Waar ben je naar op zoek?

Sluit zoekvenster

Op zondag 30 juni begonnen 130 schutters op het veld van Handboogvereniging De Meierijers aan het Nederlands Kampioenschap Outdoor, met vijf nationale kampioenen als resultaat.

Verdeeld over vijf categorieën schoot de aanwezige top van Nederland in de ochtend om plaatsing bij de beste 16 voor de eliminaties en finales in de middag. De dag begon zacht en zonnig maar veranderde in de loop van de dag naar uitdagende omstandigheden.

Recurve Heren
Bij de recurve heren een zeer sterke kwalificatie van Willem Bakker die zich met 673 punten als beste kwalificeerde voor Gijs Broeksma (664) en Senna Roos (661). Maar ook de ervaring van Sjef van den Berg kwam tot uiting met een kwalificatie score die goed was voor de zesde plaats. Tijdens de kwartfinales won Willem Bakker van Gert Jan Pieters (6-0), Jonah Wilthagen van Yael Smeets (6-0), Senna Roos van Sjef van den Berg (6-2) en werd de match tussen Quinten Oudijn en Gijs Broeksma besloten met een shoot-off (6-5) in het voordeel van Quinten. De bronzen finale tussen Jonah en Quinten was duidelijk waarbij Jonah met 6-0 won. De gouden finale tussen Willem en Senna ging gelijk op maar in de derde set wist Willem een set te winnen en won het goud na ook de vierde set te winnen.

Recurve Dames
Quinty Roeffen noteerde bij de recurve dames de hoogste kwalificatie score met 654 gevolgd door Laura van der Winkel (645) en Gaby Schloesser (640). Bij de dames werd het in de achtste finale al spannend met aan elkaar gewaagde matches en een shoot-off tussen Suzanne de Vries en Kris van den Munckhof. Waar Quinty haar kwartfinale tegen Vera Pieters sterk won kwam het in de match tussen Suzanne en Fleur van de Ven opnieuw aan op een shoot-off, ditmaal in het voordeel van Fleur. Gaby Schloesser wist na vijf sets de match tegen Ilona Hollander te winnen en Laura Amato won de kwartfinale na vijf sets tegen Laura van der Winkel. Laura Amato schoot de bronzen finale tegen Quinty Roeffen, waarbij Laura met 6-0 won. De gouden finale tussen Fleur van de Ven en Gaby Schloesser ging in de eerste twee sets gelijk op maar daar waar Gaby punten liet vallen bleef Fleur constant en won daarmee de nationale titel.

Compound Heren
Bij de schutters met compound noteerde voormalig TeamNL Handboog sporter, en 3D liefhebber, Rick van der Ven de hoogste kwalificatie score met 703 punten, gevolgd door Jay Tjin-A-Djie en Sil Pater, beide met 702 punten. Rick won de kwartfinale van Martijn Schiphorst (147-141), Sander Dolderman won van Jean-Pascal Everaers (146-145), Stef Willems won van Sil Pater (144-142) en Jay Tjin-A-Djie won van Rik Snelder (145-142). De daaropvolgende bronzen finale tussen Rick van der Ven en Jay Tjin-A-Djie begon gewaagd aan elkaar met twee foutloze sets. In de derde set nam Rick twee punten afstand van Jay waarbij Jay in de vierde set nog een punt terugkwam, maar dit was niet genoeg want na vijf sets won Rick het brons met 148 tegen 146. De gouden finale tussen Sander Dolderman en Stef Willems werd geschoten in uitdagende omstandigheden met de wind. Stef begon de finale met een foutloze ronde en kwam op een voorsprong van drie punten. Daar waar Sander in de derde set twee punten terugkwam, maar in de vierde set die punten liet liggen waren alle ogen gericht op de vijfde en laatste set. Daar bleef Sander foutloos en liet Stef vier punten liggen, een 140 tegen 140 gelijke stand. In de shoot-off schoten beide heren een 10 waarbij de pijl van Stef closest-to-center werd beoordeeld.

Compound Dames
Sanne Laat schoot afstand de beste kwalificatie score van 691 punten bij de compound dames, gevolgd door Martine Stas-Couwenberg met 682 punten en Jessie van den Munckhof met 679 punten. met twaalf deelnemers in deze categorie gingen alle dames compound door naar de achtste finales. Dat de omstandigheden tijdens de kwartfinales uitdagend waren, was te zien aan de scores zoals in de match tussen Fenna Stallen en Martine Stas-Couwenberg die eindigde in de winst voor Fenna met 137 tegen 134. Veerle Sparreboom won van Jessie van den Munckhof (139-137), Sanne de Laat won van Inge Enthoven-Mokkenstorm (144-143) en de match tussen Giselle de Sousa en Margaux Rowbotham moest na een 140-140 gelijke stand besloten worden met een shoot-off in het voordeel van Giselle. Giselle ging vervolgens met Fenna de strijd om het brons aan waarbij Giselle slechts drie punten liet liggen en de match won met 147 tegen 142. De gouden finale tussen Sanne en Veerle was lastig daar waar beide schutters punten lieten liggen. Na drie sets kwam Sanne aan de leiding en gaf het goud ook niet meer weg. Sanne wint de gouden finale met 139-133.

Barebow
De gecombineerde categorie van heren en dames barebow werd na afloop van de kwalificatie aangevoerd door meervoudig nederlands kampioen Daan Saft. Daan noteerde een score van 623 punten, gevolgd door Berry Reijseger met 561 punten en Andreas von Imhof met 552 punten. In de kwartfinale won Berry Reijseger van Jason Dikken (6-4), Baiba Gaile van Sjan Huijbregts (6-2), Daan Saft van Ruud de Laat (7-3) en moest er voor de winst van Andreas von Imhof tegen Damon Mens een shoot-off aan te pas komen. De bronzen finale tussen Baiba Gaile en Berry Reijseger werd gewonnen door Baiba met een 7-3 overwinning waar vijf sets aan te pas moesten komen. De gouden finale tussen Daan Saft en Andreas von Imhof ging ook gelijk op met een gedeelde eerste set en daarna werden de setpunten om en om gewonnen met een shoot-off als gevolg. Met die shoot-off won Daan de nationale titel en beschreef de match met een lach op zijn gezicht als “een van de leukste finales” die hij recent heeft geschoten.

Met de afsluiting van dit nationaal kampioenschap willen we onze dank uitspreken voor de geweldige inzet van de vrijwilligers van Handboogvereniging De Meierijers. Alle uitslagen zijn terug te vinden op IANSEO en de foto’s op de KHSN Beeldbank.

Richt je pijlen op de laatste nieuwtjes! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis geen enkel schot.