15 maart 2020 kwamen de woorden van het kabinet: alle sportclubs moeten hun deuren sluiten. In ieder geval tot en met 6 april. De sport in Nederland is stilgelegd. Zelfs Esports worden stilgelegd. De bekende geluid van de pijlen horen we niet meer. Alleen vogels vliegen over de handboogterreinen in Nederland. Het gras groeit en de deuren zijn op slot. Dat doet pijn, maar het moet. In het belang van de gezondheid van ons allemaal.

Sociaal

De stilte is groot. Niet lekker de focus op het blazoen en de pijlen richting het geel schieten. Niet samen met je kameraden de bossen in voor een dagje 3D. Niet het gesprek op de vereniging met de mensen met wie je al zo lang schiet. Ik noem het sociale impact. Wij zijn een vereniging met 220 verenigingen die daar weer binnen vallen. Gemeenschappen van jong en oud, vrouw en man, plezierschutters en wedstrijdsporters. Nu kan het niet samen, nu kan het niet alleen. Free your mind? Maar nu even niet. Moeten we dan gaan somberen? Zeker niet. We moeten vooral de tijd gebruiken om straks nog sterker terug te komen.

Financieel

Behalve sociaal kost dit natuurlijk ook geld. Afgelopen week werd ik nog gebeld door een journalist van dagblad Trouw. Hij vroeg mij hoeveel het de handboogsport kost. “Tonnen,” zei ik. “Er worden veel clinics gegeven, dat valt nu weg. Ook evenementen die nodig zijn om verenigingen inkomsten te geven zijn er niet meer. Zeker voor handboog en de marktwaarde van de sporters zijn Olympische Spelen eens in de vier jaar heel belangrijk. Dat dreigt nu ook weg te vallen.” Verenigingen merken het natuurlijk maar al te goed. We zullen dus met elkaar in de handboogsport creatief en innovatief moeten zijn om straks na de sluiting weer klaar te staan. Voor elkaar en voor iedereen die graag schiet met pijl en boog.

Samen

De eerste dagen van het verplicht thuiswerken staan voor de medewerkers van het bondsbureau in het teken van ‘corona en de gevolgen voor evenementen en wedstrijden’. Communiceren en regelen. Contact houden. Sollicitatiegesprekken voeren, omdat mijn zeer gewaardeerde collega’s José en Harm weggaan. Maar vooral ook vormgeven aan de toekomst van onze sport. Met de zorgen van nu én met de kansen voor de toekomst. En, we zijn voor u bereikbaar via info@handboogsport.nl of telefonisch.

Contact

En toch heeft u vast nog vragen. Daarom hebben we al meerdere updates en nieuwsbrieven verstuurd. Nog meer vragen, kijk dan eens op de website van NOC*NSF; ze hebben een hele mooie lijst met vragen en antwoorden opgesteld: Vragen over corona en sport. Als u zorgen wilt delen of nog meer vragen heeft. Laat het dan weten. Als u behoefte heeft aan een persoonlijk gesprek, bel me dan gewoon op (06)46133286. Juist nu sta ik klaar voor alle handboogsporters in Nederland.

Arnoud Strijbis, Algemeen Directeur