Steve Wijler staat in komende zondag tweemaal in de gouden wereldbekerfinale in Salt Lake. De winnaar van het brons tijdens het WK in 2017 staat naast de individuele finale ook in de gouden teamfinale met teamgenoten Sjef van den Berg en Jan van Tongeren.


Wijler kende niet zijn beste kwalificatieronde in het toernooi. Met 646 punten belandde hij op de 19e plaats in het klassement. De Limburger blinkt vooral uit tijdens de eliminatierondes, met een gemiddeld winstpercentage van 78% gedurende zijn carrière.

De nummer 5 van de wereld versloeg in de derde ronde een van de medaille favorieten Brady Ellison met 6-4 en vervolgens de Indiër Das 6-2 en de Fransman Chirault 7-3.

“Ik had wat moeite tijdens de kwalificatieronde, maar vandaag ging het erg goed. Ik kwam hier vol vertrouwen want mijn vorm tijdens trainingen is erg goed de laatste tijd”.

In de finale staat Wijler tegenover de ervaren Italiaan Mauro Nespoli in de strijd om de wereldbeker. Winst tijdens een wereldbeker betekent automatische plaatsing voor de wereldbekerfinale later dit seizoen in Samsun Turkije.

“Mauro is een uitstekende tegenstander met veel ervaring. Hij versloeg me afgelopen wereldbeker in Shanghai, dus ik ben van plan hier wat zaken recht te zetten.”

De nummer 2 uit de plaatsingslijst Sjef van den Berg sneuvelde in de derde ronde tegen de Chinees Sun. Het kwam na gelijke stand tot tweemaal toe aan op een shoot-off om een beslissing te forceren. Beide schutters benaderde daarin tweemaal nagenoeg de perfectie met tweemaal een X, maar de laatste pijl van Sun bleek toch iets dichter tot het absolute midden te zitten.

Millimeters in de shoot-off weerhielden Sjef van een plaats in de volgende ronde.

 

Van Tongeren, Van den Berg en Wijler (vlnr) kunnen zich opmaken voor hun gouden finale

Herenteam ook op voor goud


In de landenstrijd gaat ook het drietal Wijler, Van den Berg en Van Tongeren op voor goud. Het team had tot tweemaal toe een shoot-ff nodig om de winst te pakken in de eerste en tweede ronde tegen Chili en Canada. In de halve finale hadden de heren het aanzienlijk makkelijker tegen het team uit Italië. 5 tegen 1 in setpunten verzekerde het team de plaats in de finale die zondag op het programma staat. Daarin zal China de tegenstander zijn.

Bayardo schrijft Nederlandse handboog geschiedenis tijdens debuut voor TeamNL

Gaby Bayardo eerste wereldbeker finaliste voor Team NL


In de 13 jarige geschiedenis van de wereldbeker tour stond nog nooit een Nederlandse dame in een individuele medaille finale van een wereldbeker.

Met de toevoeging van Gaby Bayardo aan TeamNL is deze trend doorbroken. De geboren Mexicaanse komt tijdens de wereldbeker in Salt Lake voor het eerst uit voor team Nederland, na afwezigheid van 12 maanden in het internationale circuit. In 2016 nam Bayardo nog deel aan de Rio Olympics met team Mexico.

Gaby stond in de halve eindstrijd na drie sets 4-2 voor op Deepika Kumari. Een sterke come-back van de Indische weerhield Bayardo toch van een plaats in de gouden finale na 6-4 overwinning.

“Ik was erg nerveus. Dit is de eerste keer dat is zo ver kom in een individuele wereldbeker. Ik stond 4-2 voor en dacht te veel na over een mogelijke gouden finale en raakte afgeleid.”

Zondag zal ze tegen Ya-Ting TAN (TPE) strijden om het brons.


Wedstrijdschema:

https://worldarchery.org/competition/18117/salt-lacke-city-2018-hyundai-archery-world-cup#/#schedule