Para-Archery

De handboogsport is voor iedereen, voor sporters met en zonder een beperking, voor mensen die proactief op zoek gaan naar een leuke, (inter)actieve sport en voor mensen die een afstand tot sporten hebben.

Wat is nu aangepast sporten of parasport?

Aangepast Sporten is een generieke term voor sporten met een beperking maar ook voor verenigingen die handboogsport willen aanbieden aan mensen met een beperking en voor trainers die werken met mensen met een beperking. Sporten met een beperking betekent dat de sporter óf de vereniging óf de trainer bepaalde aanpassingen moet maken om de sporter dezelfde beleving te geven als sporters zonder beperking. Soms zijn daar facilitaire aanpassingen voor nodig, soms hulpmiddelen voor de sporter zodat hij de sport kan beoefenen en ’n andere keer is dat er bijvoorbeeld extra begeleiding aanwezig moet zijn.

Parasport refereert aan de sporter met een beperking die op wedstrijdniveau wil schieten. Mensen met een beperking zouden hierdoor een competitief nadeel kunnen ondervinden. Hiervoor is een classificatiesysteem ontwikkeld (i.s.m. World Archery en het NOC*NSF). Voor meer informatie over dit systeem is de trainer het eerste aanspreekpunt. Ook het classificatiedocument kun je hier downloaden voor meer informatie.

Waar kun je terecht?

Bij iedere handboogvereniging. Hier kun je opzoeken waar de dichtstbijzijnde handboogvereniging is. Ook zijn er verdeeld over het land verenigingen die speciaal ingericht zijn voor sporten met een beperking. Dit zijn verenigingen waar alle voorzieningen aangepast zijn en waar er 1 of meerdere trainers zijn met een specialisatie voor sporten met een beperking. Deze verenigingen vind je hier.

Is de handboogsport iets voor mij?
Handboogschieten is een hele leuke, actieve sport waarbij techniek, uithoudingsvermogen, mentale weerbaarheid en focus gevraagd wordt van de sporters. De sport kan door iedereen beoefend worden ongeacht of je jong of oud bent, man of vrouw, met óf zonder beperking. Het is een individuele sport die je samen doet en beleeft. Of het nou op de vereniging is of op een wedstrijd, iedereen schiet met elkaar. Of het iets is voor jou? Probeer het gewoon een keer. Neem contact op met jouw lokale vereniging of een van de kenniscentra. Zij zullen je met open armen ontvangen.

Voor vragen en/of advies kun je altijd terecht bij:

  • De lokale vereniging
  • De trainer
  • Een van de Kenniscentra
  • De contactpersoon Aangepast Sporten van het Rayon
  • Een van de leden van de Commissie Aangepast Sporten
  • Het Bondsbureau
Paralympische handboogsport
Zoek je vereniging