Inspiratie van, voor en met (verenigingen in) de handboogsport

Als vereniging hoef je niet altijd zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Samen sta je sterk.
Deze pagina is een verzamelplek voor succesverhalen en inspiratie. Doe er je voordeel mee!

De resultaten van het verenigingspanel worden hier ook gedeeld. Dit panel bestaat uit een wisselende groep bestuurders en een medewerker van het bondsbureau. Zij komen regelmatig samen om kennis en ervaringen uit te wisselen over thema’s omtrent verenigingsmanagement.

corona

Checklist 'De vereniging na corona'

Afgelopen maand ging het verenigingspanel in gesprek over ‘de vereniging na corona’. Hoe benut je de mogelijkheden die je hebt? We kwamen tot een checklist met tips: het wat, hoe en waarom van zaken waar je aan moet denken om het verenigingsleven weer op te starten en leden en vrijwilligers weer te activeren.

Bekijk de checklist

Richtlijnen voor de handboogsport

De NHB maakt tijdens de coronapandemie steeds een eigen vertaling van het NOC*NSF sportprotocol in richtlijnen voor de handboogsport, zodat we samen op een verantwoorde manier de pijl en boog weer kunnen oppakken. Op basis van het aangepaste protocol hebben wij aanvullende richtlijnen opgesteld.

Naar de richtlijnen

Voorbeeldbericht leden coronaregels 25 september 2021

Van HKS Zoetermeer ontvingen we een mailbericht dat door het bestuur naar de leden is gestuurd om hen te informeren over de meest recente coronaregels. Een uitstekend bericht dat door andere verenigingen ook goed gebruikt kan worden. Maak het jezelf en elkaar vooral makkelijk.


Beste leden, ouders/verzorgers, donateurs, vrijwilligers,

Zoals iedereen zal hebben vernomen, veranderen vanaf zaterdag 25 september de maatregelen rondom Covid-19 in Nederland.

Dit betekent voor ons het volgende:

 • Vanaf zaterdag zullen de hekjes aan de meet verdwijnen en hebben we weer alle 16 banen beschikbaar.
 • In de gehele accommodatie is de 1,5 meter regel geen verplichting meer.
 • Ouders / toeschouwers zijn welkom.

Ondanks de versoepelingen vragen we het volgende van iedereen;

Los van de overgebleven basis-hygiëneregels doen we een beroep op het gezond verstand en verantwoordelijkheidsgevoel van iedereen.

 • Wanneer je klachten hebt en niet negatief op Corona getest bent, kom je niet naar de accommodatie.
 • Bij binnenkomst en bij vertrek vul je het aanwezigheidsregister in. (Dit is vanuit de Rijksoverheid niet langer verplicht)

Samen blijven we gezond !

We vragen iedereen om respect te hebben voor mensen die ondanks de versoepelingen toch liever nog wat afstand bewaren. Houd rekening met elkaar en wees begripvol voor de persoonlijke overwegingen van anderen.

Kantine;

Neem alleen plaats in de kantine als je een geldige QR-code hebt (en deze op verzoek kunt tonen). Een drankje of een hapje afhalen bij de bar en buiten de kantine nuttigen mag zonder geldige QR-code. Jouw QR code vind je in de CoronaCheck-app op je telefoon of je kunt hem printen via CoronaCheck.nl. Zie de informatie hierover op de site van de Rijksoverheid

Meer weten?

Wil jij meer weten over de nu geldende Covid-maatregelen? Hier is meer informatie te vinden:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/sport

Blijf ook in deze nieuwe fase op elkaar letten. Samen komen we er!

beginnerscursus

Vragen en antwoorden (Q & A)

De beginners-, basis-, introductie-, starterscursus. Elke vereniging doet het op haar eigen manier. Wat kunnen zij van elkaar leren? Het verenigingspanel ging in gesprek om de vragen van verenigingen te beantwoorden.

Heb je een andere vraag? Laat hem hier achter.

Hoe kunnen wij het beste de beginnerscursus promoten?

De beginnerscursus promoten betekent eigenlijk je vereniging onder de aandacht brengen. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden, zoals:

 • Laat je vereniging opnemen in de gemeentelijke sportgids, website of dorpskrant
 • Bekijk de mogelijkheden om clinics/ workshops te geven op scholen in de buurt
 • Zorg dat je eigen website aantrekkelijk en duidelijk is
 • Organiseer een open dag
Wij krijgen af en toe een aanmelding en kunnen daarom geen gezamenlijke cursus aanbieden. We hebben 2 trainers met opleiding HBT2 en daarbij nog 2 helpers. Bij een nieuwe aanmelding krijgt de rest van de groep minder aandacht. Hoe kunnen we dit het beste oplossen?

Dit hangt af van het aantal schutters per cursus. De meeste verenigingen in het panel geven aan met zo’n 10 deelnemers per trainer te werken. Dan is er niet snel sprake van minder aandacht.

Is dit toch het geval? In plaats van het organiseren van een aparte beginnerscursus, zou je potentiële nieuwe leden ook gelijk kunnen laten instromen in een ‘beginnersgroep’. Ze hoeven dan ook niet te wachten tot de volgende cursus. Bij De Meijereiers in Berkel-Enschot hebben ze ook zo’n groep. Schutters blijven hier drie maanden in voordat zij besluiten volwaardig lid te worden. Tot die tijd huren zij hun materiaal van de vereniging.

Als je hier voldoende trainers en ruimte voor hebt, kun je overwegen een extra trainingsblok toe te voegen (bijvoorbeeld voorafgaand aan de ‘reguliere’ training), zodat niemand aandacht te kort komt.

Wat zijn de beste ideeën om de introductiecursus echt leuk te maken zodat het mensen triggert om volgende week terug te komen met enthousiasme?

Doe aan verwachtingenmanagement. De introductiecursus leert de beginselen aan van een sport. Daarna biedt juist de handboogsport voor ieder wat wils. Maak duidelijk waar je naartoe werkt en vertel waarom bepaalde zaken belangrijk zijn om aan te leren. 

Eindig elke les met een spel of wedstrijdje. Dit doet het goed bij zowel de jeugd als volwassenen. Ballonnen zijn altijd een hit. Maar wat dacht je van kerstballen of plastic bekertjes? Er is ook een breed aanbod ‘alternatieve’ doelen beschikbaar om op te schieten. Wat ook stimulerend kan werken is een wedstrijd schieten tegen een meer ervaren lid, op basis van het gemiddelde van de betreffende schutters. Beiden hebben dan even veel kans om te winnen. En winnen is altijd leuk.

De laatste tip: doe een intakegesprek met potentiële deelnemers. Dit kan ook een kort praatje zijn aan de telefoon. Zo raak je in een vroeg stadium al bekend met individuele behoeften en uitdagingen, zodat je hier op in kunt spelen. Dit draagt bij aan een veilig gevoel en meer zelfvertrouwen bij de eerste les.

Wat wij vooral missen is een NHB opleiding voor handboog- instructeur. Een HBI 1 of 2 kan ook een beginnerscursus geven.

Mee eens! Wij zijn hard aan het werk om instructeursopleidingen in ons opleidingenaanbod op te nemen en deze daarmee makkelijker toegankelijk te maken voor verenigingen.

Aankomend schutters die de cursus hebben afgerond raken vaak in de war van goedbedoelde adviezen van andere leden. Hoe voorkom je dat zij hierdoor ontmoedigd raken?

Het is hartstikke mooi dat meer ervaren leden zich zo betrokken voelen bij nieuwe schutters! Maar het kan inderdaad verwarrend en zelfs ontmoedigend werken als niet-trainers tegenstrijdige adviezen geven.

Leer je leden aan dat zij eerst vragen of hun advies welkom is. Vervolgens zou de tweede vraag iets moeten zijn in de trant van: “Heb je van je trainer opdracht gekregen om aan een specifiek onderdeel van je schot te werken?”. Op basis van het antwoord kunnen gerichte tips worden gegeven.

CLUBPROMOTIE

Maak je eigen promotiemateriaal via Clubbase

Meld je aan bij Clubbase en maak gemakkelijk je eigen promotiemateriaal: afbeeldingen voor de verschillende social media, flyers, posters en meer. Downloaden en verspreiden maar!

Om toegang te krijgen tot deze communicatiemiddelen ga naar http://clubbase.nl/tools/promotietool en volg de volgende stappen:

 1. Maak een profiel aan of log in.
 2. Maak promotiemateriaal met je eigen foto’s en clublogo, maar vergeet ook vooral onze beeldbank niet!
 3. Deel online met de corresponderende hashtags (#) om aan te sluiten op de nationale campagnes of die van de NHB voor meer zichtbaarheid en/of geef je zelfgemaakte flyers of posters een plek op je vereniging. 

het sportakkoord

After school sport en cultuur

In de sport liggen veel kansen voor projecten die vanuit een samenwerkingsbasis starten. Een voorbeeld hiervan is een Pilot van de Provincie Limburg in samenwerking met het Jeugdfonds Sport en cultuur Limburg, ook gedeeltelijk gefinancierd vanuit het Sportakkoord. Bij de Pilot doen 80 kinderen mee, waarvan 13 kinderen aan het handboogschieten zijn bij The Archery Club!

Lees meer over dit project

Meer voor verenigingen