen de 50 en 70 meter voor de verschillende categorieën.

VELD

Voor de schutters die meer avontuur willen. Je schiet buiten op een parcours met 24 doelen op verschillende afstanden en van verschillend formaat.

3D

Terug naar de oorsprong van de boog. Bij 3D schiet je buiten op een parcours met meerdere nep dieren van schuimrubber.

25 METER 1 PIJL

De handboogsport zoals het velen jaren terug begon in Nederland. Hierbij schiet je binnen of buiten op 25 meter afstand iedere ronde een pijl.

RUN ARCHERY

Dit is een mix tussen atletiek en de handboogsport. Je begint met een ronde hardlopen, gevolgd door een ronde schieten. Gemiste pijlen resulteren in extra afstand die je rennend moet afleggen.

PARA ARCHERY

Ook een ieder die fysiek beperkt is kan handboogschieten. Denk hierbij aan verschillende gradatie handicaps in de benen, maar ook aan armen of zicht.

free your mind.

 

Waar kan ik het eens bekijken en proberen?

 Activiteiten

  • ..

Voor meer wedstrijden kun je een kijkje nemen op www.handboogkalender.nl

Ambassadeur verenigingen

*A: Deze verenigingen kunt u binnen openingstijden altijd een bezoek brengen.

*B: Deze verenigingen kunt u een bezoek brengen maar neem even contact op om een goed moment te bespreken.

free your mind.