Op de vergadering van de Bondsraad op zaterdag 11 december a.s. zal de Bondsraad een besluit nemen ten aanzien van de nieuwe statuten en bijbehorend algemeen reglement. Deze nieuwe statuten zijn een dringend noodzakelijke vervanging van de huidige statuten uit het jaar 2003. Door vele overleggen, waaronder recentelijk de de informele Bondsraadsvergadering van oktober jl. is dit voorstel tot stand gekomen.

Waarom?
Met de nieuwe statuten en bijbehorende reglementen voldoet de NHB aan de huidige eisen van wet- en regelgeving, zoals de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ook is een aantal onvolkomenheden uit de huidige statuten verwijderd, de ordening van de statuten verbeterd en zijn delen van de statuten verplaatst naar het algemeen reglement. Verder voldoet de NHB met de nieuwe statuten aan de verplichtingen van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) voor alle zaken rond tuchtrecht, doping en matchfixing. Zeker nu alles rond grensoverschrijdend gedrag zo in de schijnwerpers staat, is het er de NHB veel aan gelegen om de basis goed te organiseren. 

Procedure
Conform de huidige statuten moeten een voorstel tot wijziging van de statuten vijf weken voor de Bondsraadvergadering aan alle leden worden bekendgemaakt. De stukken worden daarom ook naar de leden van de Bondsraad, het Bondsbestuur en rayonsecretarissen verstuurd. Ook worden de document op www.handboogsport.nl en de Facebookpagina van de NHB geplaatst. Als de Bondsraad de nieuwe statuten en het nieuwe algemeen reglement vaststelt, zal het Bondsbestuur ook het nieuwe bestuurs- en directiereglement vaststellen. Veertien dagen na publicatie van de statuten en de bijbehorende reglementen worden deze van kracht. Daarover zullen alle leden worden geïnformeerd.

Tweede fase statutenwijzigingen in komend jaar
Met de nieuwe statuten zijn niet alle vraagstukken voor de toekomst van de NHB opgelost. Zo spreken de Bondsraad en het Bondsbestuur nog over de wijze van binding van mensen aan de handboogsport. In dat gesprek worden meerdere mogelijkheden overwogen, waarop mensen lid kunnen zijn van de NHB. Om hiertoe de juiste informatie te hebben, heeft het Bondsbestuur in het proces rond de totstandkoming van het Meerjarenbeleidsplan 2021+ ‘Doelgericht vooruit: raak!’ gesprekken gevoerd met diverse groepen leden. Ook nu voert het Bondsbestuur rondetafelgesprekken, waar alle leden zich voor kunnen aanmelden. Met die opbrengsten zullen er in 2022 voorstellen voor nieuwe bindings-, leden- en contributiemodellen worden gedaan.

Documenten
Alle documenten zijn in deze map via Google Drive te vinden: Voorstel Statutenwijziging Bondsraad december 2021. Naast het voorstel voor de nieuwe statuten, het algemeen reglement, het bestuurs- en directiereglement staan in deze map een oplegnotitie en de ISR-reglementen waar in de statuten naar wordt verwezen.