Een antwoord op de veelgestelde vraag: Wat doet de NHB voor haar leden? Wij vertellen hieronder de belangrijkste dingen, maar hier kun je alles vinden (januari 2022).

De NHB heeft een uitgebreid pakket aan diensten en aanbod voor haar leden, zowel voor verenigingen als de leden van de verenigingen. Dit zijn allemaal zaken die waarde geven aan het werk wat wij als NHB doen voor de handboogsport.

Wedstrijden, competities en evenementen
De regie, opzet en organisatie van diverse competities, wedstrijdreeksen (offline & online), Rayon- en Bondskampioenschappen, Nederlandse Kampioenschappen in alle disciplines en voor alle leeftijden. Het centraal ter beschikking stellen van recordregistratie, apparatuur voor wedstrijden, foam doelpakken en commissies ter organisatie en/of ondersteuning van evenementen, competities en wedstrijden.

Opleidingen
De opzet en organisatie van kaderopleidingen, zowel sporttechnisch, arbitrage als bestuurlijk. Bijscholingen van zowel sporttechnisch, arbitrage, bestuurlijk als docenten. En het netwerk met andere sportbonden en NOC*NSF voor versterking en verbetering van opleidingen.

Sportersontwikkeling
Een breed meerjaren Opleidingsprogramma, Regionale Trainingscentra voor talentvolle jeugd en scouting. Opzet en organisatie van de topsport tot en met de Olympische en Paralympische Spelen en de World Games. Programma Sporters voor sporters, voor het delen van kennis.

Lidmaatschap van de NHB betekent
Deelname aan nationale en internationale wedstrijden, nationale kampioenschappen, bondskampioenschappen en rayonkampioenschappen, competitie en trainingen bij
aangesloten NHB-verenigingen. Verzekerd zijn tegen persoonlijke aansprakelijkheid bij handboogactiviteiten. Erkenning van prestaties en staat van dienst.

Informatieverstrekking, nieuws en reportages
Coördinatie en verspreiding van informatie, nieuws en reportages over de handboogsport, de NHB en aangesloten leden en verenigingen via onder meer de website, sociale media en drukwerk. Een jaarlijks magazine met terugblik en achtergrondverhalen. Drukwerk en promotiematerialen ten behoeve van de sport, verenigingen, onderwijs, spreekbeurten. Verhalen over de sport, de mensen in, achter, en rondom de sport.

Dienstverlening en administratie
Een centrale ledenadministratie. Het verstrekken van WA Awards. Elke werkdag advies beschikbaar per telefoon, e-mail of andere communicatiekanalen. Verenigingsondersteuning op het gebied van accommodatie, financiën, verzekeringen, juridische zaken, marketing, communicatie, opleidingen, wedstrijden en organisatie. Stagemogelijkheden voor studenten.

Collectieve voordelen
Een bestuursaansprakelijkheidsverzekering voor verenigingen, voordeel van de collectieve regelingen Buma- en Sena afdracht. Deel lidmaatschapsgelden direct ten behoeve van rayon activiteiten, competities en ondersteuning vrijwilligerskader.

Beleid voor de handboogsport
Ontwikkeling van een toekomstvisie, ondersteuning rayons en verenigingen, beheer en aanspreekpunt voor de handbooginfrastructuur in Nederland. Vastleggen van de historie en deze actief uitdragen zoals bij het 100-jarig bestaan.

Belangenbehartiging
Collectieve behartiging van handboog belangen op nationaal en internationaal niveau. De NHB is een aanwezige speler bij NOC*NSF. We onderhouden contacten met lokale, provinciale en nationale overheden ten bate van onder meer subsidies, veiligheid en evenementen. En actief lid van World Archery en World Archery Europe.

Dit zijn de grootste lijnen en belangrijkste punten in wat de NHB doet voor haar leden. In ‘Wat doet de NHB voor haar leden?’ vind je nog meer.