Waarom is compound niet Olympisch? Het is een veel gestelde vraag. Afgelopen weekend verscheen er een persbericht, waarin World Archery officieel bekend maakte dat er is voorgesteld om compound in 2028 Olympisch te maken naast het recurveprogramma. Het zou moeten gaan om een indoorcompetitie voor heren, dames en mixed teams dat drie dagen duurt en dus korter is dan de huidige negen dagen van het Olympische handboogprogramma.

Met het voorstel om compound indoor over 18 meter te schieten, geeft World Archery aan dat het een duidelijk ander format is dan het recurveschieten over 70 meter. Het sluit ook aan bij het succesvolle professionele indoorcircuit in de Verenigde Staten, waar in Los Angeles de Olympische Spelen van 2028 worden gehouden.

De NHB steunt van harte de toevoeging van compound aan het Olympisch programma. Het zou een terechte bekroning zijn van de ontwikkeling van compound en het hoge niveau waarop internationaal wordt geschoten. Het is nu aan het IOC om een besluit te nemen; dat volgt naar verwachting begin 2023.

Lees meer in het persbericht van World Archery.