Waar ben je naar op zoek?

Sluit zoekvenster

Op zaterdag 16 oktober is het Open NK Run Archery in Lichtenvoorde gehouden. Met dank aan alle deelnemers, vrijwilligers en supporters is er een mooi evenement neergezet.

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Klik hier voor het fotoverslag.

Klik hier voor wedstrijdverslag in de ELNA

Report in English: click here

Ondanks de korte voorbereidingstijd, ingegeven door de versoepelde coronamaatregelen, heeft vereniging Sint Switbertus met een groot aantal goed gemotiveerde vrijwilligers het voor elkaar gekregen om een gecombineerde internationale en nationale wedstrijd te organiseren. De Open Dutch Championships en het Nederlands Kampioenschap. De looproute op het terrein was vooraf al goed uitgezet. De looproute buiten het terrein en het schietgedeelte zijn ’s ochtends uitstekend uitgezet. Waar de looproute over de openbare weg ging was de vergunning op orde om een gedeelte van de openbare weg af te zetten zodat het verkeer de sporters niet kon hinderen of in gevaar kon brengen. Onder begeleiding van twee uitstekende presentatoren (Frank Adema en Pascal Koolhof) was het ten allen tijde duidelijk voor de sporters wat er van hen gedurende elk moment van de dag werd verwacht. Resultaat verwerking, waarbij tijden, missers en strafronden met elkaar moesten worden vergeleken om eventueel straftijden toe te kennen, werd vlekkeloos en snel uitgevoerd. Na een mooie prijsuitreiking met dank aan NHB secretaris Henk Miltenburg, werd te dag afgesloten met een uitstekende “Konings” barbecue. Met complimenten aan de organisatie en de sporters.

Wedstrijdverslag kwalificatie en finale

De wedstrijd begon met een kwalificatie op tijd over 3 ronden van 950 meter hardlopen en 2 schietbeurten met steeds 4 pijlen. De snelste tijd was voor Jorik Klein Nijenhuis van het organiserende Switbertus 12 seconden voor verdedigend kampioen Mark van Tiel van Concordia Zeeland. De kwalificatie is van groot belang, omdat daar wordt bepaald of een deelnemer in de A, B of C-finale uitkomt; in een hogere finale worden namelijk de medailles verdeeld, ook wanneer een deelnemer in een lagere finale een snellere tijd realiseert. In de finales worden 4 rondes hardgelpen en 3 beurten x 4 pijlen geschoten (12 pijlen in totaal) de 2e schietbeurt is steeds knielend. In de C-finale was er een spannende strijd met steeds wisselende kopposities en uiteindelijk debutant Frank Korzilius van Vriendenkring Rijen als winnaar, 9 seconden voor de sterk lopende en schietede Jarlath Wadey van de Waterlandschutters die daarmee de zilveren NK medaille bij de junioren won. Ook debutant Maarten van Haren van VZOD Volkel presteerde sterk en pakte een 3e plek voor Don Westerheijden (Sagitta Et Arcus) die ook op kop ging in de finale maar genoegen moest nemen met een 4e plek. Steady gelopen werd er door Pien Tepaske (KNHS Concordia) en Iris Rouwhorst (Switbertus) die echter minder geluk hadden met schieten. Pien was de 3e junior (1e dame) en Iris pakte haar 1e NK medaille. In de B-finale waren de cadetten het sterkst, mede omdat zij deels een kortere ronde mochten lopen. Myrthe Hermanns (Waterlandschutters) was dankzij beter schieten de 1e cadet voor de supersnelle Julian Mondeel van survival Jan in ’t Touw. Er was een heroische strijd tussen topschutters Annemarie der Kinderen en de lang-verwachtte debutant Stijn Koijen van Sint Sebastiaan Goirle. Annemarie die goed loopt, maar vooral uitblonk door als enige deelnemer in zowel kwalificatie en finale geen enkele misser te noteren (en dus ook geen enkel strafrondje). Stijn liet zich niet uit het veld slaan, hij moest 2 strafrondjes incasseren, maar wist toch in de laatste ronde Annemarie te passeren. Annemarie behaalde met haar puike prestatie wel het Nederlands kampioenschap bij de dames en 2e dame overall, ze bleef net voor haar provinciegenoot en sterk debuterende Patrick Korzilius (Vriendenkring Rijen) en de sterke Duitse Cornelia Borchers, die snelste Dames Master en 3e dame overall werd. Ook Ruben Stoopendaal (KNHS Concordia) en Tonny van Kuringen (Aurora) bleken uittekende schutters met 10 van de 12 pijen raak (en in de kwalificatie zelfs foutloos). Ruben was hiermee Nederlands Kampioen bij Heren Junioren en Tonny 2e dame op het NK.

A-finale Hierin nam regerend kampioen Mark van Tiel in de 1e loopronde verrassend de leiding. Met het schieten was Mark minder stabiel dan we van hem gewend zijn; normaal is Mark zo goed als foutloos, maar nu moest hij 2 missers toestaan. Zijn grote concurrenten hadden een teleurstellende 7 strafronden (kwalificatie winnaar Jorik), 4 strafronden (Mathijs Barkel van Avalon Sports Apeldoorn) en 3 strafronden (Joost Immink Switbertus). Alleen Joost Immink wist de extra strafronde te compenseren met snel lopen en vooral snel schieten (12 x 3 sec. per schot is 36 seconden) en was na een spannende laatste ronde precies 9 seconden sneller aan de finish. Op ruime afstand pakte Mathijs de bronzen plak voor Jorik, Bram Polman en de sterk presterende Mark Konings alle drie van het organiserende Switbertus; de zogenoemde red army. Fraai daar tussen het rode leger in kwam de Duitse Sandra Szulc uit Werder (Berlijn) aan de finish als 5e overall en als eerste dame. Sandra heeft zich sterk verbetert met schieten en noteerde ook 2 missers. Hierachter vond de medaillestrijd plaats tussen de heren masters. Favorieten vooraf waren Wim Mulder (Avalon Apeldoorn) als de verdedigend kampioen en ook Henri Polman (Switbertus) was vaker kampioen. Dit jaar stond er de supersnelle survivalatleet Peter Rutjes na een sterke kwalificatie (5e) in de A-Finale. Peter liep indrukwekkend en pakte daarmee de Open Masters titel. Wim schoot een stuk beter dan Henri en pakte daarmee de 2e masterplek en de NK titel voor NHB leden, voor Henri Polman en Sjef Aertse van Sint Sebastiaan Goirle.

Estafette / Team-Relay Dit is traditioneel het spektakelstuk ter afsluiting van een Run-Archery wedstrijd. Doorgaans is deelnemen op dit onderdeel belangrijker dan winnen, maar niet op een NK. Vooraf was Sint Sebastiaan favoriet samen met Switbertus Lichtenvoorde. Switbertus wist de favorietenrol niet waar te maken in dit secondenspel met respectievelijk een 5e en 6e plek voor Switbertus 1 en 2. In Team Brabant (Tonny, Mark en Maarten) hielden ze met het schieten het hoofd het meest cool met 0 (nul) missers, net voor de finish vielen ze naast het podium. De bronzen plek werd opgeëist door Avalon met Mathijs, Wim en gastloper David Stevenhagen (HKS Zoetermeer). Met beide teams 3 missers moest het hardlopen de beslissing bieden en team Sint Sebastiaan Goirle (met Anemarie, Stijn en Sjef) wist 5 seconden voor Team Deutschland de finish te passeren. Sint Sebastiaan is hiermee de trotse winnaar van de Open Nederlandse titel Run-Archery Team Relay 2021.

Het NK Run Archery / Open Dutch is voor 3 jaar (2021, 2022 en 2023) toegewezen aan Switbertus Lichtenvoorde. 

Switbertus heeft het commitment van de NHB commissie Run Archery om het NK 3 jaar te organiseren. Na een 1 daags event op 16 oktober in 2021 wordt op 24 en 25 september 2022 een 2 daags NK gehouden met op zaterdag de lange afstand en op zondag de sprint en relay. Volgens hetzelfde format wordt toegewerkt naar een EuroCup weekend met NK op 23 en 24 september 2023. Door deze aanpak kan met organisatie en sponsoren aan een stabiele opzet worden gewerkt.

Hello Run Archery fans, The Open Dutch NK Run Archery will be organized in Lichtenvoorde for the next 3 years. This year a 1-day event on October 16 with only the individual pursuit and the team relay. Next years a 2-day event with also the sprint distance on 24 and 25 September 2022 and 23 and 24 September 2023. There is a closed NK (only NHB members) and an Open Dutch for everyone; international quest are more the welcome and hereby invited. 

 

Actueel nieuws

 • Dit najaar gaan we met de NHB commissie Run-Archery het seizoen 2021 evalueren en de planning maken voor het seizoen 2022. Ook wordt kritisch gekeken naar het reglement om de sport nog duidelijker, aantrekkelijker en vooral laagdrempeliger te maken.
 • Run-Op 4 september was de succesvolle primeur van de Run Archery meerkamp challenge in Apeldoorn.
 • Seizoensaftrap Utrecht: Afgelopen 3 juli hebben we op de atletiekbaan in Utrecht een mooi aftrapevent gehad, op een puike manier georganiseerd door Artemis’79 Utrecht. Bekijk krantenartikel ELNA en bekijk hier een facebookverslag

Run Archery bij TV-programma Zappsport Dankzij eendrachtige samenwerking tussen HKS Zoetermeer, NHB Bondsbureau en David Stevenhage komt Run Archery op National TV. Zappsport is een kindersportprogramma op NPO 3 waarin alle takken van sport voorbijkomen. In het wekelijkse onderdeel ‘The Battle’ strijden de jongens tegen de meiden in een bepaalde sport. Ron Boszhard staat in dit onderdeel tegenover teamcaptain Britt Dekker. Aankomende zaterdag staat Run Archery op het programma. Deze aflevering is gefilmd op de vereniging HKS Zoetermeer. Welk team gaat er winnen? Bekijk de uitzending van zaterdag 10 april live op NPO3 om 08:50 terug via deze link. De moeite waard; mooie promotie van onze sport. Run Archery Agenda 2021 (voorlopig)

Corona 5 Kilometer Challenge (C5KC) Zolang de Corona pandemie duurt en ons beperkingen op legt kun je meedoen aan de C5KC: stuur je gelopen tijd naar runarchery@st-switbertus.nl. Exiting battle in the top of the C5KC list. Olivier Joubert from France tried again and with succes; he beated the best time: first runarcher under 17 minutes. Andrew Egorov from Russia is now second. Former leader Marco Kreische now in 4th  position behind Olivier Demichel. Beautiful sport: Now 5 Run Archers under 18 minutes. But: time is not important; you’re name on the list is!  Check the times below. New fastest Dutchman Mark van Tiel beats Mathijs Barkel with 16 seconds. Recently Sven Wevers was 2 seconds faster than Mark van Tiel..We don’t give up in Corona times. Tip: you can send in a new best time more often: a nice incentive to improve yourself. You can still participate or register a faster time until the end of the restructions around the Corona Pandemic. Send an email with a screen capture from your mobile device recording to runarchery@st-switbertus.nl

Check hieronder de tijden van de snelste Nederlanders Sven Wevers, Mark van Tiel en Mathijs Barkel. En de internationale deelnemers Marco Kreische, Jaanus uit Estland en ook deelnemers uit andere landen. En belangrijker: zorg dat je zelf ook opgenomen wordt in de C5KC lijst. We laten ons niet klein krijgen! Tip: je mag vaker een nieuwe beste tijd insturen: mooie stimulans om jezelf te verbeteren. Je kunt nog meedoen of een snellere tijd registreren tot aan het eind van de beperkende maatregelen. Stuur een mail met een screenshot van je registratie op een mobiel device naar runarchery@st-switbertus.nl

Klassement C5KC (tussenstand)

 • Sandrine HURSON – France: 32.00
 • Tonny van Kuringen – Aurora Oirschot 29:34 (29:36)
 • John van Kuringen – Aurora Oirschot 27:55
 • Sophie Cousin, run archery club de Sucy en Brie, France 27.50
 • Mickael LE LAMER – France 26.32
 • Oliver Akli – Paris France 25:17
 • Jonne Besselink – Runarchery Oirschot 24:52 (per km 4:51|4:52|4:51|5:02|5:16)
 • Bertrand Busset – Héraclès Villeurbanne – France 24:48
 • Wim Mulder (he is back: wat een verbetering) – Avalon Apeldoorn 24:33 (34:00)
 • Marleen Domburg – WAC Wageningen 24:07
 • Cornelia (Coco) Borchers – Nationalteam Germany 23:56
 • Gaby Janssen – Runarchery Oirschot 23:51 (per km 5:03|4:58|4:46|4:29|4:37)
 • Xavier Champenois, run archery club de Sucy en Brie, France 23.45
 • Daniel Eppingbroek – Switbertus Lichtenvoorde 23:34 (24:55)
 • Don Westerheijden – Twente – 23:22 (24:20)
 • Ruud ten Have – Switbertus Lichtenvoorde 23:11 (24:24 | 24:31)
 • Theun van der Wiel – Artemis’79  22:59
 • Sandra Szulc – Werderaner Bogenschützen 22:38
 • Paul FOURNIER – France 22.14
 • Alexis FAURON – Héraclès Villeurbanne / France 22:04 (22:38)
 • Philipp Baur – Nationalteam Germany 21:57
 • Jan Wassink – Switbertus Lichtenvoorde 21:49 (22:04 | 22:46 | 23:01)
 • Olivier TIBÉRI Assl Veneux-les-Sablons – France 21:29
 • Frederic Le Lais – Archers de Chouzy Loir et Cher / France 21;22
 • David PRUVOST – Les archers de l’Erdre  – Carquefou (44) France 21:21 (4:08|4:17|4:29|4:33|4:34) / (24:23|25:16)
 • Serge Hildenbrand – Archer de la Thur – France 21:02 (23:41)
 • Lotte Switbertus 20:59 (4:08|4:04|4:11|4:25|4:09)
 • Marc Konings – Switbertus Lichtenvoorde 20:59 (4:08|4:04|4:11|4:25|4:09) ( 21:11 | 22:11 | 22:32)
 • Maxime Rigoulay (compagnie arc Ermont) from France 20:44 (4m09 / 4m19 / 4m12 / 4m09 / 3m54) (22:08)
 • Bram Polman – Switbertus Lichtenvoorde 20:43 (20:44 | 20:50)
 • Henri Polman – Switbertus Lichtenvoorde 20:32 (per KM 4:02 – 4:14 – 4.15 – 4:08 – 3:53) (20:48 | 21:42 | 27:12)
 • Joost Immink – Switbertus Lichtenvoorde 20:27 (20:40 | 20:53)
 • Nicolas RIFAUT – France 19:40 (3.50/3.58/4.12/3.55/3.45) (20:56 | 22.14)
 • Jorik Klein Nijenhuis – Switbertus Lichtenvoorde 19:33 (19:43 | 20:06)
 • Mathijs Barkel – Avalon Apeldoorn 19:32 (3:54 per kilometer)
 • Mark van Tiel – Concordia Zeeland 19:16 (KM tijden: 3:40 – 3:49 – 3:53 – 4:06 – 3:48 (20:44)
 • Sven Wevers – Switbertus Lichtenvoorde 19:14
 • Jaanus Gross – Archeryclub Sagittarius (Estland) 18:16
 • Vladislav Kiryutin – Russia 17:48
 • Marco Kreische – Werderaner Bogenschützen / Bogensportwelt.de 17:45
 • Olivier Demichel from France – 17:36
 • Andrew Egorov – Russia – 17:09 (Times 1 km – 3:01 2 km – 3:29 3 km – 3:24 4 km – 3:18 5 km – 3:29: reaktion Andrew: Great challenge and competition!
 • JOUBERT Olivier – Les Archers du Faucigny France – 16:52 (times/km 3’14|3’17|3’30|3’32|3’19) (old: 17:19: 3:22|3:34|3:32|3:32|3:19) (old: 17:27 [3’18 – 3’36 – 3’41- 3’22 – 3’30] (17:51 |18:48)

Interessante informatie over Run-Archery:

Richt je pijlen op de laatste nieuwtjes! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis geen enkel schot.