Ton van Eekeren (62) en Dirk Schaap (57) gaan in het weekend van 21 en 22 augustus samen een recordpoging doen voor het Guinness Book of Records. Welk record? In 24 uur uur met z’n tweeën op 18 meter zoveel mogelijk punten schieten.  

 

Waarom dit record?
Ton heeft al in 2015 een record geschoten, waarbij hij zo lang mogelijk geen pijl mocht missen. Het streven lag op 40 uur; het werd 30 uur en 16 minuten. Dit heeft echter niet zijn drive gedempt. Toevallig wist hij dat Dirk ook interesse had om een record op zijn naam te hebben staan. Toen heeft hij Dirk overgehaald om samen met hem voor een nieuw record te schieten. Dit record is sinds 2019 nog in de handen van NHB-leden Mike Reukers en Pascal Koolhof, die het toen overnamen van een paar Engelsen.

Ton en Dirk hadden zich ongeveer rond dezelfde tijd ingeschreven voor dit record, maar helaas liep het net even iets anders. Ton kreeg een hernia en Dirk moest verstek laten gaan door persoonlijke omstandigheden. Vervolgens kwam Covid-19, waardoor ze het opnieuw moesten uitstellen. Hiervan baalden de mannen uit Almere, want ze waren er helemaal klaar voor om het record te schieten dat Mike en Pascal in 2019 hadden gebroken. 

 

“Waarom we dit doorzetten is omdat we genieten van de uitdaging en we willen zo lang mogelijk in het recordboek staan.” 

 

Training
De ervaren handboogschutters Dirk en Ton hebben de afgelopen tijd ontzettend hard getraind, waarbij ze focussen op tempo en volume. Met name voor Dirk was het wennen. Oorspronkelijk is hij een wedstrijdschutter, maar hij geniet ook van een rondje veldschieten. Dus qua volume moet je denken aan maximaal 200 pijlen op een dag. Zijn ritme lag anders dan dat van Ton. Ondertussen schieten beide heren ongeveer 100 pijlen in een half uur.

De grootste uitdaging is, volgens de heren, het volhouden van het volume aan pijlen en dan ook nog eens punten scoren. Waar daarnaast niet vergeten mag worden, is dat de pijlen ook opgehaald moeten worden. Ze schieten tien pijlen per beurt en ze moeten van het Guinness Book of Records daarna de pijlen zelf ophalen. Dat betekent dat ze elke keer 36 meter (18 x 2) moeten lopen, plus al die uren op de benen staan. Dat vraagt een goede conditie. Over het wakker blijven maken de heren zich geen zorgen. “Zolang je actief bezig bent met je lichaam en geest stel je de vermoeidheid uit. Dus geen lange pauzes voor ons! We hebben er er alle vertrouwen in, die 24 uur moet ons gewoon lukken,” onderstrepen de heren de kansrijkheid van hun recordpoging.  

In een recente training van 9 uur ‘s avonds tot 9 uur ‘s ochtends heeft Ton 2000 pijlen geschoten en Dirk 1800. Totaal ongeveer 32.000 punten. Het huidige record zit rond de 40.000 punten. 

“Maar we zijn er nu al klaar voor, als we morgen zouden moeten schieten, dan kunnen we dat gewoon doen. Met de zekerheid dat we het record ook gaan verbeteren.”

 

Wat willen jullie meegeven aan de handboogsporters van Nederland?
“Dat er meer mogelijk is met de boog dan dat mensen denken. Boogschieten is meer dan alleen maar doelschieten. Iets wat je kan zien met de populariteit van de nieuwe disciplines zoals veld, 3D en run-archery. Dus laat je vooral niet teveel beperken want met de boog is zoveel mogelijk. Want wij zijn ook gewoon twee ouwe heren, maar wat wij gaan neerzetten kunnen die jonkies ook niet meteen doen.”

 

Op 22 augustus a.s. weten we of Almeerders Ton en Dirk de Achterhoekers Pascal en Mike uit het Guinness Book of Records hebben verdrongen.