Waar ben je naar op zoek?

Sluit zoekvenster

Mike Schloesser heeft voor de vierde keer in zijn loopbaan de World Cup gewonnen. In het Mexicaanse Tlaxcala won hij met een perfecte 150 de finale tegen de Fransman Nicolas Girard. In de gewonnen kwart- en halve finales had Schloesser het nog moeilijk gehad tegen de Amerikaan Lutz en de Mexicaan Becerra. Met de overwinning tegen Girard pakte hij voor de derde keer in successie en de vierde keer in zijn loopbaan de wereldbeker bij de compound heren. Een ongeëvenaarde prestatie!

Mike Schloesser na zijn historische zege:
“Ik heb nog steeds tranen in mijn ogen. Na die halve finale kwam ik, wilde alleen mezelf zijn en mijn ding doen. Ik probeerde mijn zenuwen in bedwang te houden en besteedde niet te veel aandacht aan wat Nicolas deed. Ik ben ontzettend trots op die laatste pijl, want ik worstelde vandaag. Het seizoen zit er nu op, een heel goed seizoen. Deze overwinning is de kers op de taart. Ik ben er ontzettend blij mee!” 

De wedstrijden
De kwartfinale tegen James Lutz was direct een thriller van het hoogste niveau. Mike liet in de tweede set een puntje liggen en keek daarmee tegen een achterstand aan van 59-60. In de vierde set liet ook de Amerikaan een punt liggen – 119-119 -, waarna de heren in de vijfde en laatste set beiden twee X’en en een 10 schoten. 149-149. Shoot-off. Beiden een 10, die van Mike ‘closest to center’.

De halve finale was een achtbaan tegen Miguel Becerra, die Mike dit jaar versloeg in de halve finale bij de World Cup Stage in Medellin. De eerste set haalden beide toppers de maxiumscore, waarna Mike in (opnieuw) de tweede set als eerste een puntje liet liggen: 59-60. In set 3 leken de zenuwen de Mexicaan parten te spelen; hij schoot een 8, 9 en een X. Mike zette daar twee X’en en een 10 tegenover. De wedstrijd was gekanteld: 89-87. Set 4 was 29-29, waarna de vijfde en laatste set toch geen probleem voor Mike zou moeten zijn. Bij zijn laatste pijl dreigde het toch mis te gaan. Mikes duim slipte weg en hij had nog drie (!) seconden om een 8 te schieten die voldoende was voor de zege. Het werd een 9, een 147-145 zege en een plek in de finale van Hyundai Archery World Cup Finals was bereikt.

De finale was tegen Nicolas Girard, de man die Mike in Parijs van zijn derde World Cupzege van 2022 afhield. Girard was door kenners na Mike het vaakst getipt als winnaar van de World Cup. Het werd een wedstrijd op het allerhoogste niveau, waarbij het missen van slechts één 10 fataal werd voor de Fransman. Mike schoot een perfect 150 (6 X’en), terwijl Girard tot 149 kwam (ondanks 8 X’en). Mike volgde daarmee zichzelf op als winnaar van de World Cup, nadat hij vorig jaar in Yankton de titel pakte. Toen stak hij drie vingers in de lucht, nu vier.
Wat. Een. Prestatie!

Met zijn overwinning verdiende Mike een cheque van 28.000 Zwitserse Frank, een horloge, een beeld en een daverend applaus van de vele uitgelaten Mexicaanse fans ter plekke en TeamNL fans in Nederland.

Foto’s: Dean Alberga / World Archery


Voorbeschouwing

Mike Schloesser komt op zaterdag 15 oktober in actie tijdens de World Cup Finals 2022 in het Mexicaanse Tlaxcala. Mike heeft een uitstekend wereldbekerseizoen met twee zeges, een derde plaats en een kwartfinaleplek. Bovendien was hij in alle vier World Cups de beste in kwalificatie.

Bij de World Cup Finals schiet Mike in de kwartfinale tegen de Amerikaan James Lutz. De 24-jarige Amerikaan is als zevende geplaatst. Voor het Nederlandse publiek is hij het bekendste, omdat hij in 2019 wereldkampioen werd op de Parade in ‘s-Hertogenbosch. De andere kwartfinale in het schema van Mike is Boulch (Fra) – Becerra (Mex). In de onderste helft van het schema zitten de kwartfinales Gellenthien (VS) – Pizarro (Pur) en Girard (Fra) – Fullerton (Den). Mikes eerste wedstrijd is zaterdag om 21u30 Nederlandse tijd (14u03 lokale tijd).

De weg naar Tlaxcala
Met winst in de eerste World Cup van dit jaar in het Turkse Antalya wist Mike al dat hij in actie zou komen in het vaderland van zijn vrouw Gabriela. Ook in het Zuid-Koreaanse Gwangju was Mike de beste en pakte hij zijn tweede wereldbekerzege van het jaar. Bij de derde World Cup in Parijs werd Mike uitgeschakeld in de achtste finale door de Fransman Girard en in Medellin (stage 4) door de Mexicaan Becerra. Bizar knap is dat Mike bij alle World Cups als beste rankte.

Tlaxcala
In Mexico wordt er een waar feest gemaakt van de wereldbekerfinales. Een uitbundige ceremonie met muziek en dans, een officiële loting en nog veel meer om er een echt handboogsportfeest van te maken!

De World Cup Finales volgen? Dat kan via Ianseo.

Richt je pijlen op de laatste nieuwtjes! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis geen enkel schot.