Waar ben je naar op zoek?

Sluit zoekvenster

Met twee Nederlandse sporters in de gouden finale van het Olympisch kwalificatietoernooi heeft TeamNL Handboog een quotaplaats voor de Olympische Spelen van Parijs in de wacht gesleept!

Steve Wijler ging in de kwartfinale sterk van start met twee keer een setwinst en twee keer een gedeelde set, daarmee was zijn 6-2 winst goed voor een plaats in de halve finale. De kwartfinale van Senna Roos ging gelijk op tegen zijn Britse tegenstander. Na twee gedeelde sets, een set winst, een verloren set en opnieuw een gedeelde set, was de stand gelijk. De allesbepalende shoot-off zou zekerheid geven over een quotaplaats voor de Spelen. Deze shoot-off won Senna zeer sterk met een tien tegenover de negen van zijn Britse tegenstander.

Met twee Nederlandse sporters bij de beste vier, drie beschikbare quota plaatsen en maximaal één plaats per land is TeamNL Handboog zeker van een plaats op de Olympische Spelen van Parijs bij de heren recurve!

Nadat TeamNL Handboog zeker was van een plaats op de Olympische Spelen van Parijs schoten Steve en Senna nog om de eer in de halve en gouden finale. Steve wist zijn halve finale van de Sloveen Ziga Ravnikar na een spannende match met shoot-off te winnen en ook Senna schoot een spannende halve finale die hij won! Daarmee kleurde de gouden finale van het Olympisch kwalificatietoernooi geheel oranje. De winst ging uiteindelijk naar Steve, maar het succes werd samen behaald en gevierd.

 


Recurve dames grijpen net naast Olympisch ticket

[06-05-2024 11:55]

Een vrouw in een oranje shirt en een groene pet richt een samengestelde boog tijdens een handboogschietevenement buiten. Het World Archery-logo is zichtbaar in de hoek van de afbeelding.

Maandag ochtend, de laatste dag van het continentale quota toernooi, stond in het teken van de van finales voor de recurve dames. Gaby Schloesser en Quinty Roeffen hadden zich op zondag geplaatst voor de kwartfinales.

Gaby Schloesser schoot haar kwartfinale tegen de als vierde gekwalificeerde Reena Parnat uit Estland. Waar haar tegenstander uit Estland constant bleef, viel de derde pijl van Gaby in de eerste set in de vijf, en dat tekende haar match. Gaby verloor uiteindelijk met 1-7. Quinty kwam uit tegen de als derde gekwalificeerde Oekraïense Anastasia Pavlova en boog een 0-4 achterstand zeer knap om naar een 6-4 winst! In de halve finale tegen Elisabeth Straka uit Oostenrijk kwam de Nederlandse telkens een punt te kort waardoor zij alsnog kon schieten voor de derde en vierde plaats. Die bronzen finale tegen de Turkse Elif Berra Gokkir was spannend want de dames kwamen na vijf sets uit op een 5-5 gelijke stand. De beslissende shoot-off was echter in het voordeel van de Turkse met een X tegen een negen van Quinty.

De Olympische startplaatsen voor de recurve dames zijn hiermee nog niet binnen maar daar zijn wel nog genoeg kansen voor. Zo kunnen de sporters van TeamNL Handboog komende week op het EK zich nog als team plaatsen en volgt er later nog een kwalificatietoernooi in Antalya.

Vanmiddag gaan de recurve heren verder met Steve Wijler en Senna Roos in de kwartfinales.

 


 

Twee dames en twee heren bij laatste 8 Olympisch kwalificatietoernooi

[05-05-2024 18:55]

Mensen die oranje shirts dragen, houden een driekleurige vlag met rode, witte en blauwe horizontale strepen vast tijdens een handboogsportevenement in de open lucht.

Quinty Roeffen, Gaby Schloesser, Senna Roos en Steve Wijler hebben de laatste acht bereikt van het continentale Olympisch Kwalificatietoernooi in het Duitse Essen. Voor de top drie bij zowel de dames als de heren is er een Olympische quotaplaats, maximaal één per land. Laura van der Winkel en Gijs Broeksma wisten de kwartfinales helaas niet te bereiken.

Bij de kwalificatie op zondagochtend 5 mei in een grijs Essen liet TeamNL al zien dat er met hen rekening moet worden gehouden bij dit kwalificatietoernooi. Steve en Senna bereikten de twee topposities met scores van 675 en 672 punten. Gijs bereikte plaats 11. Bij de dames kwam Gaby op de vijfde plaats met 647 punten. Laura kwam op plek 11, Quinty stond op positie 27.

Gaby en Quinty op dreef
Bij de eliminaties op zondagmiddag moesten Laura en Quinty in de 1/24e ronde in actie komen. Laura won overtuigend met 6-0 van de Este Kasak; Quinty was met 6-2 te sterk voor Huseynli uit Azerbeidzjan. Bij de laatste 32 won Gaby met een sterk optreden van de Georgische Gvinchidze: 6-0. Quinty toonde geweldige veerkracht tegen de Zwitserse Doigo, die als nummer 6 was gerankt. Quinty verloor de eerste en de derde set, maar kwam in de tweede en vierde set twee keer langszij. In de vijfde set schoten beide dames 27 punten, waarna een shoot-off de beslissing bracht. Quinty vond het een goed moment om een X te schieten; ze won de shoot-off. Laura ging in deze rol helaas ten onder tegen de Oekraïense Marchenko, die de volgende tegenstander van Quinty werd. Quinty schoot andermaal sterk en wist de wedstrijd met 6-2 naar zich toe te trekken. Bij de laatste 16 was ook Gaby aan de winnende hand; ze versloeg de Zwitserse Lucari met 6-2. Gaby en Quinty vinden we dus terug bij de laatste acht van het kwalificatietoernooi.

Shoot-offs voor Senna en Steve
In de 1/24e ronde kwam alleen Gijs in actie; Steve en Senna hadden een bye. Gijs won zijn wedstrijd tegen de Zweed Hedenvang overtuigend met 6-2. Bij de laatste 32 had alleen Senna een wat makkelijkere wedstrijd; hij versloeg Hunbin (Oekraïne) met 6-2. Gijs verloor met 0-6 van de Slowaak Duchon. Steve had een shoot-off nodig om de doorgewinterde Luxemburger Henckels te verslaan. Steve kwam twee maal achter en moest de vijfde set winnen om een shoot-off af te dwingen. Dat lukte hem net, omdat een van zijn pijlen nog net de lijn had geraakt. In de shoot-off schoot Steve een 10, terwijl zijn opponent een 9 schoot. In de 1/8e finale won Steve met 6-2 van de Hongaar Balogh. Senna had het in die ronde lastig tegen zuiderbuur Carbonetti. De Belg kwam met 4-0 voor, toen Senna zijn veerkracht toonde. Hij kwam terug tot 4-4, waarna beide schutters de laatste set deelden. In de shoot-off schoot Senna een 10, terwijl zijn tegenstander een 9 liet noteren.

Programma kwartfinales maandag 6 mei
10u15 Gaby Schloesser (5) vs Reen Parnat (4 – Estland)
10u30 Quinty Roeffen (27) vs Anastasia Pavlova (3 – Oekraïne)
11u00 Dames: halve finales, gevolgd door medaillefinales

14u00 Steve Wijler (1) vs Keziah Chabin (25 – Zwitserland)
14u45 Senna Roos (2) vs Conor Hall (7 – Groot-Brittannië)
15u00 Heren: halve finales, gevolgd door medaillefinales

Voor de top drie van het Europees Olympisch Kwalificatietoernooi liggen er individuele tickets klaar voor de Olympische Spelen. Mocht een land twee keer in de top drie eindigen, schuift er een ticket door naar de eerstvolgende.

Vanaf dinsdag komen zowel de recurve- als de compoundsporters in actie bij de Europese kampioenschappen. Zie https://www.handboogsport.nl/2024/05/03/schieten-voor-olympische-tickets-startplaats-world-games-en-europese-medailles-in-essen/.

Richt je pijlen op de laatste nieuwtjes! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis geen enkel schot.