Voor de start van de medailles finales van het NK indoor in ‘s-Hertogenbosch werden in de lounge van de Maaspoort de handboogawards 2019 uitgereikt. 

De Handboogawards zijn in het leven geroepen om sporters, bestuurders, prestaties of verenigingen in de handboogsport te eren voor hun bijdrage aan de sport. In dit juryrapport staan de argumentatie van de winnaars van de awards.

Sportmoment van het jaar

Namens het herenteam neemt Rick van der Ven de award voor Sportmoment van het jaar in ontvangst.

2019 hebben diverse handboogsporters topprestaties neergezet. Welk moment heeft het meeste indruk gemaakt? Wat was voor u het sportmoment van het jaar?
Er zijn drie momenten op de uiteindelijke shortlist geplaatst:

 • Brons voor compound mannen tijdens WK 2019
 • Plaatsing voor Olympische Spelen door TeamNL Recurve tijdens WK 2019 | WINNAAR
 • Zilver voor mixed recurve tijdens WK 2019

De drie momenten zijn stuk voor stuk bijzonder en indrukwekkend. De drie momenten gaven alle drie op een geweldige manier kleur aan het geweldige WK dat we in ‘s-Hertogenbosch hebben mogen organiseren. Hier in deze geweldige stad, die een fantastisch decor was voor de handboogsport. De compound mannen pakten een bronzen medaille als bekroning en beloning van echt teamwerk. De wereldtopper Mike Schloesser, de man van 50 Worldcups Peter Elzinga en de ultieme teamspeler Sil Pater brachten het publiek in opperste extase op de finale zaterdag. Geweldig.

Niet op de Parade, maar op het veld van de Dukes pakten Sjef van den Berg, Rick van de Ven en Steve Wijler het Olympisch ticket door de laatste acht te bereiken. Aangekondigd door een luidkeels schreeuwende meute wonnen zij en pakten ze het o zo belangrijke Olympisch ticket. Nederland mag met drie heren naar de Spelen. Uiteindelijk bereikten ze de vierde plaats, maar het belangrijke ticket naar Tokio was binnen.

Zij liet de WK in Mexico in 2017 lopen om voor het land van haar geliefde uit te komen. Hij is van jongs af boogschutter. Gaby Bayardo en Sjef van den Berg. Zij stonden in de finale van het WK in de nieuwe Olympische discipline mixed recurve. Helaas was Zuid-Korea te sterk, maar de zilveren medaille was binnen. De beste prestatie op het WK in eigen land.

Voor de jury was het een onmogelijke opgave om te kiezen. Toch moest het. Gelet op het belang van de handboogsport en het bereiken van het hoogste podium de Olympische Spelen is gekozen voor de plaatsing voor de Spelen door de heren recurve.

Handboogsporter van het jaar

Vanwege Lancaster archery classic was Gaby niet in Den Bosch aanwezig. Para-topsporter Roy Klaassen heeft hier de award in handen.

Handboogsporters op allerlei niveaus zijn actief op vele plekken in Nederland en ver daarbuiten. Dit levert prestaties op die in het aanzien staan van velen. De handboogsporter van het jaar is de sporter die in het jaar 2019 iets heeft neergezet dat heel bijzonder is voor de Nederlandse handboogsport.

Er stonden drie personen op de shortlist:

 • Gaby Bayardo | WINNAAR
 • Sjef van den Berg 
 • Mike Schloesser

Gaby Bayardo zorgde er in 2019 voor dat Nederland voor het eerst in 24 jaar weer een dame mag afvaardigen naar de Olympische Spelen. Dat deed zij tijdens de European Games in Minsk, waar zij ook nog eens de bronzen medaille won. Een week eerder pakte ze samen met Sjef van den Berg zilver in de mixed recurve op het WK in het land van haar geliefde, het land waar ze nu voor uitkomt, het land waarvoor ze in 2017 het WK in haar vaderland Mexico liet lopen. Ze is actief voor de Nederlandse sport en heeft in 2019 schieten op topniveau weten te combineren met grote inzet om haar inburgeringstraject succesvol af te ronden. Nu hopen dat het paspoort op tijd wordt afgegeven, zodat ze kan mee doen aan de Olympische Spelen.

Sjef van den Berg won aan de zijde van Gaby Bayardo WK-zilver, met Rick van de Ven en Steve Wijler werd hij vierde tijdens het WK in de teamwedstrijd, maar het team pakte wel een Olympisch ticket. Aan het einde van het seizoen pakte Sjef de derde plek tijdens de wereldbekerfinale. En verder grossierde Sjef in ereplaatsen, vooral de vierde plaats, omdat hij steeds Brady Ellison als opponent tegenkwam. Won hij dan verder niets? Zeker wel, tijdens de European Games ook zilver met het team, samen met Jan van Tongeren en Steve Wijler. Geen gouden jaar, maar wel een heel goed jaar.

Mike Schloesser is de grote compoundtopper. En wat een erelijst dit jaar. Goud op de European Games, goud in de wereldbekerfinale, goud bij World Cup Indoor, WK-brons met het compoundteam in eigen land, goud op het EK indoor, zilver op het EK Veld en een world Cup Outdoor winnen. Het lijkt gewoon te worden voor deze held uit het Limburgse land, die in 2019 ook nog eens een koninklijke onderscheiding kreeg.

De jury is buitengewoon trots op alle prestaties. De keuze op handboogsporter van het jaar is gevallen op Gaby Bayardo.

Talent van het jaar

Kay van Laarhoven brak door in 2019 als talent mijn zijn zilveren NK outdoor medaille

De toppers van nu hebben opvolgers in de talenten van nu. De jeugd heeft de toekomst en dat willen we ieder jaar onderschrijven met de award voor talent van het jaar.

De volgende drie talenten stonden op de shortlist:

 • Tim Bruijns
 • Kay van Laarhoven | WINNAAR
 • Rik Snelder

Tim Bruijns heeft volgens de voordracht van Wilfred de Vries (AHV Centaur) Tim afgelopen jaar een enorme groei laten zien. Van een 7.7 gemiddeld is naar een 9.1 gemiddeld gegaan. Dat is knap. De enorme inzet combineert Tim met een trainersethos die wordt gewaardeerd door trainers en begeleiders.

Als 16-jarige stond Kay van Laarhoven in 2019 in de finale van het NK Outdoor. Daar was weliswaar Jan van Tongeren te sterk, maar op weg naar zijn zilveren medaille versloeg Kay onder meer Sjef van den Berg en Rick van der Ven. Wat hij liet zien, was uiterst knap. Het is ook niet voor niets dat Kay in de selectie van Jong Oranje is opgenomen en dat de droom van schieten op Papendal voor hem open ligt.

Met scores van bijna 600 punten laat Rik Snelder zien dat hij de compoundboog goed beheerst en dat hij steeds beter wordt. Rik heeft de afgelopen jaar goede scores laten zien, gecombineerd met een aanstekelijke houding van positivisme. Hij is ook daarom tot Jong Oranje toegevoegd en hij traint mee met de compoundploeg. Een echt talent.

De keuze is gevallen op Kay van Laarhoven als talent van het jaar 2019.

Vereniging van het jaar

Penningmeester van de Meierijers, Henk Adams, krijgt van Lex Roolvink de awards voor vereniging van het jaar

Verenigingen zijn het kloppend hart van de Handboogsport. Dagelijks worden er mooie initiatieven bij de verenigingen opgezet die groei voor de handboogsport betekenen. De titel ‘Handboogvereniging van het Jaar’ gaat naar de vereniging die zich afgelopen jaar of afgelopen periode heeft onderscheiden. De titel ‘Handboogvereniging van het jaar’ biedt voor de vereniging mogelijk (nieuwe) ingangen naar partners zoals overheden, scholen en sponsoren en mooie publiciteit.

De drie genomineerde verenigingen zijn:

 • ACE-Xclusive uit Wageningen / Ede
 • Alliance d’Amitié uit Ulvenhout (Breda)
 • De Meierijers uit Berkel-Enschot (Tilburg) | WINNAAR

ACE-Xclusive heeft het afgelopen jaar laten zien dat je als vereniging met actief beleid, goede inzet een eigen accommodatie goed kunt neerzetten. De vereniging zocht actief samenwerking met goede partners, zoals de gemeente en de dichtbij gelegen handboogwinkel Dutch Bow Store. Dat heeft geleid tot resultaat: een prachtig complex. Daarnaast onderneemt de vereniging andere acties, zoals de inzet voor de Grote Club Actie, waarmee de vereniging bijna 300 euro voor de clubkas binnenhaalde. Een vereniging die laat zien dat je geld op een andere manier kunt binnenhalen om ambities te realiseren.

Alliance d’Amitié te Ulvenhout organiseerde in 2019 het NK Outdoor, NK Para Outdoor en een stage van de Lowlands Shootout. Vooral het NK Para was bijzonder, omdat de oorspronkelijke organisator zich kort voor de wedstrijd terugtrok. Alliance stond klaar. Daarnaast gaf de vereniging onderdak aan Sint Sebastiaan Prinsenbeek, die geen eigen accommodatie meer heeft. Daarnaast is de vereniging actief aan de slag met de gemeente Breda en zorgt zij voor voorzieningen voor sporters met een beperking. Daar is de accommodatie ook op aangepast. De vereniging doet actief aan jeugdtrainingen en zet in op samenwerking met andere partijen. Ook in de voorbereiding op het WK was de vereniging gastheer.

De Meierijers uit Berkel-Enschot is door meerdere mensen genomineerd als voorbeeld van een vereniging die met positivisme, een goede kerngroep en veel vrijwilligers evenementen organiseert en een groei laat zien. De vereniging organiseert al enkele jaren een Jeugdfita en is ook de laatste twee jaren gastheer van het NK jeugd geweest. Een vereniging die steeds verder doorbouwt met jeugd en dat ook onderstreept door inzet op jeugdtrainers. Voor leden worden activiteiten georganiseerd en er wordt aansluiting gezocht bij activiteiten in de gemeente. Daarnaast was de vereniging ook gastheer van een van de landenteams in de voorbereiding op het WK.

Drie geweldige verenigingen voor de handboogsport.
De jury heeft uiteindelijk gekozen voor De Meierijers uit Berkel-Enschot.

Vrijwilliger van het jaar

Vrijwilligers in de handboogsport op ontelbare fronten; Ger en Sarina van Dalen.

Vrijwilligers dragen verenigingen en evenementen. Zonder vrijwilligers is het runnen van een vereniging, een sportbond en het organiseren van evenementen onmogelijk. Vrijwilligers zijn het cement in de sport. Bestuurders, trainers, ouders, barmedewerkers, de materiaalman, blazoenvervangers: niemand kan gemist worden! Met deze Award willen we die mensen eren die die met zoveel passie en energie bijvoorbeeld een tegenslag weten om te buigen naar iets positiefs, verenigingen naar een hoger plan hebben getild of van andere onmisbare waarde zijn geweest binnen de sport.

De genomineerden uit 2019 zijn:

 • Marcel van Apeldoorn
 • Ger en Sarina van Dalen | WINNAARS

Marcel van Apeldoorn is genomineerd door Theo Marcker. Marcel is vooral bekend al bondscoach van de compoundploeg, waarmee hij naar kampioenschappen en world cups gaat. Hij doet dat tegen een onkostenvergoeding. Helaas is er immers onvoldoende budget voor compound om alle wensen te kunnen invullen. Marcel is actief richting de ploeg en wil vooral een goede teamsfeer neerzetten. Maar Marcel doet meer voor de handboogsport. Als het gaat om vernieuwingen staat Marcel vooraan. Denk aan het systeem Artemis dat hij heeft ontwikkeld. Dit systeem wordt inmiddels goed gebruikt om scores te verbeteren, analyses beter te maken en de sport te versterken. En dat is echt niet allenen voor compound. Marcel is voor de ontwikkeling van de sport een zeer belangrijk persoon, die ook daarom in het coaches committee van World Archery is gekozen. Niet alleen in Nederland krijgt Marcel de waardering, maar zeker ook daarbuiten. In de handboogsport is Marcel een graag geziene man. En dat als vrijwilliger. Petje af.

Ger en Sarina van Dalen zijn genomineerd door meerdere personen. Ger en Sarina worden door de EFAC-organisatie gezien als de ‘redders van de EFAC’. Ger zou eigenlijk alleen helpen bij de boogcontroles, absoluut geen onbelangrijke taak. Vervolgens was Ger samen met Sarina, ondersteund door hun hond Hoyt, de hele week actief en draaiden ze samen met Maarten Porsch de catering. Inkopen, koffie inschenken, bakken, barbecueën, etcetera. Maar Ger en Sarina doen veel meer. Ger heeft het hele WK het trainingsveld gerund. Hij stond er elke dag, soms in de hete zon. Ongelooflijk knap. Daarnaast zijn Ger en Sarina het gezicht van OGIO Eindhoven, waar zij heel veel doen voor de club. Ze zijn het gezicht, Sarina is voorzitter, Ger was secretaris. Ze zijn allebei wedstrijdleider, trainer en organisator. Ger is scheidsrechter en Sarina altijd beschikbaar als er hulp nodig is. Ger is ook nog regiocompetitieleider en Ger is trainer met specialisaties voor autisme, aangepast sporten, basisschot, sportief coachen en praktijkbegeleider en beoordelaar in de opleidingen. Je vraagt je soms af of ze wel tijd voor elkaar hebben.

De jury roemt de genomineerden. Op verschillende manieren dragen zij enorm bij aan de handboogsport. De keuze is gevallen op Ger en Sarina van Dalen.

Jury Handboogawards 2019

 • Tineke van Caspel – Onder meer actief in commissie opleidingen en docent
 • Herman Jansen – Lid Bondsraad
 • Lex Roolvink – Voorzitter Nederlandse Handboog Bond
 • Arnoud Strijbis – Algemeen Directeur Nederlandse Handboog Bond
 • Elsemieke Visse – Actief in meerdere functies bij HKS Zoetermeer en Rayon 2