Na het rugbyen ben ik bij ABC Taxus begonnen met boogschieten en daar kwam ik ook voor het eerst in aanraking met het 3D schieten. Op het buitenterrein kwamen namelijk 2 jonge knapen aangelopen die de teddybeer van hun zus hadden meegenomen. Ze hadden allebei ongeveer 24 pijlen in hun pijlentas en 5 minuten later was er van de teddybeer niet veel meer over.


Door: Michael Witjes, Lid van Dutch Bowhunting Clan in Arnhem

Veel mensen waren verontwaardigd en vonden dat dit niks met boogschieten te maken had. Behalve Bert Aalbers, de toenmalige trainer van ABC Taxus, deze heeft Jaap Bolt gestimuleerd (een van die knapen en tegenwoordig een zeer goede vriend van mij) en ons meegenomen naar een 3D wedstrijd op Terschelling, waar ze trouwens een van de mooiste 3D wedstrijden hebben, maar daar een volgende keer meer over.

Verslagen door je leerlingen?

Het mooie is dat die kwajongens, waarvan Stefan Tim er ook een is, dit jaar de historische klasse tijdens het NK3D hebben gedomineerd. Stefan heeft met 470 punten op de eerste dag een goede basis gelegd voor zijn overwinning en Jaap heeft 2 dagen erg solide geschoten en mocht een zilveren plak mee naar huis nemen. “Verslagen door je leerlingen?” Als je het zo wilt zien. Ik zie het meer zo: Ze hebben jarenlang hard getraind en dat heeft hiertoe geleid. “Heb je geen excuus?” Natuurlijk kan ik er een paar verzinnen, maar ik kon me gewoon niet opladen voor weer een “grote” wedstrijd.

Blijkbaar is het heel moeilijk om 3 keer te pieken in 3 maanden en daarbij had ik al een goed EK en het NK hout op mijn naam mogen zetten. Rick van den Oever, die overigens 5 keer achter elkaar de gouden plak heeft behaald bij de freestyle recurve klasse, gaf aan dat alleen de hele grote boogschutters dit kunnen en dat ben ik zeker niet. Ik kreeg wel een (kleine) reprimande van Sjan Huijbregts (waar ik training van krijg) omdat ik, zoals ik dat vaker doe, punten had laten liggen op het 3 pijlen stuk (nee, ik ga niet zeggen hoeveel nullen). De eerste suggestie was dan ook van Sjan dat ik volgend jaar wat FITA’s en veldwedstrijden ga schieten. Nou, daar gaan we het nog even over hebben, want ik FITA?!

Maar wat maakt dat 3D nou zo leuk?

“Vind je het leuk om te jagen op dieren met een pijl en boog?”. Ten eerste zijn het geen echte dieren, antwoord ik dan altijd en heb je wel eens een vis op het droge gezien? Want daar heb ik afgelopen zondag op geschoten en hij bewoog niet. Het gaat erom dat er een jacht situatie wordt nagebootst, echter met foam dieren. Zoals ik ook niet de behoefte heb om iemand zijn oogbal te raken met een pijl (25 meter 1 pijl, lees vorige blog) zo heb ik ook niet de behoefte om op echte dieren te schieten. Persoonlijk vind ik het niet ethisch en acht mijzelf geen Sander Dolderman die gewoon 2 dagen achter elkaar een volle bak schiet. Ja, volle bak. Geen pijl buiten de vital of kill!

Wat 3D schieten nou zo leuk maakt voor mij, is de wandeling door de natuur, die in Kootwijk erg mooi is. Zijn er wedstrijden waar je een grotere diversiteit ziet aan bogen dan op een 3D? Op een 3D kom je ze allemaal tegen en ik ben van mening dat je van elke schutter wel iets kan leren. Zo weet ik nu wat cams zijn bijvoorbeeld en dat als je de bel recht houdt, het niet uitmaakt of je op een schuine helling staat.
En schuine hellingen waren er genoeg in Kootwijk. Wat is het daar toch mooi en wat had Avalon het goed voor elkaar. Op de eerste dag kwam Stefan met nul nullen uit het bos en had Jaap, onze grote gezamenlijke vriend, Eduard en mij duidelijk op grote achterstand gezet.

Op zondag kon er eigenlijk niet veel meer fout gaan voor Stefan, maar daar dacht hij anders over. Het ging bij hem niet goed dus Jaap en ik hebben hem even toegesproken zodat de druk van de ketel was. Na het laatste doel konden we eindelijk genieten van een, voor ons, uniek podium. The good, The bad and the Ugly, of the Three Stooges of Triple Trouble (of zal die naam al vergeven zijn ☺) stonden gezamenlijk op het podium.

Is me dit meer waard dan de andere overwinningen? Gezamenlijk op een Nederlands Kampioenschap het podium mogen delen met mijn vrienden? De tijd zal het leren. Ik weet zeker en hoop dat ik nog veel mooie avonturen mag beleven op het boogschietterrein. Misschien over twee weken al op Terschelling, zoals gezegd een van de mooiste 3D wedstrijden van Nederland.

Het podium van het NK3D Historische boog. vlnr Jaap Bolt, Stefan Tim, Michael Witjes  

Volledige uitslag NK 3D

Volledig fotoalbum NK 3D