Outdoor Archery

Outdoor archery is voor de meeste bekend van de Olympische Spelen. Outdoor is net als indoor een discipline volgens de regels van World Archery. Overal zijn deze wedstrijden gelijk aan opzet en je kunt je hiermee dus makkelijk vergelijken met de beste schutters ter wereld.

 Een outdoor wedstrijd vindt plaats op een open vlak terrein, vaak een voetbalveld of een outdoor locatie van een handboogclub. Tijdens de wedstrijd schiet je 36 pijlen op 4 verschillende afstanden.
Deze varieren van 30 tot 90 meter. Mannen schieten 90, 70, 50 en 30m en vrouwen 70, 60, 50 en 30m.

Bij de lange afstanden is je pijl wel een tijdje onderweg en moet de pijl ook in een grote boog vliegen om het doel te raken. Dit betekent dat wind veel meer invloed kan uitoefenen op de pijl. De weersomstandigheden is daarom een van de uitdagingen in deze discipline. Net als bij indoor kunnen bij outdoor ook finalerondes plaatsvinden.

Recurve sporters schieten op doelen op 70 meter afstand en compound sporters schieten op 50 meter. De sporters schieten op een blazoen met gekleurde ringen van geel, rood, blauw, zwart en wit. Deze vertegenwoordigen score zones van 10 in de binnenste ring tot 1 in de buitenste ring.

Het recurve blazoen is 122cm in diameter met een 10 ring van 12.2cm in diameter.

Het compound blazoen is 80cm met een 10 ring van 8cm in diameter. In internationale competities heeft het blazoen enkel de score zones van 6 tot 10 ring.

Links