Eerder berichtten we al over het feit dat World Archery in het jaar 2022 enkele wijzigingen door zal voeren in haar sporttechnische reglementen. Inmiddels zijn deze wijzigingen verwerkt en gepubliceerd en is ook de Nederlandse vertaling beschikbaar. De belangrijkste wijzigingen – die zijn ingegaan per 15 januari jl. – zijn:

  • Voor materiaalpech en medische pech wordt geen extra tijd meer gegeven. Ontstane problemen dienen binnen de schiettijd van de serie te worden opgelost. Er worden dus geen pijlen meer na geschoten – boek 3, artikel 12.2.4
  • De benamingen van de leeftijdscategorieĆ«n veranderen. Cadetten wordt Onder 18, junioren wordt Onder 21 en masters wordt 50+ – boek 2, artikel 4.2
  • Wisseling van leden in een team is toegestaan tot 15 minuten voor het officiĆ«le inschieten. Dit dient bij het resultatenteam of de hoofdscheidsrechter te worden aangegeven – boek 3, artikel 13.1.4
  • Onder bepaalde condities mag de indoorronde ook buiten worden geschoten – boek 2, artikel 4.5.2.4
  • Een kleine aanpassing met betrekking tot de meting van een rolstoel – boek 3, artikel 21.6
  • ‘Instinctive Bow’ wordt ‘Traditional’. Dit is alleen een naamswijziging, de regels blijven zo goed als hetzelfde. De mediterrane grip is enigszins anders beschreven. – boek 4, artikel 22.4

30 secondenregel in 2022 alleen in World Cups en World Ranking Events
De 30 seconden schiettijd per pijl geldt vanaf 1 maart 2022 op World Ranking Events en World Cups.
Voor nationale wedstrijden gaat deze wijziging niet eerder dan 1 maart 2023 in. Voor die tijd wordt echter nog een evaluatiemoment ingebouwd door World Archery. Ook zullen we op dat moment in Nederland bezien hoe wij omgaan met de regels.
Voorlopig geldt voor onze indoor- en outdoorwedstrijden dus dat de schiettijd per pijl 40 seconden bedraagt.