Op overtuigende wijze hebben Gabriela Schloesser en Sjef van den Berg goud veroverd op het Olympische onderdeel mixed team recurve. In de finale werd Bangladesh met 5-1 verslagen. Met een laatste 10 schoot Sjef van den Berg in Lausanne het Nederlandse duo naar de overwinning en wereldbekergoud.

De hele finale schoot Nederland in het winderige Lausanne sterk. Nederland pakte de eerste set met 36-30, waarbij Gabriela Schloesser met een 10 en 9 overtuigde. In de tweede set werd het 35-35, waarmee de ploegen met 3-1 stand de derde set begonnen. Met twee tienen liet Sjef van den Berg duidelijk blijken dat hij geen vierde set meer wilde. Omdat Gabriela Schloesser met een 9 en 8 de scores van Shana en Siddique, het duo uit Bangladesh, evenaarde, was de gouden medaille na set 3 een feit: 5-1.

Sjef van den Berg: “We zijn heel blij dat we hebben laten zien dat we tot de wereldtop behoren, ook met het mixed team. We gaan het ook in de rest van het seizoen zo proberen te doen.” Daarmee blikte Van den Berg vol vertrouwen vooruit naar de Europese Kampioenschappen, die op 31 mei starten in het Turkse Antalya en natuurlijk ook de Olympische Spelen in Tokyo.

Bondscoach Ron van der Hoff over de finale: “Vanaf het begin af aan een wedstrijd waarbij we met de ervaring Sjef en Gaby het verschil konden maken in lastige omstandigheden. Het was voor Bangladesh de allereerste finale. Wij hebben laten zien dat we een sterk duo hebben dat om de prijzen kan schieten.”

Door een goede kwalificatie kwalificeerde Nederland zich achter Duitsland als tweede voor de knockoutfase. In de weg naar de finale versloegen Schloesser en Van den Berg achtereenvolgens Kazachstan, Frankrijk en Mexico met respectievelijk 6-0, 5-3 en 6-2.

Het herenteam recurve (Van den Berg, Van der Ven en Wijler) werd vierde. Individueel werden Gijs Broeksma en Steve Wijler negende. Gabriela Schloesser werd achtste.

Compound: unieke presentaties van Mike Schloesser

Zaterdag zorgde Mike Schloesser voor een unieke prestastie door twee keer goud en één keer zilver te maken. Individueel won Schloesser goud door in de finale de Italiaan Pagnoni te verslaan met 14 tienen en één 9. In de mixed won Schloesser met Jody Vermeulen goud door een overtuigende zege op Denemarken. Samen met Sil Pater en de debuterende Max Verwoerdt won Schloesser zilver door een nipte nederlaag in de finale tegen Duitsland.

Alle uitslagen op Ianseo.

Foto: Dean Alberga (World Archery)