Vrijdag 27 november, 14u00. ‘Blijf weg uit het centrum van Rotterdam!’ klinkt de oproep van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. “Middenin het centrum staat een rij van 60 meter voor de ingang van een winkel”. Ondertussen verderop in Rotterdam. Bij Handboogvereniging ARC Rotterdam 8 kilometer verderop is de deur op slot, is het veld buiten leeg, het hek dicht. Handboogsporters mogen alleen in groepjes van maximaal 4 en met maximaal 30 personen tegelijkertijd binnen zijn. Daar geen rijen, maar woekerend onkruid.

Het zal u vast bekend voorkomen. Een overvolle mailbox met allerlei aanbiedingen. Sportwinkels, mediagiganten, supermarkten enzovoorts. De term Black Friday is versterkt met een week. Kopen, kopen, kopen. Goedkoop vooral. Juist nu. Voor de Sint, voor Kerst, voor familie en gezin. De boel gezellig maken. En dat is natuurlijk logisch in de tijd dat er minder vertier is.

Vakantie

In het Nederlands is Black Friday simpelweg ‘Zwarte vrijdag’. Natuurlijk denk ik ook gelijk aan de druktes op de Franse snelwegen naar het zuiden in de zomervakanties, waar de vrijdagen en zaterdagen zwart kleurden omdat er rijen auto’s met voornamelijk Nederlandse kentekens ergens onderweg naar Lyon of de Spaanse grens stonden te roken. Niet echt iets waar je blij van wordt. Maar uiteindelijk levert een zwarte dag naar de vakantiebestemming je wel weer kleur op als je op de Spaanse costa voor je uit staart naar de ondergaande zon. 

Donker en stil

Zwart, de kleur van rouw. De kleur van verdriet. Van donker. En zo is het op dit moment in de sportwereld. Verenigingen maken geen zwarte cijfers meer maar rode cijfers. Leden zeggen op. Meer dan 1,5 miljoen mensen zijn gestopt met sporten. Er brandt geen licht in verenigingsgebouwen. Het is stil op plekken waar normaal volwassenen, kinderen, mensen met een beperking en vrijwilligers kleur geven aan het bestaan door te sporten en sport mogelijk te maken. Ze krijgen energie, worden én blijven fit en voelen zich beter. Door sport. Door beweging. Door wedstrijden en competitie.

Geef perspectief!

En waar de Koopgoot vol staat, is de bodem bij de sport in zicht. Het wordt tijd Politiek Den Haag – van leden van de Tweede Kamer tot het OMT, van kabinet tot adviesraden – gaan snappen dat mensen perspectief nodig hebben om kleur te krijgen. Perspectief krijg je met doelen en dat is wat we in de sport zo goed kunnen geven. Sporters gaan voor goud, niet voor zwart. Sporters gaan voor mentale fitheid en niet afgestompt in de rij staan voor de zoveelste aanbieding. Beweging geeft kleur op de wangen en geen grauwe sleur.

Sport geeft de mens kleur

Het is tijd om op te staan, de mouwen op te stropen en in beweging te komen. Laat maandag 30 november het wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer in het teken staan van goud en oranje, van rood wit blauw en van alle kleuren die de regenboog rijk is. Geef sportverenigingen de ruimte en verantwoordelijkheid om op verstandige wijze de sport gezond en wel aan meer mensen aan te bieden.

Want sport brengt meer kleur in je leven dan Black Friday je lief is.

Arnoud Strijbis | Algemeen Directeur
Handboogsport Nederland | +31 6 46133286 | arnoudstrijbis@handboogsport.nl | @Strijbis op Twitter | Facebook | Instagram | LinkedIn